Eliana Radulescu - Mediafax
1027 vizualizări 21 nov 2013

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, referitor la propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, ca social-democratul să conducă viitoarea comisie de anchetă Călăraşi, că nu gustă ironia acestuia şi că, de fapt, liberalul nu poartă un război cu el, ci unul "indirect".

"Dacă acum se va aprecia că eu sunt cel mai bun, atunci luaţi ironia ca atare, dar pe care nu o gust, fiindcă vine din partea unui om foarte important. E un război indirect. Nu îl poartă cu mine. Îl dezamăgesc şi încă rezist mult, că sunt vechi în politică, şi el ştie acest lucru. Am o rezistenţă aproape de acum cunoscută şi consacrată. Nu cad la primele bătăi de vânt", a susţinut senatorul PSD.

El a spus, ironic, că, dacă înfiinţarea acestei comisii ar depinde de numirea sa ca preşedinte, el ar accepta această funcţie.

"Dacă depinde comisia de numirea mea, aş accepta, dar eu cred că discuţiile pe o temă atât de serioasă trebuie purtate la modul serios, mai ales când vin din partea preşedintelui Senatului, candidat la Preşedinţia României. Eu nu am vrut să o duc în ironie. Eu am apreciat faptul că dânsul s-a gândit la poziţia pe care o am eu în partid, la experienţa mea în domeniul agriculturii, la faptul că am fost 5 ani ministru", a spus Sârbu.

Întrebat dacă PSD este pregătit să facă singur această comisie, acesta a spus că nu s-a ajuns până acolo.

"Cred că liberalii vor fi de acord, aşa cum au fost şi altă dată, cu propunerile pe care le-am făcut. A fost această tensiune creată, eu zic, în mod artificial. Aşa simt eu. (...) PNL eu cred că va fi de acord cu comisia. Aşa simt eu, mai ales dacă o conduc eu, ca să fim în nota de ironie a domnului Antonescu", a comentat acesta.

Întrebat despre faptul că Antonescu s-ar teme să-şi asume această comisiei de teama unui eşec, Ilie Sârbu a răspuns: "Noi nu putem să mergem cu rezultate din start, prestabilite, pentru că nu e corect. Dacă faci o comisie de anchetă, de cercetare, trebuie să vezi ce s-a întâmplat. Să vin eu şi să spun că e vinovat Traian Băsescu sau Ioana Băsescu sau cei de la Ministerul Agriculturii, până nu vedem documentele..., acesta este sensul unei comisii de anchetă. Rezultatul poate să ne dezamăgească pe toţi, dar măcar se face deodată lumină, nu mai bâjbâim, că e vinovat, că e nevinovat, precum şi reversul medaliei, dacă sunt totuşi lucruri care sunt de natură penală, sunt încălcări flagrante ale legii, sunt abuzuri", a spus el.

"Va trebui să le analizăm pe toate cu multă atenţie, cu multă seriozitate, nu luate în glumă. Nu sunt subiecte pe care le putem trata în glumă", a adăugat Ilie Sârbu.

Întrebat despre insinuările privind apropierea sa, încă din 2008, de Traian Băsescu, el a răspuns: "Nu ne-am mai văzut chiar din 2009, după ce am plecat din guvern. Nu avem niciun fel de relaţie. S-ar putea ca relaţiile domnului Antonescu să fie mai apropiate şi de noutate. Mai noi adică, ale mele sunt vechi. Ale mele sunt trecute, sunt istorie".

Întrebat cum interpretează această amânare a PNL, el a răspuns: "Gândirea, cred. Au avut nevoie de un termen să se mai gândească".

"Soluţii se găsesc, important e să existe voinţă politică să verificăm. Nu există, atunci vedem cum găsim altă formulă. Eu vă spun că va fi cu PNL", a conchis liderul senatorilor PSD.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, în conferinţa de presă susţinută la sediul partidului, că nimeni din PNL nu va împiedica vreo comisie de anchetă şi că "sigur" că liberalii vor fi de acord, menţionând însă că decizia nu va fi luată azi şi că de pe acum propune ca aceasta să fie condusă de senatorul PSD Ilie Sârbu.

Liderul PNL a enumerat între motivele pentru care susţine ca Ilie Sârbu să conducă comisia de anchetă faptul că "măcar în legătură cu domnia sa nu s-ar putea îndoi nimeni, după un deceniu de luptă împotriva lui Traian Băsescu că ar putea să se clatine, lupta dânsului".

"Şi pentru că nu am fi în situaţia în care, dacă această comisie - Doamne, fereşte! - se termină foarte repede, aşa, cu nişte note cum au fost de la Parchet, cum a fost de la ANRP, cum văd că e de la notari că totul e bine şi frumos, să nu aud cumva pe prietenul, pe colegul meu de luptă, domnul Victor Ponta spunând că «asta e o treabă a Parlamentului, nu ştie, că dânsul munceşte la Guvern pentru salarii». Să fie o treabă a Parlamentului, dar cu domnul Ilie Sârbu în frunte", a mai spus Antonescu.

Numirea senatorului PSD Ilie Sârbu la conducerea comisiei de anchetă în cazul Călăraşi este "o glumă", consideră premierul Victor Ponta, acesta adăugând că nu toate glumele liderului PNL, Crin Antonescu, sunt bune.

În replică, Antonescu a spus că nu vede de ce ar fi o glumă propunerea lui Ilie Sârbu la şefia unei viitoare comisii parlamentare de anchetă "în cazul Călăraşi", afirmând că e o propunere "frăţească" a PNL după ce a constatat dedicarea acestuia din ultimele zile.

Ulterior, Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut o întâlnire la Palatul Victoria.

Ponta a confirmat că a discutat, la Guvern, cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre proiectul de înfiinţare a comisiei de anchetă Călăraşi şi a afirmat că Antonescu i-a comunicat că, de principiu, este de acord, dar mai trebuie studiate obiectivele şi componenţa comisiei.

El a precizat că această comisie va fi condusă de către un reprezentant PSD, dar nu de către senatorul Ilie Sârbu, decizia privind desemnarea acestei persoane, care trebuie să aibă cunoştine juridice foarte serioase, urmând să fie luată săptămâna viitoare.

Premierul a adăugat, la România TV, că nu l-a "presat" pe Antonescu şi că, probabil, a fost "o mică problemă de comunicare, de orgoliu".

Citește și: