80 vizualizări 10 iun 2010

Huiduieli şi agresiuni verbale la lansarea de joi a unei cărţi a lui Ion Iliescu ("După 20 de ani - 1989, an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională"), în cadrul Bookfest. Unul dintre membrii grupului autointitulat "Noii Golani" i-a spus liderului de onoare al PSD că ar trebui să fie la puşcărie, nu la lansare. "Dumneavoastră nu trebuie să lansaţi cărţi, trebuie să staţi în puşcărie", a spus acesta, replicându-i, atunci când i s-a cerut respect pentru o manifestare culturală, că el are "respect pentru morţii revoluţiei". "Tu unde ai fost acum 20 de ani?", l-a întrebat un participant la lansare pe tânăr. Ion Iliescu a intervenit: "Aici este o manifestare de cultură, carte. Cei care n-au respect faţă de carte n-au ce să caute. Ceea ce faceţi dumneavoastră este huliganism. Huliganism. Vă rog să părăsiţi imediat spaţiul. Provocarea dumneavoastră este chemare la dezordine. Vă rog să părăsiţi... Respectaţi oamenii de faţă".

Citeşte şi Iliescu, golanii vechi şi noi

"Sunt nişte minţi rătăcite şi folosite de elemente provocatoare. E ruşinos! Unii poate sunt şi plătiţi", a comentat ulterior incidentul Ion Iliescu.

"Nişte tineri, puşi de dracu ştie cine..."

"Nişte tineri, puşi de dracu ştie cine - eu bănuiesc cine, dar nu are importanţă -, care au vrut să perturbe, încă de la început, întâlnirea. Dar nu au avut cum, pentru că acolo era un cadru civilizat la care participa lume serioasă", a povestit Iliescu. Fostul preşedinte este de părere că "cei trei puşti obraznici, evacuaţi imediat de cetăţeni", au fost manipulaţi şi puşi special să creeze o atmosferă încordată. "Mărieş, care se ţine de astfel de măgării, e cel care-i manipulează pe puşti. Cineva chiar i-a recunoscut pe doi dintre ei, care au participat împreună cu acest Mărieş la o altă demonstraţie", spune Iliescu. "Ca lumea să nu mai discute despre Băsescu, despre criză, salarii şi pensii şi să mai aibă şi alte subiecte de discuţie. Sunt oameni plătiţi pentru aşa ceva şi e regretabil că după 20 de ani au rămas cantonaţi în asemenea mentalităţi, folosind astfel de metode primitive". Referitor la faptul că unul dintre tineri purta un afiş care chema la o manifestare împotriva lui Iliescu, pentru data de 13 iunie, fostul preşedinte a declarat că nu-l interesează acest aspect - "Treaba lor. Să facă ce cred ei de cuviinţă".


Citește și: