6 vizualizări 22 ian 2008

Blogger de două luni, fostul preşedinte Ion Iliescu a coborât, aseară, în Club A, la o primă întâlnire cu membrii noii comunităţi în care a intrat. A fost o încercare de a testa reacţia unor oameni tineri, mulţi dintre ei născuţi după 1989, la ideile “de stânga”, dar şi un exerciţiu de seducţie a unei comunităţi în formare în scopul de creare a unei alternative militante la societatea civilă “tip GDS”.

Iliescu a abordat, dintr-un început, strategia mărturisirii sincere: “La început, n-am perceput prea bine ce e această blogosferă. Mi s-a părut că e un fel de mahala pe calculator. Am avut reţineri să încep”. Ideea de a-şi povesti viaţa nu-l atrăgea: “Am văzut şi bloguri mai sentimentale. Nu mă atrăgea să scriu seara înainte de culcare ce gânduri m-au năpădit în cursul zilei sau ce sentimente sau resentimente am eu”.

Ceea ce l-a făcut să intre în joc a fost o altfel de miză, mult mai mare: „...Dar m-a atras faptul că se naşte o nouă formă de manifestare a societăţii civile în această blogosferă”. După care a atacat tema principală în forţă: „Majoritatea intelectualităţii române este de stânga şi nu se poate ca, într-o ţară ca a noastră, în care sărăcia este elementul dominant, intelectualii să nu fie de stânga. S-a creat un grup foarte agresiv de «elitişti» ai intelectualităţii noastre care vor să domine spaţiul disputelor, mă refer la GDS şi la cei din jurul lor”.

Un tânăr care s-a descris “radical de stânga” l-a întrebat pe Ion Iliescu dacă el consideră că “a avut o evoluţie” de la “măi, animalule” la blog. Iliescu n-a părut deranjat de întrebare şi chiar a mărturisit că unul dintre motivele care l-au făcut să devină blogger a fost acest curent al stângii radicale antisistem: “Blogosfera m-a atras pentru că sunt foarte mulţi tineri cu vederi de stânga, chiar cu idei troţkiste, che guevariste. Toţi am trăit aşa ceva. Cioran a spus-o pe la 60 de ani că, pe la 20 de ani, se situa pe poziţii de o extremă flagrantă. Spunea că nebunia gândirii lor mergea până acolo încât spuneau că trebuie să-i lichideze fizic pe cei de peste 30 de ani, astfel încât societatea să se înnoiască”.

Apoi a simţit nevoia să lămu­rească în faţa noilor săi colegi episodul cu “măi, animalule”, mărturisind că el nu este un tip violent, chiar dacă uneori mai are pusee colerice: “Şi eu am evoluat ca toată lumea. Eu n-am spus niciodată «măi, animalule!» Acolo, la Constanţa (unde s-a întâmplat incidentul respectiv, n.n.), era un grup de tineri care se exprima onomatopeic. M-am dus la ei şi m-am adresat unuia: «Te văd un băiat cizelat, bine făcut, e frumos să vă purtaţi ca animalele?!» Eu nu i-am băgat mâna-n gât, nu sunt un tip agresiv”.Citește și: