Liviu Dadacus
188 vizualizări 23 ian 2012

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că în România există alternativă la PDL, dar că aceasta trebuie să se comporte ca atare şi să fie mai convingătoare.

"Dar nu avem dreptul să acredităm ideea că în România nu există alternativă la PDL. Există! Dar ea trebuie să se comporte ca atare şi să fie mai convingătoare", precizează Iliescu, într-un comunicat de presă.

Ion Iliescu afirmă că protestele din Piaţa Universităţii, dar şi din celelalte oraşe, confirmă "eşecul total" al conceptului de "preşedinte-jucător", introdus în politică de actualul şef al statului, Traian Băsescu.

Iliescu afirmă că "atitudinile totalitare" ale lui Traian Băsescu s-au manifestat chiar din debutul primului mandat şi au justificat suspendarea sa din 2007.

"Preşedintele-jucător a fost pricipala sursă de conflict din societate. El a asmuţit oamenii unii împotriva altora, îi demonizează pe angajaţii statului, a încercat să destructureze partidele de opoziţie", mai arată Iliescu.

El menţionează că democraţia nu poate exista fără partide politice şi fără politicieni şi afirmă că sistemul de vot uninominal a agravat lucrurile, ducând la slaba calitate a legiferării, la absenteismul parlamentarilor.

"Ce este de făcut? Societatea civilă trebuie să mărească presiunea asupra partidelor, pentru a face o mai bună selecţie a celor pe care îi propun să le reprezinte ca primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri, parlamentari. Se pot imagina noi criterii de selecţie. Dar nu avem dreptul să acredităm ideea că în România nu există alternativă la PDL. Există! Dar ea trebuie să se comporte ca atare şi să fie mai convingătoare", afirmă Iliescu.

Citește și: