2840 vizualizări 28 mai 2012

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, reprezintă o provocare, fiind vorba despre înhumarea unei persoane pro-fasciste.

Liderul de onoare al social-democraţilor a fost întrebat cum vede declaraţiile critice ale oficialilor ungari la adresa Guvernului, în chestiune reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

"Sunt nişte provocări şi este regretabil că oficialităţile maghiare se antrenează în asemenea acţiuni când este vorba de o persoană bine cunoscută cu poziţiile sale politice pro-fasciste, revizioniste, aşa încât a fost o provocare toată această acţiune cu osemintele şi este regretabil că oficialităţile maghiare susţin o astfel de chestiune", a replicat Iliescu.

Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, că declaraţiile unor oficiali maghiari pe tema reînhumării poetului Nyiro Jozsef, printre care preşedintele Parlamentului ungar, "nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar" şi a anunţat că va discuta problema cu prim-ministrul Ungariei.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.

Citește și: