2 vizualizări 27 aug 2007

Pesediştii s-au gândit, ieri, timp de şase ore, ce vor face după moţiunea de cenzură. Chemaţi de Mircea Geoană într-o şedinţă lărgită, toţi liderii centrali şi locali ai PSD au despicat firul în patru, desenând scenarii post-moţiune şi anticipând ce mutări va face Traian Băsescu.

Moţiunea, o decizie pripită. Au fost unii pesedişti, în special cei nechemaţi în urmă cu două săptămâni la Bran – locul unde un cerc restrâns a decis dărâmarea Guvernului –, care au vorbit de pericolul ca moţiunea de cenzură să însemne „un nou referendum”, adică o bombă care, în loc să dărâme adversarul, explodează în mâinile PSD. Chiar dacă în vorbele lui a răsunat şi frustrarea că nu a fost consultat înainte, Ion Iliescu le-a spus colegilor lui că s-au „pripit”, luând o hotărâre „pe picior”, şi că i-au făcut un cadou lui Traian Băsescu, readucându-l în joc: „Vă bazaţi pe buna credinţă a lui Traian Băsescu? El ne va duce la anticipate!” Iliescu a amintit că electoratul are tendinţa să sancţioneze partidul care declanşează anticipatele, adică PSD, „care şi-ar putea înjumătăţi parlamentarii”. De altfel, mai mulţi şefi de organizaţii judeţene au cerut „să nu se mai facă greşelile de la referendum”, o iniţiativă care a pornit bine, dar nu a fost oprită atunci când a trebuit şi s-a întors împotriva partidului.

Soluţia de avarie a lui Hrebenciuc. Şi Viorel Hrebenciuc a aruncat o nadă: vorbindu-le despre scenariile post-moţiune, el le-a amintit colegilor săi că „mai există o variantă”, aceea ca moţiunea să nu mai fie depusă – „dacă n-o mai depunem, negociem cu liberalii câteva posturi de ministru”. Ipoteza lui Hrebenciuc nu a fost combătută de nimeni dintre cei care, la Bran, au votat pentru moţiune, mai mult, unii dintre ei, precum vicepreşedinţii Constantin Niţă sau Dan Nica, au spus că merită luată în considerare. „Dacă liberalii ne fac o ofertă şi ne dau locuri în Guvern în raport cu reprezentarea noastră în Parlament, atunci ce facem?”, s-a întrebat, plin de speranţă, Constantin Niţă.

„Premierul” Geoană s-a dezumflat. Preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar, l-a luat tare pe Mircea Geoană: „Traian Băsescu n-o să vă propună premier niciodată!” Intervenţia lui Bar a fost foarte apreciată, deoarece el a spus ceea ce mulţi vorbeau pe holuri. Ea a venit şi după ce Geoană le-a propus colegilor săi, în deschiderea şedinţei, ca PSD să-l desemneze pe el candidat la funcţia de prim-ministru – decizie oficială cu care să meargă apoi în eventualele negocieri cu Traian Băsescu.

Rus vrea negocieri „de bărbaţi, nu de curve”. Timp de câteva ore, principala discuţie din Biroul executiv a fost când să înceapă „negocierile transparente” cu celelalte partide. Şi de data aceasta s-a pus carul înaintea boilor: mulţi au vorbit de „timingul” negocierilor, nimeni nu a vorbit pentru ce să se negocieze. Mircea Geoană a cerut mandat să înceapă imediat negocieri „cu celelalte partide şi cu Traian Băsescu pentru degajarea unei majorităţi parlamentare”. Şi Viorel Hrebenciuc s-a arătat dornic să înceapă imediat negocierile. Mai rezervat, Ioan Rus a insistat ca negocierile să aibă loc doar după depunerea moţiunii: „Atunci am părea bărbaţi, acum am fi curve”. Convins că moţiunea va trece, Rus a prezentat patru scenarii: 1) Băsescu va propune un premier şi un Guvern de la PSD, scenariu posibil, dar „greu de crezut”; 2) PSD este invitat la guvernare şi atunci partidul se aliază „cu cine-o fi”; 3) PSD intră în opoziţie; 4) se ajunge la anticipate, care „ne convin acum”, deoarece PSD riscă, în anul care urmează, după împărţirea bugetului, să piardă primari şi şefi de consilii judeţene şi, astfel, să piardă şi infrastructura de campanie electorală reprezentată de instituţiile de stat.

Văcăroiu: „N-avem cu cine!” În toiul discuţiilor a intervenit Nicolae Văcăroiu cu ultimele veşti de la televizor: Emil Boc tocmai reiterase că PD nu va intra în nicio combinaţie cu PSD. „Cu PD deci nu putem. Cu PNL nu putem, că le-am dărâmat Guvernul. Cu cine facem atunci majoritate? Nu avem cu cine negocia”, şi-a spus părerea Nicolae Văcăroiu.

Dorneanu n-a mai înţeles nimic. Esenţa discuţiilor de ieri de la PSD poate fi surprinsă în intervenţia lui Valer Dorneanu, un pesedist mai degrabă discret, care, după ce a ascultat atent timp de patru-cinci ore scenariile prezentate de colegii săi, a încercat să pună punctul pe i: „Deci este bine să depunem moţiunea?! Şi dacă da, în ce moment al acestei toamne politice? Şi dacă trece, care sunt paşii următori?!”

Ce a anunţat Geoană. După şedinţă, Geoană a comunicat principalele idei ale reuniunii. Toţi parlamentarii PSD vor vota „unanim” moţiunea de cenzură. Decizia de depunere a moţiunii a fost luată aproape în unanimitate, existând o singură abţinere (Ioan Rus, Alba). Mircea Geoană va fi propunerea de premier. PSD nu va vota niciun guvern de dreapta, dar este dispus să înceapă negocieri „transparente”, inclusiv cu partide de dreapta, „pentru degajarea unei majorităţi politice şi a unui program de guvernare”. Alegerile anticipate „pot reprezenta o soluţie”, însă „cine le va declanşa” trebuie să-şi asume „responsabilitatea” pentru eşecul votului uninominal – care ar fi trebuit să fie proiectul politic al acestei toamne.

Citește și: