19 vizualizări 30 nov 2008

La sărbătoarea victoriei pesediste, desfăşurată în curtea din Kiseleff, n-au coborât doi oameni: Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc au rămas în sediu, cu ochii lipiţi de ecranele televizoarelor. Iliescu n-a schiţat niciun gest, pe faţa lui nu s-a citit nici bucurie, nici îngrijorare în momentul afişării rezultatelor. S-a uitat la sondajul CCSB, dat de Antena3, apoi la INSOMAR-ul dat de Realitatea TV. A urmărit impasibil discursul lui Mircea Geoană. La cinci metri de el, trăgând adânc dintr-o ţigară ţinută într-un portţigaret, Viorel Hrebenciuc calcula cu ochii ţintă în ecranul de la Antena3. Zâmbea uşor, fără mari efuziuni. A pufnit în râs doar când l-a văzut pe Călin Popescu Tăriceanu care se lăuda că a mărit pensiile: „Auzi, cică le-a mărit el...”. După care s-a înfundat într-un birou.

Pentru Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Miron Mitrea, greul de abia de acum începe: telefoanele, întâlnirile, negocierile secrete pentru găsirea formulei magice care să-l oblige pe Traian Băsescu să accepte PSD la guvernare. Intrarea UDMR în Parlament le uşurează mult misiunea lui Hrebenciuc&Comp. Cele mai uşoare negocieri pentru formarea unei majorităţi guvernamentale par a fi cele cu foştii prieteni Markó Béla şi Verestoy Attila, pe care Hrebenciuc le-a anunţat, ieri, în faţa conducerii PSD, ca şi rezolvate.

Aseară, pesediştii aveau planificată o şedinţă lungă, în care să decidă cu cine merg mai departe: cu PNL sau cu PD-L. Majoritatea înclină pentru PNL. Imediat după anunţarea rezultatelor, Ion Iliescu a spus: „Rămân la părerea mea: alianţa cu PNL. Premisele sunt îndeplinite, aşa cum vă spuneam. Dar nu cred că preşedintele Băsescu va numi un premier de la PSD. Va face totul să evite PSD” Întrebat dacă mai e loc de negociere a persoanei prim-ministrului, Iliescu a răspuns: „Bineînţeles. Ăsta e scopul. Se negociază prim-ministrul şi alianţele posibile”.

Frica cea mai mare a pesediştilor este ca „ceilalţi” să nu se înţeleagă primii. Din calculele hârtiei, PNL şi PD-L fac împreună 50 la sută plus unu. Marea de simpatizanţi venită aseară să sărbătorească în Kiseleff pune o presiune enormă pe Hrebenciuc, Mitrea şi ceilalţi negociatori. Un pesedist mic cu dorinţa enormă de a nu mai sta în opoziţie: „Am câştigat. Să ştim să fructificăm acum, că dacă-l lăsăm pe tâmpitul ăsta, iară rămânem pe dinafară...”

Citeşte în ediţia de azi şi:

Boc reclamă victoria dreptei şi cel mai bun scor din istoria PD-L. Udrea a plecat plângând, răvăşită

Liberalii s-au bucurat temperat la anunţul rezultatelor parţiale

Dăbuleni: pepenari iuţi la mânie şi Geoană de sub icoană

Emil Boc, insuflând curaj: „Creştem necontrolat, creştem…”

Ciofliceni: mici afaceri locale, Tăriceanu şi teroristul Bobiţă

Mizil: Mârţoage, limuzine, Năstase şi cele sfinte

PSD a câştigat alegerile. Încep negocierile pentru Guvern

Citește și: