Marius Oncu
576 vizualizări 6 oct 2014

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au avansat cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de numai 231.000 de lei (52.300 de euro), până la ora 10:47, rulajul fiind printre cele mai reduse înregistrate în ultimele luni.

Şedinţa de luni a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost deschisă de premierul Victor Ponta, care a declarat că guvernul va continua programul de listare pe bursă a unor pachete de acţiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Companiei Energetice Oltenia şi Portul Constanţa, arătând că speră ca 2015 să fie anul potrivit pentru astfel de listări.

"Dacă 2013 şi 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucureşti, îmi doresc foarte mult ca 2015 şi 2016 să continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativă, fie pe partea decizională de listare a companiilor care încă se află în portofoliul Guvernului, să sprijine această dezvoltare a pieţei de capital", a spus Ponta.

El a arătat că ştie solicitarea care i-a fost adresată de finalizare a reformei structurale prin adoptarea unui act normativ care să faciliteze operaţiunile pe piaţa de capital, printr-o mai mare transparenţă şi deschidere pentru fluxurile de capital, şi a asigurat că va fi elaborat un astfel de document.

Listarea de companii de stat nu reprezintă, însă, "medicamentul miraculos" pentru a creşte lichiditatea, întrucât bursa are nevoie, pe lângă implicarea statului şi de listări de mari companii private, a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

"Statului nu i se poate reproşa că nu a făcut listări. Însă nici listarea Fondului Proprietatea (FP), nici cea a Romgaz (SNG) şi nici cea a Electrica (EL) nu reprezintă medicamentul miraculos pentru însănătoşirea bursei. Pe termen lung, trecerea la o piaţă lichidă se poate face prin listări de companii private mari. Intrarea pe bursă a companiilor de stat este o condiţie necesară, dar nu suficientă pentru a avea o piaţă relevantă, de anvergură. Ingredientele care lipsesc sunt marile companii private, gen RCS&RDS", a spus el.

Cea mai tranzacţionată acţiune a fost în deschidere Transelectrica (TEL), cu 45.500 lei, urmată de BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 32.000 de lei, şi Fondul Proprietatea (FP), cu 28.000 de lei.

Indicele BET FI, format din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a stagnat, iar BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 0,7%.

Pe piaţa deal nu au avut loc tranzacţii în deschiderea pieţei.
Indicii BET XT şi BET BK au crescut cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni europene au început tranzacţiile de luni în urcare, după cea mai slabă săptămână din ultimele opt, în timp ce investitorii speculează că, pe fondul rezultatelor economice slabe, Banca Centrală Europeană va opta pentru noi măsuri de stimulare a economiei.
Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,6%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,3%., iar DAX 30 (Frankfurt) cu 1,6%.

Citește și: