13 vizualizări 11 mar 2008

Guvernul lucrează la ultimele modificări privind taxa auto după ce Comisia Europeană a solicitat ca sistemul de calcul, corelat cu emisiile de carbon, să fie din nou revizuit prin introducerea criteriului CO2 şi pentru maşinile Euro 3, nu doar pentru autovehicule Euro 4, cum a propus Executivul.

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE), în urmă cu trei săptămâni, o nouă scrisoare privind taxa de poluare auto, în care a fost prezentată o formulă de calcul corelată cu emisiile de carbon.

Executivul a propus ca taxa auto să fie calculată diferenţiat, în funcţie de emisiile CO2 pentru maşinile Euro 4, iar pentru celelalte autovehicule să fie aplicată actuala formulă, însă cu o creştere sensibilă a sumelor faţă de proiectul lansat în dezbatere în luna ianuarie.

Propunerea de taxare pe baza emisiilor de CO2 la autovehiculele Euro 4 s-a bazat pe faptul că acestea sunt singurele maşini care au înscrise în documentele de identificare emisiile de dioxid de carbon exprimate în grame pe kilometru. Reprezentanţii guvernului şi cei ai Comisiei Europene au negociat în ultimele două săptămâni asupra acestei formule.

Citește și: