12 vizualizări 22 dec 2008

„Problema e următoarea: vor şi ăia care au picat la alegeri, vor şi ăia care n-au mai candidat, vor şi ăia din teritoriu”. Un lider important al PSD spune că, de câteva zile, la uşa biroului său este o coadă continuă, iar telefonul îi sună minut de minut. Situaţia este similară şi la PD-L: o mulţime de „atârnători” care vor să ocupe funcţii în noua structură de putere.

Sunt doar o mână de oameni care pot decide cu adevărat ceva, restul pot cel mult să pună pile. Duminică seara şi ieri dimineaţa, liderii grei ai celor două partide s-au întâlnit din nou ca să continue împărţeala scaunelor. Deşi mulţi dintre noii miniştri au cerut să preia agenţiile aflate în prezent în subordinea primului ministru (de pildă, ministrul Comerţului, Constantin Niţă, a vrut să i se dea Agenţia Română pentru Investiţii Străine), s-a decis ca acestea să rămână tot în coordonarea premierului, urmând ca fiecare partid să-şi pună şefi după algoritmul „una mie, una ţie”. Până acum, nu s-a executat această „tragere” a agenţiilor, lucrurile blocându-se din start, când amândouă partidele au revendicat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

O nouă întâlnire pentru tranşarea agenţiilor ar trebui să aibă loc astăzi. Ieri seară, puterea a respins Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.101/2006 privind reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului prin comasarea prin absorbţie cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi trecerea lui în subordinea Ministerului Economiei. Aşa că oficiul se întoarce în directa coordonare a titularului de la economie, Adriean Videanu.

O altă temă discutată la întâlnirea greilor coaliţiei vizează secretarii de stat. Aceştia vor fi triaţi tot de acest for, mulţi dintre miniştrii contactaţi de noi mărturisind că habar n-au cine le vor fi secretarii de stat. Se va respecta „principiul monocolor”, care spune că partidul care are ministrul va numi şi secretarii de stat, cu amendamentul că fiecare partid va avea dreptul să-şi pună un singur secretar de stat în ministerul celuilalt.

În fine, la presiunea baronilor locali ai PSD, se va proceda la o reaşezare a serviciilor şi pe plan local. De pildă, la întâlnirea de duminică, pesediştii au cerut ca poliţia să fie subordonată consiliilor judeţene şi primăriilor.
Emil Boc se va instala la Palatul Victoria împreună cu oamenii în care are încredere, cei mai mulţi aduşi de la Cluj. Astfel, în cărţi pentru şefia SGG a intrat deputatul Daniel Buda, în prezent preşedinte al Comisiei Juridice. Pentru ca acesta să ajungă secretar general al Guvernului ar fi însă nevoie de revenirea la forma legii de pe vremea liberalului Radu Stroe, care a fost la conducerea SGG, dar şi-a putut păstra şi mandatul de parlamentar. În prezent, conducătorul SGG are statut de înalt funcţionar public, incompatibil cu cel de parlamentar.

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

Guvernul Boc a fost uns de Patriarh şi 324 de aleşi,

Geoană este „mâhnit” că Mitrea „şi-a înfipt colţii în beregata” lui

Economiştii: Afaceriştii se uită la măsuri concrete, nu la programe

Băsescu despre Guvern: „Îmi văd visul cu ochii“

Citește și: