Anca SIMINA
Biro ATTILA
28925 vizualizări 12 oct 2014

Vizibile la scară mare încă din prima oră de campanie, panourile electorale de pe marginea marilor bulevarde sau drumuri naţionale, cele direcţionale care au umplut stâlpii, sutele de mii de bannere prinse în fiecare intersecţie, zecile de mii de panouri electronice sau de prisme gigant care ocupă rondurile din sensurile giratorii sunt imposibil de contabilizat la nivel naţional. Nicio instituţie din România nu le monitorizează şi nu urmăreşte volumul real al acestor cheltuieli, deşi reprezintă unul din cele mai mari costuri de campanie.

Niciuna dintre companiile care le expun nu dezvăluie nici sumele pe care campaniile publicitare politice le livrează spre outdoor, nici discounturile oferite clienţilor politici faţă de cei comerciali. Partidele, la rândul lor, fac, în cel mai bun caz, un contract naţional confidenţial şi mai multe locale, lăsând negocierea preţurilor în ţară pe seama primarilor, aceiaşi spre care distribuitorii de publicitate se îndreaptă atunci când vor un amplasament nou pe domeniul public sau un contract de asociere prin care, pentru un număr de 5-6 ani, aşa cum se întâmplă la Timişoara, să nu plătească chirie.

Spre deosebire de campania prezidenţială de acum 5 ani, când piaţa era controlată de câţiva mari jucători internaţionali, anul acesta primele două companii din top - aproape jumătate din outdoor - se află sub influenţa indirectă a unor oameni politici aflaţi în spatele celor mai importanţi trei candidaţi: Victor Ponta, Klaus Iohannis şi chiar Elena Udrea.

Factura lui Iohannis cu Euromedia. Intrările lui Ponta şi Udrea

Surse politice au arătat pentru Gândul că, în cazul lui Klaus Iohannis, influenţa colegului de partid Vlad Moisescu asupra Euromedia i-a asigurat acestuia expunerea pe panourile amplasate pe drumurile naţionale, contra sumei de 120.000 de euro împărţită între PDL şi PNL.

Marea bătălie se dă însă pe panourile din Bucureşti, rezervate deocamdată, în cea mai mare parte, pentru Victor Ponta, în virtutea sprijinului acordat acestuia de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Potrivit unor surse din interiorul Alianţei PSD-PC-UNPR care îl susţine la preşedinţie pe Victor Ponta, cheltuielile nu vor fi puse în sarcina partidului, aşa cum nu sunt nici cele de producţie a spoturilor tv de promovare. La fel s-a întâmplat de altfel şi în cazul celor de de organizare a lansării de la Arena Naţională, serviciile fiind oferite de 360 Revolution, o firmă satelit a grupului Asesoft care i-a aparţinut formal lui Sebastian Ghiţă până în februarie 2011.

Şi Ponta, şi Iohannis se văd deja pe panourile Euromedia.


Împărţirea influenţei politice asupra Euromedia, reflectată în împărţirea panourilor între Ponta şi Iohannis.

Trecere în outdoorul aflat sub tutela acestuia ar avea însă, susţin aceleaşi surse, şi Elena Udrea, având în vedere relaţia bună cu fostul ministru PDL invocată de Sebastian Ghiţă inclusiv într-o discuţie înregistrată în 2011 cu Sorin Ovidiu Vîntu. Când Vîntu îi sugerează lui Ghiţă, ca manager al Realitatea TV la acea vreme, să-şi construiască o relaţie cu Elena Udrea fără intermedierea lui Dorin Cocoş, întrucât între cei doi “sunt disensiuni majore”, Ghiţă răspunde ferm: “Singur. Avem relaţie deja pusă pe picioare. Doar că Elena, neavând maşinuţe când era mică, ca şi Ponta, ca şi alţii, e zgârcită, zgârcită rău (…) Am văzut-o eu, cu ochii mei. Eu singur am adulmecat-o, când era mai mică, în 2007”.

De altfel, este cunoscut exemplul contractului IT de 20 de milioane de euro despre care Rise Project a scris că a fost atribuit de Agenţia pentru Protecţia Mediului, prin procedură de licitaţie restrânsă accelerată, consorţiului Asesoft International, TeamNet International şi Star Storage, în noiembrie 2009, atunci când Elena Udrea era ministru interimar al Mediului, iar Sebastian Ghiţă controla direct primele două companii enunţate mai sus. 

Asesoft şi Teamnet se află, de altfel, pe lista marilor sponsori oficiali din 2009 ai PDL, partidul în care Elena Udrea se afla la acea vreme.

Cum se încheie contractele politice

Deşi se numără printre marile costuri de campanie, cheltuielile cu publicitatea nu apar decât parţial în rapoartele contabile electorale furnizate după alegeri Autorităţii Electorale Permanente. Principala cauză este lipsa monitorizării. Pentru că nu plătesc integral publicitatea în mod direct, ci şi prin intermediul unor sponsori care nu apar în rapoarte, nici măcar partidele nu au o evidenţă clară a numărului de panouri (amplasate pe marginea drumurilor), de prisme (plasate în intersecţii), de casete direcţionale (ridicate pe stâlpi) sau de meshuri (care ocupă faţadele clădirilor) pentru care se plătesc chirii importante, oficial similare celor cu care orice brand comercial şi-ar face o campanie naţională de asemenea anvergură.

Chiar şi în aceste condiţii, aşa cum se poate vedea mai jos (click pentru a mări imaginea), numai plăţile directe ale candidaţilor către outdoor au însumat, în 2009, 9 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, veniţi în cea mai mare parte dinspre staff-urile lui Sorin Oprescu, Mircea Geoană, Traian Băsescu şi Crin Antonescu.


Situaţia financiară declarată de partide la finalul campaniei din 2009. Sursa informaţiilor: rapoartele transmise AEP

Foşti candidaţi la funcţii publice au explicat pentru Gândul şi cum circulă banii politici investiţi în publicitate în timpul campaniilor electorale.

Trei metode sunt frecvente:

Prima reţetă. De cele mai multe ori, un număr de panouri sau de stâlpi-suport este pus la dispoziţia candidaţilor din partea unui sponsor care are o astfel de reţea, fie locală, fie naţională. Cum sponsorizarea prin servicii nu este însă permisă de lege, circuitul este următorul: proprietarul reţelei outdoor depune în contul de campanie, ca donaţie în bani, exact suma convenită cu candidatul care apare şi în contractul dintre partid şi firma sa. Banii reintră automat în contul său. În situaţia în care contractul este făcut corect, iar reducerea de preţ este cu 20% mai mare decât media pieţei, compania ar trebui să apară în lista sponsorilor oficiali ai candidatului, publicată în Monitorul Oficial în luna martie a anului urmăror. În cele mai multe cazuri, donaţia se face însă printr-un cumul de sume sub 8.500 de lei de persoană, considerate donaţii confidenţiale, pentru care nu există obligaţia legală a declarării lor.

A doua reţetă. Partidele încheie contracte directe cu agenţii de publicitate care le cumpără spaţii de distribuţie sau cu operatori de publicitate. Dacă acestea sunt făcute înaintea datei oficiale a campaniei electorale, intră în registrele partidului şi le ocolesc pe cele de campanie, furnizate AEP după alegeri. De asemenea, dacă donaţiile de campanie sunt sub suma negociată cu aceste companii, acestea rămân ca datorii sau cheltuieli restante care uneori se recuperează în instanţă, alteori sunt compensate prin contracte cu statul când politicienii ajung la putere.

A treia reţetă. Cea mai uzitată metodă în contractele politice este aceea a semnării lor de către două societăţi comerciale fără legătură directă cu partidul: prima este agenţia de publicitate sau operatorul outdoor, a doua o firmă susţinătoare a candidatului care cumpără astfel, din timp, spaţiu pentru propria promovare. La momentul campaniei, renunţă însă la acesta în favoarea unui partid. Înţelegerea fiind una comercială, iar monitorizarea afişajului, din partea unei instituţii independente, inexistentă, singura care ar putea reclama nerespectarea contractului iniţial este chiar firma apropiată partidului, ceea ce nu se întâmplă. Metoda este valabilă şi pentru publicitatea cumpărată în mass-media. Aşa se face că sumele oficiale declarate de partide sunt mult sub cele intrate în circuit pentru candidaţi, iar finanţatorii sunt omişi din lista donatorilor, banii netrecând în realitate prin conturile de campanie ale partidelor.

2013, anul marilor schimbări în panotajul din România

Terenul campaniei electorale a fost pregătit în outdoor din timp. Miza au reprezentat-o peste 10.000 de panouri stradale deţinute de primii doi jucători de pe piaţă: Euromedia şi Affichage, controlate începând cu 2006-2007 de investitori străini.

Legată de cea de publicitate tv, piaţa afişajului stradal a scăzut după 2009, pe măsură ce clienţii din publicitate şi-au permis tot mai uşor intrarea la televiziuni. Înjumătăţirea preţului de publicitate la tv a făcut mai accesibil acest mediu pentru clienţii mici şi a permis ieşirea acestora din outdoor. Banii pe care îi făceau, în mod transparent, multinaţionalele care au investit în România s-au înjumătăţit şi ei. Cifrele de afaceri, însumate, ale primelor patru companii din topul outdoor (Euromedia, Affichage România, Defi România şi Getica OOH) au scăzut de la 155 de milioane de lei net în 2008 la 77 de milioane în 2013. Condiţiilor economice li s-a adăugat avertismentul politic că spaţiile de expunere urmau să se înjumătăţească din 1 ianuarie 2014 printr-o lege care reglementa publicitatea stradată votată în Parlament. În aceste condiţii a avut loc, spre finalul anului 2013, retragerea jucătorilor internaţionali şi trecerea primelor două companii din top în proprietatea unor investitori români aflaţi în cercuri de prietenie ai unor importanţi politicieni.

Surse politice şi din piaţa de publicitate îi indică în acest sens pe Sebastian Ghiţă,  - deputat PSD, apropiat al lui Victor Ponta şi cu o relaţie bună cu Elena Udrea, sub a cărui influenţă s-ar afla, prin câţiva apropiaţi, Affichage România, dar şi jumătate din Euromedia -, pe Vlad Moisescu şi în egală măsură pe Dan Cristian Popescu - actuali membri PDL aflaţi în relaţii strânse cu reprezentanţii celeilalte jumătăţi a Euromedia.


Victor Ponta, promovat în Bucureşti pe panourile Affichage pe care PSD are, cel puţin până acum, exclusivitate

Al treilea jucător din outdoor este, potrivit datelor Media Fact Book 2014, dar şi monitorizării BRAT, Getica OOH, fosta News Outdoor România, înfiinţată în 1997 de Elan Swatzenberg sub numele Exclusiv Media, deţinută în prezent de Ecurdo Limited, un ofshore din Cipru. Aflată, la rândul său, îndiverse forme de asociere cu administraţia locală, compania a apărut în 2009 între sponsorii oficiali ai campaniei electorale, finanţând PSD cu 300.000 de lei şi PDL cu 2.000 de lei. La acel moment, era deţinută de News Corporation, gigantul media controlat de Rupert Murdoch.

Tot un offshore cipriot deţine în proporţie de 100% unul dintre cei mai importanţi competitori din outdoorul digital. Este vorba de Phoenix Meda, compania care are mare parte din ecranele de promovare video din Bucureşti aflată sub controlul CD PHOENIX MEDIA CYPRUS HOLDING LIMITED cu sediul la Nicosia. Actul constitutiv al companiei a fost modificat ultima oară, potrivit Registrului Comerţului, tot în 2013. În România, compania este reprezentată de Petre Daniel Boacă.


Afişul lui Klaus Iohannis, pe unul dintre panourile Getica OOH din centrul Capitalei. La Sibiu, Getica are supremaţia locală în privinţa amplasamentelor în spaţiile primăriei

TOPUL INVESTIŢIILOR ÎN PUBLICITATEA OUTDOOR DIN ROMÂNIA

Oamenii-cheie din spatele panourilor publicitare

Miza importantă pentru anul electoral 2014 au reprezentat-o primele două companii din top. Euromedia şi Affichage România au împreună, din datele avansate pe de o parte de BRAT, pe de altă parte de Media Fact Book, între 41 şi 47% din piaţa de aproximativ 30 de milioane de euro pe an a panotajului.

Prima consecinţă a schimbării acţionariatului internaţional cu unul intern, conectat politic, a fost blocarea pieţei în lunile octombrie-noiembrie cât durează campania electorală. Chiar dacă afişele electorale de mari dimensiuni nu au ocupat încă toate panourile disponibile, acestea le sunt, în principiu, rezervate. "E mult, foarte mult outdoor (electoral în 2014, n.red.). Momentan e o problemă (pentru agenţiile de publicitate, n.red.) că e blocat outdoorul, dar asta se va termina înainte de Crăciun", confirmă Bogdan Enoiu, directorul McCann Erikson, invitat la ZF LIVE. În opinia sa, principala problemă a panotajului este în prezent lipsa reglementării. "E o piaţă interesantă, dar mai haotică decât piaţa tv. Destul de multe mişcări browniene cu panourile: apar, dispar", spune el.

Schimabrea a început cu povestea încurcată a vânzării Euromedia, în septembrie anul trecut, când compania a anunţat că grupul slovac JOJ Media House care cumpărase de la Reiffeisen operaţiuni în România, Bulgaria şi Ungaria, a vândut întregul pachet Euromedia  Grroup SA "către un grup privat de investitori români". Potrivit istoricului companiei de la Registrul Comerţului, vânzarea s-a oficializat pe 30 septembrie când pachetul minoritar al HEIMATWERBUNG GESELLSCHAFT MBH a trecut la George Nicolaie, iar cel de 99,99% al EPAMEDIA i-a fost vândut CREATELIER SRL, o companie cu activităţi de design specializat înfiinţată cu un an înainte, având pentru 2012 cifră de afaceri zero şi tot zero salariaţi, iar pentru anul următor un singur angajat declarat la Ministerul Finanţelor.

Acţionarul-cheie în Createlier este Costin Ciobanu, un tânăr IT-ist din Prahova, prieten cu deputatul PSD Vlad Cosma, fiul preşedintelui CJ Mircea Cosma, în a cărui firmă a fost angajat în studenţie ca webdesigner. Potrivit propriilor confesiuni publice, Vlad Cosma a fost inspirat în intrarea pe piaţă cu Oznet L din Ploieşti de "bunul prieten Sebastian Ghiţă" cu care a fost şi coleg în liceu, în generaţii diferite însă.

Partenerul său, George Nicolaie, pe de altă parte, cel care deţine şi acţiunea care menţine echilibrul de forţe în Euromedia, vine din industria publicităţii. A început la Exlusiv Media pe când era a lui Elan Swartzenberg, devenind în scurt timp şef şi acţionar la Wide Screen Media, companie care deţine panouri electronice. George Nicolaie este vechi prieten al lui Dan Cristian Popescu, deputat ales sub sigla FC, actual membru PDL. Un sfert din Createlier aparţine însă familiei Semenescu, Ovidiu Semenescu fiind, potrivit informaţiilor PaginadeMedia.ro, fost finanţator al Money.ro şi al site-ului stireazilei.ro şi apropiat al lui Vlad Moisescu, ex-PNL, actual PDL. Influenţa lui Vlad Moisescu asupra Euromedia a fost confirmată pentru Gândul de surse din ACL care au explicat că astfel a fost negociat contractul de 120.000 de euro pentru vizibilitatea lui Klaus Iohannis pe drumurile naţionale.

După vânzare, Euromedia s-a instalat în Voluntari, Ilfov, într-o clădire de birouri la etajul al treilea, chiar în vecinătatea companiei 2KTelekom care i-a aparţinut lui Sebastian Ghiţă până la intrarea în politică.

Dacă Euromedia se împarte, ca influenţă politică, între PDL şi PSD, a doua companie din top, Affichage România, îl are acţionar majoritar pe unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Alexandru Iacobescu, considerat la rândul său mâna dreaptă a parlamentarului Srbastian Ghiţă. Este vorba despre Liviu Uruc, fost angajat RTV şi partenerul de vacanţă al fraţilor Alexandru şi Vlad Iacobescu, care deţine 60% din companie. Alexandru şi Vlad Iacobescu au fost surprinşi în luna februarie a acestui an, la un meci de baschet al echipei Asesoft, în tribună alături de premierul Victor Ponta şi de Sebastian Ghiţă.

Acţiunile Affichage România au ajuns la Liviu Uruc în aprilie 2014, arată istoricul companiei de la Registrul Comerţului, după ce trecuseră, pentru patru luni, pe la Boyana Business Services Eood, o companie cu sediul în Bulgaria în care este acţionar, potrivit unor date oficiale obţinute de Gândul de la autorităţile bulgare, Rene Rosenberg, fostul CEO al Affichage România. Cetăţean german căsătorit cu o româncă, Rene Rosenberg este în prezent partenerul lui Liviu Uruc în 7 din cele 8 companii ale acestuia, toate în domeniul publicităţii.


Grafic: Dragoş Cîmpean// Gândul

Cine deţine oficial Euromedia

GEORGE NICOLAIE. Directorul executiv al companiei director Wide Screen Media care deţine panouri electronice publicitare în Bucureşti şi în care este acţionar majoritar a ajuns în postura de administrator al Euromedia fiind cooptat mai întâi în Createlier SRL. Partener cu 25% al lui Costin Ciobanu şi al soţilor Denise şi Ovidiu Semenescu, George Nicolaie (40 de ani) a cumpărat împreună cu ei, prin firma de webdesign, 99.9969% din Euromedia pe 30 septembrie 2013. În aceeaşi zi, intră simbolic în acţionariatul Euromedia şi în mod direct, achiziţionând 0.0031%, adică o acţiune, partea HeimatWerbung, ultimul acţionar internaţional în companie.

La scurt timp, în ianaurie 2014, partenerul său în Wide Screen Media, Ionuţ Coldea (40 de ani), este numt CEO Euromedia.

Potrivit datelor Paginademedia.ro, George Nicolaie îl reprezintă în Euromedia pe Dan Cristian Popescu, fost membru PNL, ulterior deputat FC, iar în prezent parlamentar PDL, după fuziunea recentă FC-PDL. De altfel, deputatul a admis că este bun prieten cu Nicolaie, susţinând însă că nu doreşte să comenteze mai mult.

George Nicolaie a intrat în industria de publicitate în 1996, la Dockview Media, şi un an mai târziu a trecut la  Exclusiv Media (actuala Getica OOH), compania cu care Elan Swartzenberg a intrat pe piaţa outdoor în 1997. A rămas până după 2005, când firma a fost cumpărată de gigantul media News Corp, controat de Rupert Murdoch.

COSTIN CIOBANU. La 30 de ani, este, indirect, cel mai important acţionar oficial al Euromedia, primul jucător pe piaţa outdoor din România. Intrarea sa în Euromedia sa oficializat pe 30 septembrie 2013 prin intermediul CREATELIER SRL, o firmă de design specializat, cu un singur angajat, care a cumpărat de la EPA pachetul de 99,9969% din acţiuni şi în care webdesignerul Costin Ciobanu deţine 50%. Originar din Prahova, Costin Ciobanu a fost, înainte de a deveni administrator şi acţionar indirect la Euromedia, prieten cu deputatul PSD Vlad Cosma, fiul preşedintelui CJ Mircea Cosma, în a cărui firmă a fost angajat în studenţie ca webdesigner.

În presa locală din 2006, numele său apare alături de cel al lui Vlad Cosma (cu care era coleg la Universitatea Petrol Gaze) ca fiind între cei 4 premianţi ai firmei Oznet L din Ploieşti la un concurs în SUA. Potrivit declaraţiei de interese a deputatului PSD, Oznet L îl are ca unic acţionar pe Vlad Cosma, cel care arăta, într-un interviu în “Adevărul”, că cel care l-a inspirat în alegerea afacerii a fost Sebastian Ghiţă: “Când am terminat liceul m-am apucat de software, programare web. Recunosc, am fost inspirat în chestia asta şi de bunul meu prieten, Sebastian Ghiţă, cu care am fost coleg de liceu – el e cu cinci ani mai mare şi l-am urmat ca model”.


Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma. Sursa foto: contul pe Facebook al lui Vlad Cosma

Înainte de a intra în afacerea afişajului stradal, Costin Ciobanu s-a asociat cu George Nicolaie şi Ovidiu Traian Semenescu în Createlier SRL, companie înfiinţată în 2012 care în primul an a avut cifra de afaceri zero şi niciun angajat, iar în 2013, anul în care şi-a permis achiziţionarea celui mai mare jucător intern din outdoor, a urcat la 57.560 de lei cifră de afaceri şi un profit de 3.318.072 de lei făcute cu un singur angajat într-un birou din Popa Nan.

OVIDIU SEMENESCU. În vârstă de 46 de ani, Ovidiu Semenescu şi-a legat numele de poziţia de consilierla Apa Nova, dar, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, şi de finanţarea în trecut a canalului de business Money.ro şi a site-ului stireazilei.ro. Anul trecut a intrat, printr-o firmă care face afaceri în domeniul activităţilor sportive, în mod indirect, în acţionariatul Euromedia, cea mai importantă companie din panotajul din România.

În paralel, s-a alăturat, potrivit sursei citate, Iniţiativei România Liberală, o facţiune a PNL iniţiată după un conflict cu Crin Antonescu, de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sprijinit, între alţii, de Vlad Moisescu, fostul lider al PNL Sector 1. De altfel, Ovidiu Semenescu apare ca preşedinte al Asociaţiei Cercul Românesc care îi grupează, ca mamebri, pe Vlad Moisescu, PDL-istul Silvian Ionescu şi omul de afaceri Horia Simu.

După alegerile europarlamentare, ILR a fuzionat cu PDL, aflându-se în prezent în interiorul ACL şi în spatele lui Klaus Iohannis. O relaţie de prietenie există de asemenea între Ovidiu Semenescu şi deputatul Dan Cristian Popescu, ales sub sigla FC şi aflat în prezent în PDL.

Cine conduce prima companie de outdoor din România

 IONUŢ COLDEA. Numit pe 24 ianuarie 2014 director general al Euromedia şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei, Ionuţ Coldea a fost prezentat ca având 10 ani de experienţă pe piaţa de publicitate outdoor din România

Are 40 de ani şi este jucător de bridge din anii `90. Face parte din echipa naţională de bridge a României şi din conducerea Federaţiei Română de Bridge al cărei preşedinte este liberalul Ludovic Orban;

În această calitate, sponsorizează Federaţia Română de Bridge de mai mulţi ani.

Apare cu 25% în acţionariatul firmei Wide Screen Media SRL alături de George Nicolaie, cel care deţine restul de 75% din acţiunile agenţiei. (Sursa foto: contul personal pe Facebook)

SORIN ENACHE. Cunoscut pe piaţa media ca director de vânzări de publicitate mai întâi la MediaPro Group (1994-2003), apoi la Realitatea TV (2008-2012), Sorin Enache a intrat în prim-plan în 2010, după ce numele său a apărut în mai multe interceptări din dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu în care era descris ca om de încredere al acestuia.

Tot o înregistrare audio, atribuită lui Vîntu şi datată aprilie 2011, consacra transferul de putere la Realitatea TV între proprietarul de la acea vreme al postului şi managerul Sebastian Ghiţă, transfer care includea şi influenţa asupra lui Sorin Enache. „Sebastian, orice ai nevoie, sunt lânga tine. Nu te f… la cap, nu te tulbur, eu nici nu-l mai sun pe Enache… Aseara (12 aprilie 2011, n.red.) i-am dat comanda, am transferat comanda către tine”, spune SOV.  Răspunsul lui Ghiţă: “Eu n-am probleme cu Enache…”. Ulterior, Sorin Enache a fost numit membru în Consiliul de Administraţie şi şef al acestuia, la sugestia lui Sebastian Ghiţă.

În prezent, la 46 de ani, Sorin Enache este administrator şi membru în CA la Euromedia, numit în această poziţie pe 9 decembrie 2013, după o scurtă perioadă ca director executiv regional Adevărul Holding (2011-2012). Din iunie 2013, este proprietar al unei agenţii de publicitate din Braşov: Spider Communications. (Sursa foto: Mediafax Foto// Liviu Adăscăliţei)

UPDATE. Sorin Enache a declarat pentru Paginademedia.ro că a demisionat din Consiliul de Administraţie al Euromedia de la 1 octombrie.

Oamenii din faţă ai Affichage România

LIVIU URUC. La 32 de ani, Liviu Uruc este, potrivit datelor oficiale, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din industria outdoor din România. În scripte, tânărul business man deţine 60% din Affichage România, a  doua mare companie naţională de panotaj, creditată de BRAT cu 23% dintr-o piaţă de 30 de milioane de euro pe an.

Mai puţin cunoscută este însă prietenia sa din copilărie cu Alexandru Iacobescu, managerul RTV şi al clubului de baschet Asesoft pe care deputatul PSD Sebastian Ghiţă l-ar fi împrumutat, potrivit declaraţiei sale de avere cu 90,3 de milioane de euro şi 4 milioane de dolari, dar şi cu fratele acestuia, Vlad Iacobescu, cunoscut ca “Picolo”, cu care Liviu Uruc obişnuieşte să îşi petreacă vacanţele, unul din locurile favorite ale celor trei fiind insula Mikonos din Grecia. Fost angajat al RTV, Liviu Uruc obişnuieşte de altfel, susţin surse contactate de Gândul, să îşi facă deseori apariţia în birourile şefilor postului tv aflat sub influenţa lui Sebastian Ghiţă. O fotografie de la un meci de baschet din luna februarie, publicată de Rise Project, îl înfăţişează pe Alex Iacobescu alături de premierul Victor Ponta, actual candidat la preşedinţie, şi de Sebastian Ghiţă. (Sursa foto: contul pe Facebook al lui Liviu Uruc)

RENE ROSENBERG. Cetăţean german, până recent căsătorit cu Paula Ioana Rosenberg, împreună cu care deţine, de mai mulţi ani, firma de consultanţă în management Rosenberg & Partners Consulting SRL, Rene Rosenberg a apărut în prim-plan în România în decembrie 2011 când, după plecarea americanilor de la Ventris LLC din acţionariatul Affichage România, a fost numit de elveţienii de la Affichage Holding CEO al companiei ciu sediul la Bucureşti.

La începutul anului trecut, primele zvonuri legate de vânzarea Euromedia i-au inclusi numele printre cei interesaţi de tranzacţie în ideea creării unei mari companii care să acopere 40% din piaţă. În decembrie 2013 a preluat, în schimb, Affichage România prin firma Boyana Business Services Eood în care, potrivit datelor de la Regsitrul Comerţului din Bulgaria, îi aparţine.

În prezent, deţine, prin BBS au în mod direct, pachetele majoritare în 7 companii în care Liviu Uruc şi Răzvan Negoescu au 60%, respectiv 10%. Este vorba de 7 agenţii de publicitate, toate având sediul în aceeaşi clădire cu Affichage România, pe strada Biharia 66-67. 

 

Citește și: