Clarice DINU
2899 vizualizări 14 ian 2018

Până cum trei dintre membrii Cabinetului s-au poziţionat deschis de partea premierului. Este vorba de şefii de la Transporturi, Fonduri Europene şi Turism. De asemenea, alţi miniştri au avut luări de poziţie înaintea Comitetului Executiv, susţinând că tot conflictul din PSD trebuie tranşat pentru a nu afecta guvernarea. 

PSD a convocat şedinţa Comitetului Executiv luni, la sediul din partidului din Kiseleff, pentru a tranşa situaţia din partid. 

CITEŞTE ŞI: Prima reacţie a lui Dragnea în scandalul cu Tudose. Ce spune liderul PSD despre demiterea premierului

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a susţinut că „premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”. 

„E necesar ca din Guvern să facă parte cei mai pregătiţi oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizaţiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toţi cei care am muncit pentru a câştiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare dar trebuie să aibă şi decizia”, a spus Stroe, care e şi  preşedintele PSD Constanţa.

 

El a adăugat ca la CEx trebuie să se poarte o discuţie serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid şi despre ce se poate face pentru ca actuala guvernare să performeze.

La rândul său, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale, precizând că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului.

"Dezvoltarea economică a României, cea mai importantă parte a programului de guvernare, nu poate fi obţinută decât prin muncă asiduă, miniştri competenţi şi linişte guvernamentală. Sub mandatul actualului prim-ministru, România a acreditat Autorităţile de Management, a luat măsurile pentru îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, a primit primii bani europeni din perioada 2014 - 2020", a scris Nica, pe Facebook.

El a avertizat că există riscul ca o sumă de 1,5 miliarde de euro să fie pierdută pentru aleşii locali şi mediul privat. „2018 este cel mai important an, România poate pierde definitiv 1,5 miliarde euro din actualul exerciţiu. Orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a României. Responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale, orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului!”, a precizat Nica. 

CITEŞTE ŞI: Mihai Tudose, despre relaţia cu Dragnea şi dorinţa de a fi preşedintele PSD

Executivul este unul politic, dar premierul „trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului”, a  susţinut şi ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

„Mă aştept ca în viitorul CExN să discutăm mai mult despre modalităţile prin care acest Guvern să funcţioneze şi mai bine decât a funcţionat până în prezent, despre ceea ce putem aduce în plus pentru România şi pentru toţi românii, indiferent dacă ne-au dat votul încrederii lor sau încă nu au făcut acest lucru, în speranţa că la finalul mandatului nostru vom avea mai mulţi susţinători în rândul românilor şi vom putea face mai mult pentru România”, a scris Dobre, pe Facebook, adăugând că şeful Guvernului „ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider”.

Fifor: „Situaţia tensionată trebuie să înceteze”

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, consideră că „situaţia tensionată” de la nivel guvernamental şi „fals indusă” în  PSD trebuie să înceteze.

„Situaţia tensionată din aceste zile, manifestată atât la nivel guvernamental, cât şi fals indusă în interiorul PSD, trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Singura soluţie pentru rezolvarea acestor probleme este convocarea de urgenţă a unui Comitet Executiv Naţional, în care să se analizeze cauzele care au dus la apariţia acestei situaţii. Comitetul Executiv este singurul for statutar în care se pot lua deciziile corecte pentru ca această stare de fapt, care afectează grav atât imaginea partidului, cât şi actul de guvernare, să înceteze cât mai repede", a scris Fifor, pe Facebook.

La rândul său, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, susţine că soarta Guvernului decisă în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD şi nu în spaţiul public.

„Ca membri ai Guvernului avem obligaţia să respectăm încrederea pe care ne-au acordat-o cetăţenii şi să implementăm programul de guvernare. Guvernul este un guvern politic şi fiecare funcţie ne-a fost acordată, în mod democratic, prin vot în cadrul Comitetului Executiv Naţional. Partidul Social Democrat este un partid unit şi puternic prin fiecare membru, primar şi preşedinte de organizaţie. Din respect pentru români şi pentru membrii PSD, trebuie să luăm decizii şi să dezbatem soarta Guvernului, cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, nu în spaţiul public", a scris Marius Dunca, pe Facebook. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de părere că „analizele periodice în PSD devin obligatorii şi necesare”.

„Am crezut, cred şi voi continua să cred în forţa colectivă a partidului, în capacitatea de analiză, de pregătire şi de luare a deciziilor. Întotdeauna, coeziunea în partid a fost alimentată de calm, echilibru şi inteligenţă, izvorâte din dorinţa de a face bine pentru ţară. Programul de guvernare, prezentat în campania electorală de către preşedintele Liviu Dragnea, aprobat în Parlamentul României, a fost şi rămâne jurământul politic, pe care l-am depus în faţa electoratului şi pe care trebuie să îl ducem la îndeplinire. Acesta este scopul şi rolul nostru, al tuturor acelora care am fost învestiţi cu încredere din partea Partidului Social Democrat, cel care a câştigat alegerile şi a generat o majoritate stabilă în Parlament. Analizele periodice în partid devin obligatorii şi necesare, iar convocarea Comitetului Executiv Naţional pentru luni, 15 ianuarie, este o secvenţă a preocupării partidului privind buna desfăşurare a activităţii, în vederea ducerii la îndeplinire a programului de guvernare”, a scris Daea, pe Facebook. 

Bodog aşteaptă „o decizie înţeleaptă”

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, se aşteaptă la o ''decizie înţeleaptă'' în cadrul CEx. 

„Sunt încrezător că în cadrul Comitetului Executiv Naţional se va lua o decizie înţeleaptă, care va servi în mod obligatoriu interesul românilor de a avea o guvernare solidă şi eficientă. Scopul nostru este unul singur: continuarea implementării măsurilor din programul de guvernare, pentru care PSD a fost votat masiv de români. La nivelul Ministerului Sănătăţii, în 2018, vom accelera ritmul implementării acestor politici menite a îmbunătăţi calitatea actului medical oferit pacienţilor români, precum şi condiţiile de muncă pentru personalul medical”, a scris Bodog sâmbătă pe Facebook. 

Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, a anunţat şi el că se „va supune, necondiţionat, oricărei noi decizii care va fi luată de către CEx al PSD”.

„Am fost numit ministru al Economiei de către colegii mei din PSD, în cadrul unei şedinţe de Comitet Executiv (n.n.- CEx) al partidului. Mesajul meu către toţi cei care mi-au acordat încrederea, învestindu-mă cu votul lor, este acela că mă voi supune, necondiţionat, oricărei noi decizii care va fi luată de către CEx al PSD. Înainte de toate primează interesele României şi ale românilor (...) În calitate de parlamentar ales şi în calitate de ministru numit de către colegii mei din PSD, consider că, în primul rând, România are nevoie de stabilitate şi de o bună guvernare, pentru ca măsurile propuse în campania electorală din 2016 să poată fi respectate, în totalitate”, a mai transmis Gheorghe Şimon.

 

Citește și: