Laura Mitran
199 vizualizări 9 mar 2012

Preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a declarat pentru MEDIAFAX că îndemnul lui Ioan Oltean către jurnalişti de a iniţia o lege pentru presa online este ipocrit, politicienii dorind de fapt o astfel de lege după regulile lor.

"Ciclic, diverşi politicieni, care au tot felul de supărări personale cu presa, vor legi ale mass-media sau autorităţi de reglementare ale mass-media. Vor reguli făcute de ei şi instituţii de reglementare care au un caracter profund politic. Ei vor să impună standarde jurnaliştilor, dar nu se califică ei înşişi pentru standarde acceptabile ca persoane publice", spune Crasnea.

"Îndemnul lui Ioan Oltean ca un «CNA» al presei scrise să fie o iniţiativă a jurnaliştilor este ipocrit. Guvernul susţinut de partidul domnului Oltean a fost cel care a pus biruri suplimentare pe drepturile de autor ale jurnaliştilor şi nu a avut vreodată o tresărire de susţinere a mass-media după regulile Europei civilizate. «Binele» pe care vrea să ni-l facă domnul Oltean este ca de «avocat al diavolului». Domnul deputat crede că jurnaliştii sunt buni de dus de nas cu îndemnuri mieroase", mai spune preşedintele CRP.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, susţine că ar trebui să existe o lege care să îi pedepsească şi pe cei care "se ascund în spatele presei online" ca să înjure oameni, nu doar un organism de control al audiovizualului, el cerând ajutorul jurnaliştilor pentru a promova o astfel de lege.

Ioan Oltean a fost întrebat de ce trebuie să existe un organism de control al audiovizualului în condiţiile în care presa scrisă nu are un astfel de organism care să o verifice, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

"Şi eu am convingerea că această lege ar trebui modificată, pentru că, dacă se pedepseşte o televiziune pentru că te înjură, cred că nu e mai prejos să aplici o sancţiune şi celui care te înjură în presa online. Eu aş fi primul interesat, fiindcă mulţi se ascund în spatele presei online şi te fac în toate felurile şi nu este corect", a afirmat Oltean.

El a spus că, în opinia sa, va trebui gândit ca legislaţia să se aplice celor care se ascund în spatele presei online pentru a aduce jigniri unor oameni, indiferent că sunt oameni politici sau simpli cetăţeni ai acestei ţări.

"Probabil că, în această privinţă, nu ar fi lipsită de importanţă o iniţiativă chiar a voastră (a jurnaliştilor, n.r.), pentru că sunteţi cunoscători ai fenomenului şi nu cred că poate fi tratată cu indiferenţă această atitudine a voastră. Eu, personal, subscriu unei asemenea iniţiative, care mi se pare de bun simţ şi absolut oportună", a spus Ioan Oltean.

Citește și: