Departamentul Politic
Dan Straut
1619 vizualizări 17 sep 2018

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că, la deschiderea Iniţiativei celor Trei Mări, este importantă extinderea acestui summit către mediul de afaceri.

”Mă bucură, în mod special, să constat că o idee care anul trecut, la Varşovia, era doar un concept asumat, a prins contur pe parcursul ultimului an şi acum devine realitate. Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională, sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri. Astfel, după o perioadă de explorare şi apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Iniţiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat îşi începe materializarea astăzi, la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei”, a spus Iohannis.

”Forumul reprezintă primul pas pe care-l fac cele mai dinamice ţări din Uniunea Europeană”, a mai spus preşedintele României, care speră ca evenimentul să fie organizat anual.

Puteţi urmări aici înregistrarea integrală a primei zi a summitului.

Preşedintele Klaus Iohannis este convins că România are potentialul de a deveni o platformă energetică regională.

”Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuţie importantă la succesul Iniţiativei şi al proiectelor asumate. De exemplu, România are potenţialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esenţial la securitatea energetică regională, dar şi europeană. Mediul de afaceri român, împreună cu partenerii săi din statele participante la Iniţiativă şi cu instituţiile financiare europene şi internaţionale cu interese şi proiecte în regiune, poate şi este bine venit să contribuie la succesul acestui obiectiv. Încurajăm reprezentanţii companiilor prezente, ai camerelor de comerţ, ai asociaţiilor patrionale şi sectoriale, dar şi ai autorităţilor publice şi locale să pună bazele dialogului şi cooperării permanente”, a declarat Klaus Iohannis la deschiderea summitului.

Pentru realizarea acestor obiective, este nevoie de coerenţă în promovarea şi susţinerea proiectelor propuse, precum şi de crearea şi fructificarea mecanismelor adecvate de atragere a investiţiilor. Şeful statului a apreciat forumul de afaceri drept un instrument deosebit de eficient prin stimularea proiectelor de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiune.

”Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României. Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creşterii economice şi a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluţiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuţie, dar şi a economiei şi societăţii digitale se impune ca o necesitate. Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii prioritare şi deplin compatibile cu priorităţile şi politicile Uniunii Europene în materie”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis la Summitul Iniţiativa celor Trei Mări Bucureşti 2018

Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru partenerii americani şi a salutat prezenţa autorităţilor şi a companiilor americane la Bucureşti, unde un subiect fierbinte rămâne legea offshore.

"Contăm pe sprijinul instituţiilor europene, a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile alături de noi o salut şi doresc să o valorificăm pe deplin. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar Iniţiativa celor Trei Mări poate contribui concret la conturarea acestuia. La fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din Statele Unite ale Americii, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă astfel, pe lângă relevanţa implicării în Europa pe dimensiunea de securitate, tot mai bine conturată în ultimii ani, şi o semnificaţie aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu Statele Unite ale Americii. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. Iniţiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic", a declarat Klaus Iohannis, la începutul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări.

Marţi, la Bucureşti va ajunge secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry, care are programate întâlniri cu Iohannis şi apoi cu Dragnea, în care va aborda şi problema legii offshore. La discuţiile din cadrul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, şi-au anunţat prezenţa şi reprezentanţii companiei Exxon Mobile.

Aceştia au un interes direct în România, în ceea ce priveşte extracţia de gaze din Marea Neagră. La începutul lunii septembrie, delegaţiile Exxon şi OMV au discutat cu Liviu Dragnea despre legea offshore, care prevede tocmai extracţia de gaze şi beneficiile statului şi al companiilor. Ulterior, Dragnea a afirmat că deciziile companiilor străine de a-şi continua investiţiile depind de forma finală a legii.

Subiectul a fost amintit şi în scrisoarea transmisă de preşedintele Donald Trump omologului său român, cu ocazia summit-ului. "Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări", se arată în scrisoarea preşedintelui american.

Kolinda Grabar-Kitarovic la Summitul Iniţiativa celor Trei Mări Bucureşti 2018

Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat că ţările organizatoare ale forumului pot fi ”coloana vertebrală a convergenţei UE”, iar Croaţia a venit la Bucureşti cu 11 proiecte de cooperare.

”Putem face în aşa fel încât ţările noastre să devină coloana vertebrală a convergenţei economice a Uniunii Europene, chiar dacă diferenţele dintre noi sunt încă destul de vizibile. Cred că la acest forum se vor identifica cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea proiectelor noastre comune”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

”Anul trecut, la Varşovia, s-a creionat necesitatea de a prezenta, în cadrul platformei noastre, o listă scurtă cu proiecte concrete de cooperare. Croaţia vine acum, la Bucureşti, cu 11 proiecte concrete, în valoare totală de peste 12 miliarde de euro Dintre acestea, şapte proiecte sunt în domeniul transporturilor, trei în domeniul energetic şi unul în comerţul electronic”, a spus preşedintele Croaţiei. Kolinda Grabar-Kitarovic a exemplificat câteva din aceste proiecte, printre care conducta de gaze Muntenegru-Adriatica, modernizarea liniei ferate care leagă Marea Baltică de sud-estul Europei, apoi Via Carpatica - linie ferată destinată transporturilor de marfă la care Croaţia ar trebui să se alăture - şi Coridorul 11 Feroviar, supranumit şi ”Calea ferată de Chihlimbar”, dar şi proiecte din domeniul transporturilor fluviale. Preşedintele Croaţiei a mai anunţat că în octombrie, la Zagreb, se fa desfăşura un forum de comunicaţii digitale, în cadrul aceleiaşi Iniţiative a celor Trei Mări.

Corina Creţu la Summitul Iniţiativa celor Trei Mări Bucureşti 2018

Comisarul european Corina Creţu a atras atenţia că există decalaje nu numai între ţări, ci şi în interiorul ţărilor membre, dar Uniunea Europeană, trebuie să rămână robustă în faţa şocurilor externe.

”În Europa Centrală şi de Est, parcurgerea aceleiaşi distanţe durează de două ori mai mult decât în ţările din Vest. Dar iniţiativele transfrontaliere, cum este aceasta, contribuie la dezvoltarea regională şi amplifică coeziunea la nivelul întregii Uniuni Europene”, a apreciat Corina Creţu. ”Comisia Europeană vede în acest summit o oportunitate unică pentru cooperare în sectoarele energetic, infrastructură şi digitalizare, esenţiale pentru puterea şi stabilitatea Uniunii Europene. Uniunea noastră trebuie să rămână robustă în faţa provocărilor şi şocurilor externe.”

Summitul Iniţiativa celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - este un proiect care reuneşte 12 ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. La Forumul de Afaceri participă delegaţi de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

 

Citește și: