20 vizualizări 2 mai 2008

Fruntaşi ieşeni ai PNL, PD-L şi PSD s-au războit aprig ieri, în conferinţele de presă după declanşarea oficială a campaniei. Şi-au pasat invective legate de credite Bancorex nerestituite, s-au învinuit de fariseim şi totalitarism, şoseaua de centură a fost promisă deşi a fost „agent” electoral şi în campania trecută, s-a atacat „Pactul pentru Iaşi” care ar fi adaptat după „Pactul pentru Bucureşti”, s-au pomenit gropile clonate în carosabilul urbei sau maşinile de salubritate care udă carosabilul când plouă torenţial.

Liberalul Relu Fenechiu l-a învinuit pe democrat-liberalul Dan Cârlan (refugiat de la PNL la fostul PD) de „o mânărie cu acte” după ce ar fi luat un credit de un milion de euro de la Bancorex şi nu l-ar fi restituit. „Are hotărâre irevocabilă că e absolvit de păcate dar pentru că altcineva a garantat”, a spus Fenechiu, mâniat că taman în Săptămâna Luminată fostul coleg Cârlan ar fi contestat listele de candidaţi PNL în 30 de comune, contestaţii câştigate de liberali irevocabil. În replică, Cârlan l-a numit „ctitor de carton” învinuindu-l că, în complicitate cu Guvernul, Fenechiu ar fi primit - prin HG 364/2008, după rectificarea de buget din martie - 5 miliarde lei vechi pentru a semeţi în propriul cartier de vile, „I.C. Brătianu”, o biserică (amintită în oferta de vânzare a vilelor) în dauna investiţiuilor în infrastructura judeţului.

Fenechiu nu a întârziat comunicatul contra- Cârlan, blamat că „afişează pe hârtie fariseisme aproape obscene”, că ar avea „o fantastică apetenţă pentru ipocrizie” şi că ar fi fost şi încă ar fi „fariseu”. Dumitru Oprea, pretendet PD-L la Primăria Iaşi, l-a atacat pe actualul primar PSD Gheorghe Nichita (competitor în aceeaşi cursă) că trudeşte să rispească banul public în plombe electorale. „Se dă cu asfaltu-n baltă. Pe o ploaie torenţială, maşinile Salubris stropeau, se întreceau cu ploaia. Gropile se clonează zilnic, iar Primăria nu face faţă cu asfaltul electoral şi zdrăngăneli cu formaţii ca să aibă priză la oameni.

Este o bătaie de joc faţă de banul public. Ar trebui ca pomenile electorale să dispară!”, conchidea Oprea, care a ieşit apoi în stradă, alături de Irina Scrottter (retrasă din cursă), să împartă ieşenilor pungi cu recuzită propagandistică. PSD nu a avut în prezidiu candidaţii la Primărie şi Consiliul Judeţean, afirmând prin vocea lui Mihai Baciu că „vom face o campanie curată, civilizată. Încălcăm acest angajament dacă suntem atacaţi. Vom răspunde, dar nu vom declanşa atacuri”.

Citește și: