Departamentul Politic
4071 vizualizări 18 dec 2018

Jurnalistul Paul Cozighian, care a realizat interviul pentru Le Figaro cu fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis Mediafax, în format audio, primele minute din interviu, care probează că declaraţiile atribuite fostului preşedinte sunt corecte şi nu au fost scoase din context. La interviu a asistat ;i Gelu Voican Voiculescu.

Iată transcrierea interviului, tradus din limba franceză:

Ion Iliescu: Ştiţi, eu acum nu mai sunt atât de activ în viaţa politică.

Le Figaro: Dar încă sunteţi preşedintele de onoare al PSD?

Ion Iliescu: Nu, nu!

Le Figaro: Ah, bine? Eu credeam că încă sunteţi preşedinte de onoare.

Gelu Voican-Voiculescu: S-a modificat statutul!

Le Figaro: Dar acum câţiva ani eraţi preşedinte de onoare!

Ion Iliescu: Sunt câţiva ani de când nu am mai intrat în nicio activitate a partidului.

Le Figaro: De acord, dar credeam că aveaţi în continuare un titlu, întrucât sunteţi fondatorul partidului!

Ion Iliescu: Sigur că da, dar nu am titlu. Este doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine.(...) De altfel, partidul traversează o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. Este o perioadă de slăbire şi situaţia este nefericită, deoarece, în acelaşi timp, acesta este principalul partid, cel mai puternic, este partidul care are legături destul de ample la nivelul populaţiei.

Le Figaro: Este într-adevăr singurul partid! Celelalte nu sunt partide!

Ion Iliescu: Este singurul partid puternic şi serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, care este în opoziţie, acesta este slab în general. Din punctul de vedere al poziţiei, teoriei, practicii politice, dar şi al personajelor care fac parte din el... Deci, singurul partid serios este Partidul Social Democrat. Dar, în acelaşi timp, şi acesta traversează o perioadă nu prea uşoară. Cred că, din acest motiv, chiar şi în relaţiile din cadrul partidului situaţia nu este simplă. Nici măcar pentru liderul partidului şi pentru alţii. Eu nu ştiu care va fi evoluţia ulterioară, dar este singurul partid serios din ţară. Care încă este creditat ca având o susţinere destul de largă.

Le Figaro: Au câştigat alegerile locale şi naţionale.

Ion Iliescu: Şi în rândul populaţiei, este singurul partid care are într-adevăr o poziţie serioasă, solidă, oamenii au încredere.

Le Figaro: Încă au încredere, nu?

Ion Iliescu: Da, dar din nefericire, nu este o perioadă prea uşoară. Nici pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu tocmai comodă, după cum aţi văzut..."

În ediţia de luni a cotidianului francez Le Figaro, a apărut un editorial în care este citat fostul preşedinte Ion Iliescu.

"Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa", scrie Le Figaro, că ar fi spus Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui "poziţie personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne în PSD”.

În înregistrarea pusă la dispoziţie, nu există partea în care Iliescu ar vorbi despre fracturi în PSD provocate de Liviu Dragnea, spune însă "în relaţiile din cadrul partidului situaţia nu este simplă. Nici măcar pentru liderul partidului şi pentru alţii".

Luni seara, după apariţia online a articolului, Ion Iliescu a reacţionat cu indignare pe blogul personal, unde a acuzat cotidianul francez că i-ar fi atribuit declaraţii pe care nu le-a făcut nimănui şi a anunţat cî aşteaptă rectificări şi scuze din partea Le Figaro.

”Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva,” scrie Iliescu pe blog.

”Nu cred că avem în faţă un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil, ca şi atribuirea unor afirmaţii care nu-mi aparţin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze şi rectificarea respectivelor afirmaţii.”

Aflănd despre solicitarea fostului preşedinte, Paul Cozighian, unul dintre jurnaliştii Le Figaro care au stat de vorbă cu Ion Iliescu la începutul lunii noiiembrie, a promis că va reveni cu înregistrarea discuţiei, pentru a dovedi că citatele sunt corecte.

”E foarte posibil ca dânsul să nu-şi mai amintească pur şi simplu,” a afirmat Cozighian, într-o intervenţie telefonică pentru Realitatea TV. ”Eu mă bucur că a scris acel text, pentru că ne dă ocazia să continuăm discuţia pe această temă. Ce a spus Iliescu nu numai că este adevărat, dar este extrem de grav. Da, tocmai acum o caut (înregistrarea cu domnul Ion Iliescu - n.r.) ca să aleg exact fragmentele respective. Tocmai am trimis şi dânsului. Am mulţumit foarte mult că a participat. Să ştiţi că interviul, în afară de partea aceasta, e interesant. El a uitat ce ne-a spus nouă acolo.”

 

Citește și: