46 vizualizări 31 ian 2011

Institutul "Ovidiu Şincai", condus de Adrian Severin şi patronat de Adrian Năstase, a lansat, luni, un "raport de analiză politică", intitulat "Parlamentarismul în România: diagnoză şi propuneri de reformă". Concluziile pot fi interpretate drept varianta cu care social democraţii contracarează proiectul de reformă instituţională anunţat de Traian Băsescu. Pesediştii se întâlnesc cu şeful statului şi în câteva idei, cum ar fi finanţarea campaniei electorale de la buget.

Ce recomandă Institutul:

• Preşedinte ales de Parlament

Alegerea Preşedintelui Republicii de către Parlament, cu menţinerea duratei mandatului la cinci ani, măsură care, potrivit studiului, instituţia parlamentară ar deveni mai puternică, iar o parte din conflictele instituţionale ar fi soluţionate.
În cazul în care ar fi menţinut actualul sistem de alegere al preşedintelui, Raportul recomandă introducerea unui sistem de alegeri primare - care ar reduce rolul tranzacţiilor oculte de partid în desemnarea candidaţilor -, precum şi crearea unui mecanism de control şi sancţiune a acţiunilor prezidenţiale, care depăşesc limitele competenţelor constituţionale.

• Două camere parlamentare

Păstrarea structurii bicamerale a parlamentului trebuie să fie, conform Raportului, o precondiţie a oricărui proces de revizuire a Constituţiei României, ca urmare a avantajelor acestui sistem şi a tradiţiei sale în societatea românească. "Această recomandare pleacă de la premisa constituţională că referendumul din 6 decembrie 2009, pentru trecerea la sistemul unicameral, a avut doar o valoare consultativă, iar opţiunile majoritare în favoarea parlamentului unicameral, sunt rezultatul unui vot emoţional, nu al unei alegeri informate şi conştiente" se arată în Raport.Argumentul favorabil este acela că democraţia presupune nu doar consultarea cetăţenilor, ci şi pregătirea lor pentru o opţiune informată.

În urma acestei premise, sunt identificate două variante:

Radicală, prin diferenţierea Camerei Deputaţilor şi Senatului, atât în ceea ce priveşte modul de constituire, cât şi a competenţelor fiecăruia;

Moderată, în sensul menţinerii aceluiaşi mod de constituire, dar a adâncirii diferenţelor de competenţe.

• Moţiunea simplă demite ministrul

Moţiunile simple, adoptate cu majoritate absolută a parlamentarilor unei camere, ar trebui să aibă ca efect demiterea ministrului în cauză, spune raportul. Angajarea răspunderii guvernului ar trebui să se poată face într-o sesiune parlamentară o singură dată, asupra unui singur proiect de lege (cu excepţia Legii bugetului).

• Reforma Curţii Constituţionale

Iraportul recomandă delimitarea strictă a competenţelor Curţii, conform Constituţiei şi revenirea la acele prevederi ale Constituţiei din 1991, potrivit căreia "Dacă legea este adoptată în aceeaşi formă, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, obiecţia de neconstituţionalitate este înlăturată, iar promulgarea devine obligatorie".

• Reducerea numărului de parlamentari

Diminuarea numărului de parlamentari este o măsură care ar putea fi luată printr-o nouă lege electorală, fără necesitatea modificării Constituţiei. "Cu toate că România este în media UE în ceea ce priveşte numărul parlamentarilor la 10.000 de locuitori, considerăm că numărul parlamentarilor ar putea fi redus fără a afecta în mod esenţial calitatea reprezentării cetăţenilor. În mod concret, în ipoteza în care Constituţia nu va fi modificată, Camera Deputaţilor ar trebui să fie compusă din 220 parlamentari, la care să se adauge cei 18 parlamentari ai minorităţilor etnice, altele decât cea maghiară. Senatul ar putea fi compus din 110 persoane. În urma acestor modificări, ar fi posibilă reducerea cu 26 la sută a numărului de parlamentari" se arată în raport.

• Campanie cu bani de la buget

Potrivit studiului, campania electorală va trebui finanţată exclusiv din fonduri publice, fiind interzise finanţările private, sub sancţiunea invalidării mandatului. Finanţarea s-ar face în limita a 150 de salarii minime pe economie pentru un deputat şi 200 salarii minime pentru un deputat. Finanţarea se acordă doar partidelor care au intrat în Parlament. Ideea a fost susţinută, în urmă cu două săptămâni, de preşedintele Traian Băsescu.

Citește și: