4119 vizualizări 28 nov 2017
 
Potrivit surselor citate, Dragnea şi Tăriceanu lucrează la un text pe care să-l semneze în comun, în calitate de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului, şi care să constituie o reacţie asumată politic, dar şi instituţional, la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
 
„Nu avem încă declaraţia. Am avut o discuţie (cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). (...) O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, întrebat de jurnalişti dacă va transmite o scrisoare către Departamentul de Stat al SUA.

Teodor Meleşcanu a ajuns marţi dimineaţa la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuţiile având loc în contextul poziţiei publice a Departamentului de Stat al SUA cu privire la modificările aduse pachetului de legi în Justiţie.

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, marţi, că România trebuie să continue procesul legislativ în limitele pe care le consideră şi i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să solicite clarificări Departamentului de Stat al SUA în legătură cu ”declaraţia de presă cu iz politic”.

Statele Unite au anunţat că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

 

 

 

 

 

Citește și: