Cristian ANDREI
4768 vizualizări 25 mar 2012

Profesorul Bogdan Teodorescu, preşedintele de onoare al Fundaţiei care îl aduce luni pe Tony Blair la Bucureşti, a declarat pentru gândul că întâlnirea dintre preşedintele PSD şi fostul premier britanic reprezintă un test important pentru Victor Ponta.

Profesor de marketing politic şi electoral la SNSPA, dar şi preşedinte de onoare al Fundaţiei "Multimedia pentru Dezvoltare Locală", cea care l-a invitat în România pe Tony Blair, Bogdan Teodorescu susţine că nu s-a implicat în această întâlnire. Mai mult, el a declarat că nu va fi prezent la eveniment.

Despre legăturile sale cu PSD, Teodorescu a precizat că a primit o ofertă din partea partidului pentru a-i deveni consultant politic, dar că nu a dat încă un răspuns.

"Este foarte posibil să ajung consilier politic pentru PSD. Este foarte posibil. Când o să fie valabil, o să o fac public pentru că nu am de ce să mă ascund. Am primit oferta din partea PSD, dar nu am pus o semnătură pe un contract şi nu am o funcţie. Deocamdată nu am nicio funcţie", a declarat pentru gândul Bogdan Teodorescu.

Ce mesaje ar trebui să dea Ponta

Întâlnirea Tony Blair - Victor Ponta o descrie ca pe un test foarte important pentru preşedintele PSD, cu implicaţii majore în plan extern.

"Miza cea mare a lui Victor Ponta este una externă, dar depinde foarte mult de felul în care se prezintă. Dacă o personalitate de asemenea rang vine în România şi tu nu ai ce să îi spui, nu înseamnă nimic. Este un test global pentru Victor Ponta. Dacă într-o asemenea întâlnire nu eşti foarte atent şi te complaci în micile tale probleme locale s-ar putea să nu fi interesant. Cred că întâlnirea cu personajul ăsta este una majoră. Nu poate fi un mesaj despre ce se întâmplă în România, la problemele lui Boldea", a subliniat Teodorescu.

Sfatul acestuia este ca la asemenea întâlniri să se iasă din zona de provincialism, să "uităm de problemele noastre".

"Suntem a şaptea ţară a Europei, nu suntem o ţară minoră în context european, ar trebui să avem o altă atitudine decât cea în care ne uităm numai la noi în curte. Sper că Ponta fiind un lider politic de viitor, să aibă o prestaţie globală, nu una locală, suficient de interesantă ca un personaj de anvergura lui Blair să fie interesat", susţine profesorul.

"Nota lui Blair contează"

El a declarat că este foarte important modul în care Tony Blair îl va percepe pe Victor Ponta şi ce notă îi va da acestuia.

"Blair a văzut foarte multe, are expertiză. Inevitabil mi se pare foarte importantă nota pe care i-o dă Blair lui Ponta. Este util ca un astfel de personaj influent şi cu expertiză să aibă un punct de vedere pozitiv despre tine. Din punct de vedere al imaginii este un câştig pentru orice om al stângii să se asocieze alături de Tony Blair", a adăugat profesorul de la SNSPA.

Blair poate deveni şi o rampă pentru Ponta în plan extern, datorită relaţiilor sale internaţionale.

"Un personaj ca Blair care circulă în lumea largă. Dacă cumva găseşte aici ceva ce i se pare interesant va spune mai departe. Dacă el găseşte pe cineva de talie în zona asta poată să spună mai departe în alte zone <<domnule, uite şi în colţul ăla de lume există oameni care sunt la curent cu evoluţiile, teoriile noastre, au o abordare corectă a fenomenului stângii>>", a spus Teodorescu.

"Nu are miză electorală"

În analiza sa, profesorul Teodorescu nu crede că întâlnirea Blair - Ponta va produce mutaţii semnificative în plan intern.

"Este un bonus pentru Victor Ponta, dar nu este un bonus electoral. Nu cred că publicul românesc va fi foarte motivat într-o direcţie sau alta de apropierea ideologică cu Tony Blair. Nu este o miză electorală în sine faptul că domnul Blair se întâlneşte cu Ponta sau că apar într-o poză. Toate aceste lucruri nu sunt încă miză", a caracterizat pentru gândul Bogdan Teodorescu implicaţiile în campania electorală ale întâlnirii preşedintelui PSD cu fostul premier britanic.

El a declarat că susţine actuala Opoziţie, dar că acest lucru este cunoscut prin luările sale de cuvânt din ultimii opt ani. "Nu am un contract cu ei", a conchis profesorul Bogdan Teodorescu.

Citește și: