Cristian ANDREI
Andrei Luca POPESCU
14774 vizualizări 25 ian 2012

După aproape două săptămâni de proteste în stradă, preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi că s-a creat "o impresie falsă" că există o "ruptură între el şi românii pe drept nemulţumiţi de "aroganţa" clasei politice. Şeful statului a spus, răspunzând unei întrebări gândul, că nu ia în calcul varianta demisiei decât "dacă va fi evident că aceasta este soluţia", precizând, totodată, că ar putea avea în vedere iniţierea unui referendum în care să testeze nivelul de încredere pe care românii îl au în preşedinte. "Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioade de criză. Obiectivul major al unui preşedinte este să îţi asumi criza şi să treci ţara, să treci poporul prin criză. Deci, nu iau în considerare o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că aceasta este soluţia", a spus Băsescu, care, vorbind despre eforturile care trebuie făcute în următoarea perioadă, a precizat: "sunt de meserie comandat de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o s-o ratez nici cu România".

Şeful statului ţinut să aprecieze că este constant etichetat "în mod nedrept", comentând că "un dictator pe care îl înjuri de dimineaţă până seara nu este chiar dictator". "Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, fie că vorbim de Poliţie, de Parchet sau Justiţie", a adăugat el. Cât priveşte acuzaţia "Băsescu face dosare", preşedintele a spus că, dacă nu este vorba de rea-credinţă, aşteaptă ca procurorii să vină să spună care sunt presiunile la car sunt supuşi. Şeful statului a vrut să demonteze şi eticheta "Băsescu conduce PDL", comentând că "dacă l-aş fi condus eu ar fi fost mai bine condus".

Preşedintele a afirmat, de asemenea, că nu are "nimic de schimbat" în comportamentul pe care l-a avut în cele două mandate, admiţând însă că a făcut o "gafă" când a intervenit într-o emisiune televizată pentru o "dispută" cu Raed Arafat, dar şi faptul că eşecul proiectului de lege a sănătăţii i se datorează în mare parte.

Băsescu a declarat că vrea să le spună românilor că ştie "ce trebuie făcut", arătând că "în parteneriat cu Guvernul" va trebui deschis "un orizont de ţară nouă pentru români", ei fiind cei care şi-au făcut "datoria în faţa crizei"

"Poporul şi-a făcut datoria cu privire la trecerea prin criză, suportând o austeritate severă. De data aceasta este rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nicio şansă", a spus şeful statului care a atras atenţia că politicienii trebuie să aibă "un comportament modest şi decent". "Avem nevoie de un comportament modest şi decent al politicienilor. Eu nu spun că toţi au venit săraci în politică, dar când eşti în Parlamentul României, când eşti în Guvernul României şi în ţară se impun măsuri de austeritate, parcă deranjează comportamentul arogant şi lipsit de modestie", a spus Băsescu, precizând că partidele trebuie să se reformeze.

gândul a transmis LIVE cele mai importante declaraţii ale preşedintelui.

• Vreau să mă adresez exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă, mesajele de pe mijloacele electronice au creat impresia, pentru o parte dintre români, a unei rupturi între preşedinte şi o parte din naţiune, o impresie falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea

Îmi este extrem de clară situaţia în care se află românii.

Şi românii care nu au ieşit în stradă s-au simţit solidari cu cei din stradă.

Este clar pentru mine că prima mea obligaţie este de a restabili legătura de încredere dintre mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte.

Procesele de modernizare ale statului simultan desfăşurate cu procesele prin care am încercat restabilirea proceselor macroeconomice au dus la o nemulţumire pentru o largă parte a societăţii.

Responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului a fost unul dintre obiectivele pentru care m-am angajat înainte de a deveni pentru a doua oară preşedinte al României.

• Aş spune însă că acum suntem acolo unde trebuie. În primul rând, datorită eforturilor populaţie, România a ieşit din recesiune. Marea problemă a populaţiei este ce se întâmplă de acum. Ştiu ce trebuie făcut. Trebuie ca în parteneriat cu Guvernul să deschidem acest orizont de ţară nouă pentru români

Revizuirea Constituţiei: niciun partid nu a vrut să mişte lucrurile înainte deşi au primit proiectul de revizuire a Constituţiei. Revizuirea Constituţiei este o probă pentru clasa politică.

Avem nevoie de o nouă lege electorală, să-i voteze românii pe cei mai buni, să nu mai intre în Parlament de cei de pe locurile 2,3.

Avem nevoie de un comportament modest şi decent al politicienilor. Nu spun că toţi au venit săraci în politică, dar când eşti în Parlament, Guvern, parca deranjează aroganţa şi lipsa de modestie.

Va trebui să generăm locuri de muncă şi prin redeschiderea exploatărilor miniere care redevin rentabile. Foarte mulţi încearcă să stabilească ce e valoros, ce e important ce nu e. Nu există lucru mai important astăzi decât locurile de muncă. Este singura modalitate de a crea condiţii de viaţă rezonabile românilor şi de a alimenta bugetul de stat.

Avem nevoie de legea sănătăţii. Am înregistrat un eşec în prezentarea publică a proiectului şi în credibiitatea proiectului, mi se datorează în mare parte acest eşec. Va trebui revenit pe altă voce, eventual cu modificările aduse proiectului care a fost în tentativă de a intra în dezbatere publică.

Nu vreau să se spună că preşedintele şi-a prezentat programul de guvernare.

Nu se mai poate miza pe investiţiile străine pentru crearea de locuri de muncă.

Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei. Nu voi fi un om care să nu observ.

S-a creat o imagine propagată continuu că DNA este instrumentul preşedintelui, nu este aşa, nu există niciun procuror în România care să spună că preşedintele i-a cerut un dosar împotriva unei persoane sau alteia.

"Băsescu conduce PDL": dacă l-aş fi condus eu ar fi fost mai bine condus.

"Băsescu conduce Guvernul". Să întrebăm UDMR de câte ori am condus eu.

Pentru a se completa imaginea de dictator, "preşedintele stabileşte deciziile Curţii Constituţionale". Nu am cerut nimic judecătorilor CCR.

O altă observaţie pe care aş vrea să o fac: toate analizele arată că anul 2012, partea a doua, este un an în care zona euro să intre din nou în recesiune. Din acest motiv este esenţial ca România să fie pregătită pentru că atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor europeni. Cu o zonă euro intrată în recesiune, România va trebui să reziste cu resursele ei oricărei crize. Îndemnul meu este prudenţă, îndemnul meu pentru români este solidaritate pentru că nimeni nu poate scăpa de criză individual. Din criză ori ieşim toţi, dar doar odată cu ţară. Nu există loc în ţara asta în care să scăpăm de criză.

Aş vrea ca nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea de a spune ce este de spus, voi face şi observaţii publice despre ce ar trebui să facem şi ce nu se face. Nu am nimic de schimbat în comportamentul din cele două mandate, excepţie cu siguranţă a acelor gafe pe care le mai fac public vezi intrările pe post în dispută cu Raed Arafat.

Toate partidele politice susţin că pot moderniza România. Vreau să fac o singură observaţie asupra partidelor, mă refer la toate, nu pot fi credibili spunând că reformează România când ele nu s-au putut reforma ele însele. O reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmaţiile că sunt pregătiţi să-şi asume modernizarea României. Fără modernizarea României se condamnă românii. Nimic nu va mai fi ca înainte de criză la finalul ei.

Sunt şanse ca naţiunile să o ducă bine acolo unde politicienii împrumută bani pentru dezvoltare şi nu consum.

"Pentru a reuşi, poporul şi-a făcut datoria. a fost supus unor măsuri de austeritate severă. Este rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere politică, cu certitudine reuşim. Ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac românii"

Sunt de meserie comandat de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o s-o ratez nici cu România.

Voi încerca să particip la emisiuni pentru a explica ce trebuie să facem.

Vreau să înţeleagă că şeful statului ştie ce este de făcut. Presat uneori extrem de greu de efectele crizei şi de procesele de reformă am neglijat să comunic şi uneori am comunicat prost.

Eu pot să lupt cu politicienii, nu cu poporul.

Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză, ci să îţi asumi criza, şi să treci ţara şi poporul prin criză. Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că aceasta este soluţia.


Şeful statului şi-a anunţat ieri "o intervenţie cu românii", după ce a lansat un atac dur la adresa fostului preşedinte Ion Iliescu şi a liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

"Se observă o veselie a demolării. Probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi. Şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu, care nici mai mult nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie, transmitea că preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă nu a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie. Îi vedeam pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta care susţin, nici mai mult, nici mai puţin, demisie preşedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată ", a spus Băsescu.

Citește și: