Claudiu PÂNDARU
5000 vizualizări 13 mai 2011

Elena Udrea a acceptat să răspundă întrebărilor ziarului gândul cu o zi înainte de alegerile din PDL. Udrea, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai lui Emil Boc, spune că actualul preşedinte al partidului "este un om care a fost validat electoral şi în administraţie".

Întrebată ce are Boc şi ce nu are în opinia sa Vasile Blaga pentru a fi şeful PDL, Udrea spune că "preşedintele partidului este mai ales cel care îl reprezintă în exterior, care are capacitatea de a media atât cu cei din afara partidului cât şi între proiectele politice proprii ale membrilor de partid, oameni cu personalităţi diferite. Mai puţin înseamnă să fii un bun organizator, ceea ce se spune despre Vasile Blaga".

Ministrul Dezvoltării se întreabă retoric "De câte ori l-aţi văzut pe Vasile Blaga în public, la televizor, apărându-şi partidul ori susţinând vreo cauză a PDL? Când l-aţi văzut luând poziţie faţă de atacurile adversarilor partidului sau polemizând cu vreunul dintre aceştia?".

Rugată să explice de ce acum un an, în interiorul partidului, vota pentru demisia Guvernului Boc, iar acum este susţinătorul premierului Boc, Elena Udrea spune că "sunt două lucruri diferite. Am fost de părere că Guvernul are nevoie de un nou început, de o echipă mai puţin asociată măsurilor nepopulare luate până acum la Palatul Victoria şi deci mai credibilă. Niciodată însă nu m-aţi auzit spunând că Emil Boc nu trebuie să mai fie preşedintele PDL."

Întrebată dacă, după alegerile din PDL, nu ar fi oportun ca Emil Boc să îşi dea demisia pentru a face loc unei astfel de "echipe mai puţin asociată cu măsurile nepopulare", Elena Udrea spune că "acţiunile politice majore se decid în funcţie de obiectivele pe care un partid le urmăreşte şi de contextul în care se găseşte la o anumită etapă. Ceea ce la un anume moment putea fi potrivit scopului propus poate fi ulterior depăşit, inutil. Şi invers".

În cadrul interviului, pe care îl puteţi vedea mai jos, ministrul Dezvoltării explică de ce vrea să candideze doar pentru o funcţie de vicepreşedinte, vorbeşte despre relaţiile tensionate pe care le-a avut cu liderii PDL care îl susţin pe Vasile Blaga, spune ce ar trebui să facă PDL după alegeri şi răspunde la întrebarea: "Veţi candida la Primăria Capitalei?"

INTERVIUL INTEGRAL

Ce are Boc şi nu are Blaga?

Elena Udrea: Preşedintele Emil Boc este un om care a fost validat. Atât politic electoral, cât şi în administraţie. Emil Boc a câştigat alegerile la Cluj-Napoca în 2004 în faţa lui Ioan Rus, ministru de Interne al partidului-stat PSD, poate cea mai grea bătălie electorală de la localele din acel an. Şi-a recâştigat mandatul în 2008, cu peste 70%, a transformat Cluj-Napoca în al doilea oraş ca importanţă al ţării. Partidul a câştigat absolut toate alegerile cu Emil Boc în frunte. PDL a devenit principalul partid al României, iar acest lucru este dovedit de atenţia pe care toată presa şi dumneavoastră o acordaţi subiectului. În mod cert are nevoie să fie condus în continuare nu numai de un preşedinte câştigător, ci chiar de o echipă formată din oameni care au obţinut victorii în fruntea organizaţiilor lor.

Mi-aţi spus ce are Boc, nu şi ce nu are Blaga. Deci, îi lipseşte lui Vasile Blaga "ceva" pentru a fi preşedintele PDL?

Elena Udrea: În opinia mea, preşedintele partidului este mai ales cel care îl reprezintă în exterior, care are capacitatea de a media atât cu cei din afara partidului, cât şi între proiectele politice proprii ale membrilor de partid, oameni cu personalităţi diferite. Mai puţin înseamnă să fii un bun organizator, ceea ce se spune despre Vasile Blaga. Pentru organizare există funcţia de Secretar General. Preşedintele partidului trebuie să fie precum comandantul în luptă: cel care este în fruntea oastei o încurajează şi o entuziasmează prin exemplul personal. De câte ori l-aţi văzut pe Vasile Blaga în public, la televizor, apărându-şi partidul ori susţinând vreo cauză a PDL? Când l-aţi văzut luând poziţie faţă de atacurile adversarilor partidului sau polemizând cu vreunul dintre aceştia?

Ce procente are PDL în sondaje?

Elena Udrea: Ca principal partid al majorităţii parlamentare, nu am guvernat cu ochii la sondajele de opinie. Atunci când am luat atât de necesarele măsuri de reechilibrare bugetară, ştiam că nu ne va face bine electoral. Am considerat însă că este mai important ca economia României să se însănătoşească, decât să acţionăm populist şi iresponsabil pentru a ne menţine în sondaje în top. Pe măsură ce România va ieşi cu adevărat din criză, PDL va creşte. De altfel, această tendinţă este evidentă şi dacă vă uitaţi pe ultimele sondaje apărute. Unele dintre ele comandate chiar de USL. PDL a trecut de 20%, în timp ce USL scade cu mare viteză.

Credeţi că Emil Boc reprezintă un avantaj, din punct de vedere al imaginii, pentru PDL?

Elena Udrea: Emil Boc este un premier curajos, determinat şi responsabil. Este prim-ministrul de numele căruia se va lega redresarea economică a ţării. Numele său nu a fost în niciun moment legat de acuzaţii de corupţie. Da, eu cred că Emil Boc reprezintă un port-stindard pentru PDL, când vine vorba de a-şi arăta curajul politic, de a arăta că este cinstit, iar prezenţa sa în fruntea partidului este o garanţie că PDL va continua pe drumul reformării României.

Anul trecut, când în interiorul partidului s-a supus la vot dacă Emil Boc să demisioneze, dvs aţi votat pentru. Cum se face că acum sunteţi unul dintre susţinătorii cei mai aprigi ai domniei sale?

Elena Udrea: Sunt două lucruri diferite. Am fost de părere că Guvernul are nevoie de un nou început, de o echipă mai puţin asociată măsurilor nepopulare luate până acum la Palatul Victoria şi deci mai credibilă. Niciodată însă nu m-aţi auzit spunând că Emil Boc nu trebuie să mai fie preşedintele PDL. Ba din contră, rezultatele dovedesc că şi-a îndeplinit toate obiectivele asumate în fruntea PDL . Cu Emil Boc preşedinte, PDL a fost invincibil în alegeri. Cred că tocmai faptul că am spus întotdeauna ce am crezut atunci când a fost vorba de a lua decizii importante pentru PDL face mai legitimă susţinerea mea de acum.

Dacă Emil Boc pierde alegerile în partid, ar trebui să-şi dea demisia din Guvern?

Elena Udrea: Nu cred că se pune problema ca Emil Boc să piardă preşedinţia partidului.

Reformulez întrebarea. După alegerile din PDL, în opinia dvs, ar fi oportun ca Emil Boc să renunţe la conducerea Guvernului pentru a lăsa loc, aşa cum dvs spuneţi, unei "echipe mai puţin asociate măsurilor nepopulare luate până acum la Palatul Victoria şi deci mai credibilă"?

Elena Udrea: Acţiunile politice majore se decid în funcţie de obiectivele pe care un partid le urmăreşte şi de contextul în care se găseşte la o anumită etapă. Ceea ce la un anume moment putea fi potrivit scopului propus poate fi ulterior depăşit, inutil. Şi invers. Deci, orice decizie vom lua pe viitor, va fi ca urmare a unei analize obiective pe care o vom face atunci.

"Unele blonde stăteau în trecut pe lângă Bitner şi Petrache", spunea Radu Berceanu referindu-se la dvs. V-aţi certat cu domnul Berceanu, ce s-a întâmplat de vă atacaţi aşa sub centură?

Elena Udrea: Înţeleg că Radu Berceanu a negat că s-ar fi referit la mine. De altfel, pe dumnealui l-am auzit schimbând politeţuri cu Adrian Năstase într-o emisiune a Antenei 3. Nu am un conflict cu Radu Berceanu sau cu vreo persoană din echipa de susţinători ai lui Vasile Blaga, totul ţíne de logica alegerilor interne. Nu pot să accept însă ca partidele din opoziţie şi teleopoziţia să intervină în competiţia din PDL pentru a-l susţine pe unul dintre candidaţii la preşedinţia partidului. Dacă nu îl votez pe Vasile Blaga ca preşedinte al PDL, lucrul acesta se datorează sigur şi faptului că mi-a fost recomandat de Victor Ponta, dar şi prestaţiei celor două posturi de televiziune care atacă constant PDL şi pe Emil Boc, dar niciodată pe fostul ministru de Interne.

Mai controlează Traian Băsescu PDL?

Elena Udrea: Relaţia dintre PDL şi Traian Băsescu este una de parteneriat. De când Traian Băsescu a devenit preşedintele ţării, în PDL au început schimburile de generaţii, iar partidul a crescut din punct de vedere al cuprinderii sale. Uitaţi-vă la parlamentarii PDL, puţini sunt cei care l-au cunoscut direct pe Traian Băsescu ca preşedinte de partid. Vorbeam despre un parteneriat între preşedinte şi principalul partid de guvernământ, în sensul în care, de exemplu, am convenit să fim parteneri în reformarea şi modernizarea României.

Şeful statului căuta un premier independent. A rămas în picioare intenţia?

Elena Udrea: Asta ar trebui să îl întrebaţi pe preşedinte. Astăzi Guvernul are un prim-ministru în funcţie. PDL a suferit ca imagine din cauza măsurilor de reechilibrare bugetară. Acum trebuie să câştige şi beneficiile rezultate din redresarea economică a României. Acesta trebuie să fie un obiectiv prioritar pentru noi.

Aţi mai face un Guvern alături de PNL sau PSD?

Elena Udrea: PDL a crescut foarte mult în ultimii ani, s-a consolidat. Ba chiar s-a maturizat. Cred că ne îndreptăm spre un sistem politic bipartidic. Un partid de dreapta puternic şi reformist, iar acesta este PDL-ul. Şi un partid de stânga iresponsabil şi populist, iar acesta este USL-ul. PSD şi PNL nu cred că mai pot fi tratate ca entităţi separate, ceea ce face ca o alianţă a PDL cu stânga nereformată să fie şi greşită, şi improbabilă.

Ce funcţie vreţi în noua conducere a partidului?

Elena Udrea: Fac un pas înainte, candidez pentru o funcţie de vicepreşedinte. Nu am vrut să candidez la o funcţie de prim-vicepreşedinte din două motive. Pe de o parte, pentru a lăsa loc unui coleg provenit din societatea civilă să ocupe această funcţie. Ar fi, cred, semnul unei reforme interne veritabile în PDL. Pe de altă parte, pentru că am suficient de muncă la PDL Bucureşti şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cum va arăta PDL după alegerile de la acest sfârşit de săptămână?

Elena Udrea: Sunt optimistă. Eu cred că această Convenţie Naţională va marca începutul procesului de revenire a partidului în încrederea românilor.

Pentru asta, însă, trebuie ca PDL să fie unit, să existe o singură echipă. Unitatea trebuie să fie cuvântul de ordine în perioada următoare Convenţiei. În echipa câştigătorului au loc toţi cei care vor binele partidului şi sunt gata să pună umărul pentru succesul PDL.

Un PDL unit este o nucă foarte greu de spart, chiar şi de o opoziţie populistă şi de o presă mogulizată. Împreună, avem toate şansele să câştigăm alegerile de anul viitor şi asta trebuie să fie ţinta fiecăruia dintre noi.

Ce trebuie să facă PDL după alegeri?

Elena Udrea: Şansa PDL este să câştige electoratul de dreapta. Dacă vrem să câştigăm alegerile din 2012, nu avem altă cale decât continuarea procesului de reformă. Trebuie să le arătăm românilor că suntem singurii suficient de curajoşi şi de determinaţi să promovăm o Românie dreaptă, o Românie corectă.

Avem nevoie şi de o reformă internă care înseamnă criterii clare şi transparente de promovare în interiorul şi exteriorul partidului, de gestiune a carierei, deschiderea mai mare către electorat, dialog efectiv cu societatea civilă, atragerea specialiştilor în varii domenii, susţinerea tinerilor şi a femeilor, analiza activităţii tuturor celor care ocupă cu sprijinul partidului funcţii numite sau alese şi retragerea sprijinului celor care afectează prin prestaţia lor imaginea şi credibilitatea PDL, o comunicare permanentă, reală şi constructivă cu baza partidului, o mai bună comunicare în afara partidului, în media etc.

Legat de Primăria Capitalei. Vă gândiţi la o candidatură pentru postul de primar general?

Elena Udrea: Nu. Dar vreau ca PDL Bucureşti să redevină organizaţia etalon a partidului. De aici se dadea semnalul câştigării alegerilor în toată ţara, în 2000 şi 2004. Pentru a recâştiga încrederea bucureştenilor, este nevoie de implicare, de asumare şi realizare a unor proiecte importante pentru Capitală, în aşa fel încât să demonstrăm că suntem capabili să şi vrem să găsim soluţii la problemele tot mai complexe ale oraşului, ale locuitorilor lui. Legea Capitalei reprezintă cheia rezolvării majorităţii acestor probleme pentru că atinge cauza lor: o proastă organizare administrativă, depăşită şi ineficientă. Bucureştiul este ca un cal de cursă căruia i-a fost legată piedica. Cei care se opun reformei administrative adusă de Legea Capitalei sunt interesaţi să îşi conserve avantajele personale şi de partid pe care le oferă actuala situaţie. Este cazul PNL şi primarului lor de la sectorul 1, care se opun cu o înverşunare de câteva milioane de euro, cât îi costă campaniile pe care le derulează în Bucureşti împotriva acestei legi. Motivul este simplu de înţeles: vor să controleze în continuare bugetul Sectorului 1, cel mai mare buget al vreunui sector, aproximativ 280 de milioane de euro. Buget care reprezintă sursa de finanţare a clientelei proprii, clientelei de partid şi a campaniilor PNL de tot felul. Ar fi interesant să aflăm câţi bani dă PNL, şi de unde îi are, pe publicitatea negativă făcută Legii Capitalei, cu care a umplut Bucureştiul?

Citește și: