Cristian ANDREI
Anca SIMINA
38114 vizualizări 11 oct 2014

Klaus Iohannis va coabita ”100%” cu Victor Ponta dacă liberalul va câştiga preşedinţia României, anunţă într-un interviu pentru gândul secretarul general al PNL, Marian Petrache. Sondajele PNL arată că în acest moment prezidenţiabilul ACL a trecut de bariera de 30%, în timp ce premierul Victor Ponta ar fi scăzut sub 40%. Ţinta lui Klaus Iohannis, prezentat drept ”un produs vandabil” de secretarul general al PNL, este de a lua în primul tur peste trei milioane de voturi. Pentru liberali, prezidenţiabilii Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu sunt percepuţi drept ”împinşii PSD”, Petrache afirmând că orice vot pentru Tăriceanu este un vot pentru PSD. El exclude orice înţelegere cu Elena Udrea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, dar şi cu ceilalţi candidaţi. Când vorbeşte despre finanţarea campaniei electorale, Petrache şi-ar dori ca aceasta să fie asigurată de la bugetul de stat. Secretarul general al PNL a răspuns întrebărilor gândul legate de implicarea în campania electorală a PNL a lui Crin Antonescu, dar şi modul în care aceasta poate fi afectată de Traian Băsescu, procesul lui Iohannis cu ANI sau de migraţia primarilor. 

♦ despre migraţia primarilor:  Categoric ne afectează, nu are cum să nu ne afecteze. Nu ştiu câţi primari au semnat pentru PSD şi nici care sunt fondurile alocate de PSD

♦ sondajele PNL pentru primul tur: Iohannis este peste 30, Ponta sub 40%. Iohannis este la 32%. Ţinta ACL: peste trei milioane de voturi în primul tur, Iohannis să aibă 33-35%

♦ despre Tăriceanu: Cine votează cu Tăriceanu, votează cu PSD în primul tur

♦ despre o înţelegere cu Elena Udrea pentru turul II:  Nu e nevoie de aşa ceva. Românii de acum trebuie să aleagă între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Sunt două modele total diferite. Nu pot să cred că votanţii Elenei Udrea pot să meargă să îl voteze pe Ponta

♦ despre implicarea lui Crin Antonescu în campania lui Iohannis: Dacă el crede că Ponta e mai bun decât Klaus Iohannis, să-l sprijine pe Ponta. Mă deranjează şi mă doare. Pentru că am trăit lângă el campania de la europarlamentare şi ştiu ce bine ar fi fost dacă Tăriceanu era lângă partid atunci. PNL l-a trădat pe Crin Antonescu. Cel că cel mai important lucru era să nu ne atace.

♦ despre Meleşcanu şi Tăriceanu: Nu sunt candidaturi întâmplătoare, PSD a introdus mulţi candidaţi

despre electoratul nehotărât: Cei două milioane care apar la turul doi îşi formează părerea mai târziu şi ei hotărăsc. Aţi văzut că ei hotărăsc de fiecare dată

♦ despre relaţia partide - televiziuni: Dacă vrei mai mult, trebuie să închei contract. Nu neg acest lucru.

♦ ”E o realitate că cele mai multe cheltuieli se fac de fapt înainte?”: Da. Pentru că dacă le faci înainte le faci cu costuri mai mici. Şi le ai şi la timp.

♦ despre finanţarea campaniilor prezidenţiale: Ştiu că noi am cerut ca aceste campanii să se facă cu finanţare de la buget. Cred că e mai sănătos pentru că nu mai există, între ghilimele, obligaţia firmelor faţă de partidele politice şi invers obligaţia partidelor politice faţă de firme. Orice democraţie costă. Mult mai grav şi se discută mai puţin este cum această campanie a fost furată încă de la început. 

♦ despre Klaus Iohannis: Iohannis este un produs. Un produs vandabil 

♦ despre coabitarea Ponta - Iohannis: ”100% DA”

♦  despre preluarea guvernării de ACL: PNL va prelua guvernarea, când va fi pregătit de guvernare, atunci când va avea un program de guvernare şi un cabinet care să fie în stare să preia guvernarea. 

♦ despre implicarea lui Traian Băsescu în campania prezidenţială: Cel puţin acum este declarat pe faţă susţinătorul unui candidat, este alegerea lui. Pe mine mă interesează ca în această dezbatere să nu fie o polemică între Ponta şi Traian Băsescu, pentru că polemica trebuie să fie între candidaţi. 

♦ despre procesul lui Iohannis cu ANI: Eu am avut o discuţie cu Klaus Iohannis pe acest subiect şi i-am spus că este un subiect sensibil care ar putea să ne creeze probleme pentru că PSD se va folosi de acest lucru. 

♦ despre suspendarea preşedintelui în 2012: Dacă era o acţiune politică care să nu fie realistă nu ar fi votat 7,4 milioane de români. Au votat şapte milioane şi jumătate de oameni. Că ea a fost pregătită mai rapid aşa e.

♦ despre viitorul preşedinte al PNL: Dacă va câştiga Klaus Iohannis, acel preşedinte interimar al PNL va rămâne co preşedinte până în 2017 fără alte alegeri interne la PNL? Da. Până în 2017. Gândul: Şi partidul acceptă o astfel de variantă? De ce nu ar accepta? Probabil de aceea noi reuşim mai puţin pentru că ne gândim mai mult la lucrurile mărunte decât la obiective. 

♦  despre Victor Ponta: Nu a ajuns la acea maturitate şi experienţă de viaţă care să îi dea acest statut. E prea tânăr. 

♦ comparaţia Victor Ponta - Klaus Iohannis: Intră profesorul Victor Ponta într-o clasă şi intră profesorul Klaus Iohannis într-o clasă. Care dintre cei doi profesori poate să aducă mai multă linişte şi mai multă sobrietate clasei? Eu cred de departe că e Klaus Iohannis.  Victor Ponta l-a copiat foarte mult pe Traian Băsescu.

CITEŞTE MAI JOS INTERVIUL GÂNDUL CU SECRETARUL GENERAL AL PNL, MARIAN PETRACHE

Gândul: Ştiţi azi câţi primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean mai sunteţi în ACL?

Marian Petrache: De dimineaţă am avut o întâlnire mai restrânsă împreună cu domnul Blaga şi discutam chiar de acest subiect. Am făcut nişte verificări noi pe la secretarii primăriilor, nu avem acum informaţia. După data de 16 octombrie. O aflăm şi noi ca toţi ceilalţi.

Acea circulară pe care aţi trimis-o în teritoriu prin care le-aţi cerut primarilor şi şefilor CJ să spună dacă rămân în partid a primit vreun răspuns?

A primit. Nu peste tot la fel, dar aceea a fost o mişcarea strategică, nu una prin care încercam să obţinem noi cât mai multe semnături ca să avem garanţia că rămân la noi. Mi-a fost teamă că PSD-ul va ieşi din două în două zile să ne spună că au mai trecut trei primari, că au mai plecat 5 consilieri, ceea ce de fapt s-a şi întâmplat, mlucru care ar fi putut să demobilizeze structurile noastre. Aş fi preferat să am lista din 1400 de primari PNL-PDL au rămas 1000, dau un exemplu, şi să îl anunţ pe domnul Ponta: „ai cumpărat 400”.

Aşadar, astăzi nu ştiţi câţi primari ar fi putut fi cumpăraţi de PSD?

Astăzi nu ştiu câţi primari au semnat pentru PSD cum nu ştiu nici fondurile alocate de PSD – că nu pot să spun de Guvern, că un Guvern sănătos n-ar face aşa ceva – către primării. Ştiu că au alocat fonduri pe două căi: din Fondul de Rezervă al premierului direct în conturile primarilor, bani cu care pot să facă orice şi pe proiectele pe care le are domnul Dragnea.

Dumneavoastră aţi făcut ca preşedinte de Consiliu Judeţean vreun demers?

Puteam să pierd timpul?

Deci nu ştiţi să spuneţi astăzi cât mai costă un primar.

Cred că e în funcţie de cât de important de primarul. Dacă e primar de 80% cred va costa mult.

Ce înseamnă mult?

Ştie domnul Ponta.

Se joacă până în ultima zi de campanie acest transfer?

Se joacă până pe 16. Teama îi împinge spre acest lucru şi noi atunci când am spus că PSD încearcă să fraudeze alegerile n-am spus-o întâmplător. Aduceţi-vă aminte de alegerile europarlamentare când PSD voia 42%-44% în sondaje şi a obţinut 37% şi a fost singurul jucător de pe piaţă ca să mă exprim în termeni sportivi şi pentru prima dată PSD a câştigat în mediul urban. Nu mai e valabil acum. Dacă în mediul urban PNL-ul a luat atunci 8-9%, PD-ul la fel, altfel stau lucrurile astăzi  şi probabil că în calculele lor PSD-ul vrea să compenseze pierderile din mediul urban în mediul rural, acolo unde primarii au o influenţă nu mare, foarte mare asupra electoratului.

Rolul primarului în campania electorală

Ce face un primar de la ţară pentru a aduce votantul? Îl duce la cârciumă în ziua votului şi îi dă să bea?

Nu nu, nu chiar aşa. Dar toate analizele arată că instituţia primăriei şi a primarului e printre cele mai respectate sau dintre instituţiile politice e cea mai respectată. Înaintea Guvernului, înaintea Parlamentului, cu mult. În mediul rural, sursa de informaţie politică cea mai avizată pentru cetăţean este primarul.

Vine cetăţeanul să întrebe la primărie cu cine să voteze?

Nu, dar primarul se întâlneşte cu cetăţenii. Cetăţenii întreabă primarul cu cine trebuie să voteze.

Şi e o dependenţă între opţiunea primarului şi cea a cetăţenilor fără să fie motivaţi şi financiar?

Da. Fără. Primarii au o influenţă foarte mare în mediul rural. În mediul urban, lucrurile se schimbă radical.

Există mitul primarului care te ia de acasă şi te duce cu maşina la vot. Mai e valabil?

Nu face primarul aşa ceva, probabil oameni care fac asta. Da.

Dar resursele financiare ale primăriei sunt folosite în campanie?

Să fim serioşi. Cei din mediul rural au resurse? S-a făcut un test în Vaslui. Un ziar sau o televiziune a întrebat primarii „Dacă vă dăm ceva veniţi la PSD?” şi un primar n-a spus „dă-mi fonduri”, a spus: „Domnule, fă-mi un kilometru de asfalt”.

E din Gândul.

Deci omul ăla, primarul, deznădăjduit de ce posibilităţi financiare are, el a cerut un kilometru de asfalt. De-aia-i mituire. Te joci cu sufletul oamenilor în cazul ăsta.

Cât vă schimbă calculele de campanie aceste plecări?

Eu aş vrea să vedem alegerile altfel. Din păcate ne comportăm ca nişte oameni care stăm în tribună şi urmărim un meci de fotbal. Nu, suntem toţi interesaţi, ne afectează viaţa noastră. Mi-ar plăcea, pe 16 să iasă cel mai bun şi cel mai important ar fi să facem cât mai multe dezbateri, să avem măcar speranţa că l-am ales pe cel mai bun. Categoric ne afectează, nu are cum să nu ne afecteze. Eu sper să compensăm prin câştigul pe care ni-l aduce candidatul în mediul urban.

Ce procente au Iohannis şi Ponta în sondajele PNL

Cum stă azi Klaus Iohannis în sondajele dumneavoastră?

Este peste 30%. Şi Ponta este sub 40%.

Este un sondaj făcut după ce a început campania electorală?

E făcut de maximum o săptămână.

De când a început campania Klaus Iohannis a crescut sau a stagnat?

Klaus Iohannis este pe trend pozitiv.

Cât are exact?

În jur de 32%. Şi gândiţi-vă că din 14 candidaţi, pe partea dreaptă sunt... 1,2,3,4,5... Nu. Toţi. Unul pe stânga şi ceilalţi pe dreapta.

Îl puneţi şi pe Dan Diaconescu tot pe dreapta?

Sunt 13 candidaţi.

Şi un moderator tv.

Da.

Dar pe regiuni unde stă mai bine Klaus Iohannis şi unde are de recuperat?

Bineînţeles că cel mai bine stă în Ardeal. Suntem uimiţi de mitingul de la Craiova şi ne dă speranţe mari. Au fost peste 25.000 de oameni acolo indicaţi chiar de jandarmerie. Noi ne făcuserăm socoteala între 15 şi 20.000 de participanţi.

Dar în afară de membrii PNL şi PDL aţi cunoscut vreun craiovean sau vreun oltean care să voteze cu Klaus Iohannis?

Încă o dată vă spun. Făcusem socoteala pe o participare între 15.000 şi 20.000 penntru că stabilisem pentru fiecare judeţ din jur un număr de participanţi. Ne-am gândit ca din Dolj să vină 7-8.000, maximum 10.000 de participanţi şi au fost mai mulţi. Pe unde merge Klaus Iohannis vin oameni fără să îi aducem noi. După ce s-a întâmplat la Craiova, i-am rugat pe preşedinţii noştri de la Constanţa să facă multă publicitate mitingului pentru că avem convingerea că vor veni foarte mulţi fără să fie chemaţi.

Din patria lui Radu Mazăre şi a lui Nicuşor Constantinescu speraţi să luaţi voturi pentru Klaus Iohannis?

Alegerile prezidenţiale sunt alegeri care seamănă foarte mult cu alegerile primarului. Contează mai puţin partidul, contează candidatul, iar din punctul meu de vedere este net superior candidatul Klaus Iohannis.

Şi în Bucureşti care este calculul dumneavoastră?

În toate oraşele mari reşedinţă de judeţ ne bazăm pe faptul că aici sunt oameni care au o cultură politică mult mai mare decât în mediul rural.

În Bucureşti, scorul este peste cel naţional de 32% sau sub acesta?

Noi sperăm să cucerim Bucureştiul.

Ce înseamnă să cuceriţi Bucureştiul? 50%?

E greu să obţii 50%, atâta vreme cât îl mai ai şi pe Tăriceanu, îl mai ai şi pe Meleşcanu, o mai ai şi pe Elena Udrea, o mai ai şi pe Monica Macovei. Sunt nume cunoscute care vor lua voturi în Bucureşti. Noi sperăm să fim pe primul loc în Bucureşti.

Ţinta primului tur care ar fi?

33-35% la nivel naţional.

În voturi înseamnă 3,4 milioane?

În jur de 3 milioane, da.

Strategia PNL: cum va lua Iohannis voturile lui Udrea, Tăriceanu, Meleşcanu, Macovei

Şi cum credeţi că ajungeţi la 5,2 milioane?

La 5,2? Simplu. Venind românii la vot şi văzându-l pe Klaus Iohannis. Ce ne spune istoria: în turul doi vin un milion jumătate, două milioane în plus la vot.

Dar aşa cum spuneaţi, aveţi pe dreapta...

În turul doi nu mai sunt.

Nu contează un mesaj al Elenei Udrea, al lui Călin Popescu Tăriceanu în turul doi?

Nu. În 2004, în 2009 nu a fost nevoie de niciun mesaj, românii au venit să îşi aleagă preşedintele.

Credeţi aşadar că alegătorii lui Călin Popescu Tăriceanu vor fi automat alegătorii lui Klaus Iohannis?

Foarte mare parte vor veni în turul doi şi vor vota cu Klaus Iohannis. Cred că Tăriceanu adună voturile USL, acele voturi care n-au fost adunate nici pe PNL, nici de PSD, deci probabil că o parte vor merge la PSD, o parte la PNL. Domnul Tăriceanu cred că ştie că nu poate să câştige aceste alegeri. El face jocul PSD-ului. Cine votează cu Tăriceanu, votează cu PSD-ul în primul tur.

Dar domnul Meleşcanu îl înţelegeţi în vreun fel în acest joc?

Sincer, nu.

Aţi fost, la începuturile dumneavoastră în politică, foarte aproape de Teodor Meleşcanu.

Sunt un ghinionist. Am fost foarte apropiat de domnul Meleşcanu, am fost foarte apropiat de domnul Tăriceanu şi foarte aproapiat de Crin Antonescu.

Pe care dintre cei doi candidaţi îi înţelegeţi în acest moment în asumarea candidaturii la prezidenţiale?

Pe niciunul.

Dar bănuiţi ce joc fac măcar?

Chiar sunt într-o situaţie delicată. Eu ştiu că lucrez pentru candidAtul Klaus Iohannis.

Şi ignoraţi faptul că domnul Meleşcanu ar putea să strângă 200.000 – 300.000 de voturi?

Nu, dar vreau să cred că în turul doi toţi alegători lui Teodor Meleşcanu vor veni alături de Klaus Iohannis.

Îl vedeţi în turul al doilea pe Teodor Meleşcanu venind alături de Klaus Iohannis?

Nu, eu nu aştept. În strategia noastră nu există această acţiune de mediere.

Veţi refuza, practic, în turul al doilea, orice întâlnire între Klaus Iohannis şi Elena Udrea, de exemplu?

Mie mi se pare că am face troc cu voturile românilor. Nu e nevoie de aşa ceva. Românii de acum trebuie să aleagă între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Sunt două modele total diferite.

Şi nu veţi încerca nicio alianţă de tur doi cu nimeni?

Nu. Doar cu românii.

Bătălia Ponta - Iohannnis.  ”Nu pot să cred că votanţii Elenei Udrea pot să meargă să îl voteze pe Ponta”

Cum îl scoateţi atunci pe Klaus Iohannis din amorţirea în care se află întreaga campanie electorală?

Vrem noi, nu vrem, românii îşi aleg destinul. Eu cred că e simplu. Avem un candidat care a dovedit în 14 ani la Sibiu că poate să schimbe lucrurile şi avem un candidat pe partea stângă care a fost o mare speranţă şi nu s-a ridicat la înălţimea la care noi ne-am dorit.
(...) Eu nu pot să cred că votanţii Elenei Udrea pot să meargă să îl voteze pe Ponta

Ce spune Iohannis în afară de faptul că este anti-Ponta?

Tocmai asta-i noutatea. Iohannis n-a atacat pe nimeni.

Credeţi că poate câştiga cineva alegerile în România fără să atace pe nimeni?

Simt că se întâmplă ceva în România. Aşa simt eu. Cred că românii vor încerca un alt candidat. (...) Până să începem interviul v-am rugat să vă puneţi într-o situaţie posibilă: intră profesorul Victor Ponta într-o clasă şi intră profesorul Klaus Iohannis într-o cLasă. Care dintre cei doi profesori poate să aducă mai multă linişte şi mai multă sobrietate clasei? Eu cred de departe că e Klaus Iohannis. Victor Ponta l-a copiat foarte mult pe Traian Băsescu.

Eraţi împreună în USL.

A exprimat foarte bine Crin Antonescu relaţia cu Victor Ponta: un politician tânăr în care ne puneam speranţa, pe care l-am ajutat, dar n-a reuşit.

Ce vrea PNL de la Crin Antonescu în campania electorală

L-aţi menţionat pe Crin Antonescu. Ce face domnul Antonescu zilele acestea? În aveţi în graficul pe care îl ţineţi în faţă?

Nu, nu e în acest grafic. Probabil că domnul Antonescu este un idealist. În discuţia pe care am avut-o - celebra discuţie de la Senat, unde se scria că e o mare ceartă în PNL cu senatorii – am vorbit despre candidaţi şi i-am explicat domnului Antonescu că ne-am dori toţi să avem în faţă idealul în tot ceea ce facem, dar nu putem să alegem idealul. Noi suntem puşi în situaţia să alegem pe cel mai bun dintre cei pe care îi avem în faţa noastră. Dacă el crede că Ponta e mai bun decât Klaus Iohannis, să-l sprijine pe Ponta.

Dar nu vă deranjează?

Mă deranjează şi mă doare. Pentru că am trăit lângă el campania de la europarlamentare şi ştiu ce bine ar fi fost dacă Tăriceanu era lângă partid atunci. Eu chiar nu înţeleg preşedinţii de la PNL.

Totuşi, Crin Antonescu, la vremea respectivă, s-a simţit trădat de partid.

Păi a fost trădat. Da. E o realitate. Când vorbesc de partid vorbesc de oameni. Uitaţi-vă unde sunt miniştrii PNL-ului acum.

La PLR.

Adică la Ponta. Există un singur partid liberal: PNL. Dacă voia să schimbe ceva în PNL, stai în PNL şi schimbi. Mi se pare mie că aşa a spus Tăriceanu în 2007 când s-a rupt aripa Stoica-Stolojan. Nu are aceeaşi poziţie?

Revenind la Crin Antonescu, aţi mai vorbit cu dumnealui în privat?

Am vorbit de multe ori.

Şi nu i-aţi spus să intre în această campanie? Are nevoie Klaus Iohannis de Crin Antonescu?

Crin Antonescu este un politician prea mare, prea rafinat în politică să nu ştie ce trebuie să facă, ca să îi spun eu. Nu am ce să îi spun eu şi nu cred că are niciun liberal ce să îi spună. Crin Antonescu ştie ce trebuie să facă.

Şi ce îl vedeţi că face?

Nu face acum, dar sigur ştie ce trebuie să facă.

Klaus Iohannis a mai vorbit cu Crin Antonescu?

Nu ştiu dacă au vorbit. Nici nu l-am întrebat.

E un dezavantaj major această ruptură dintre cei doi?

Categoric era mai bine dacă eram toţi. Dacă PNL-ul era întreg.

Dar se încadra Crin Antonescu pe scena...

Stai. Fiecare om are rolul şi rostul lui. Fiecare liberal are rostul lui şi e important pentru campanie.

Şi care ar fi fost rolul lui Crin Antonescu?

Cel că cel mai important lucru era să nu ne atace.

Preferaţi un Crin Antonescu care să tacă?

Prefer ca Antonescu să nu atace PNL, că aşa e bine. L-aş fi preferat alături de noi, bineînţeles.

Candidaturile lui Tăriceanu şi Meleşcanu ”introduse de PSD”

Cât din fostul electorat USL credeţi că poate recupera acum tandemul Ponta-Tăriceanu?

Revin, alegerile prezidenţiale sunt alegeri speciale, nu sunt ca cele parlamentare. Este adevărat că în turul întâi vin mai puţini, cam 8 milioane, şi vin votanţii structurilor de partid. În turul doi ies românii mai mulţi la vot ca să aleagă preşedintele, ca să aleagă primarul cel mare al României.

La ce prezenţă vă aşteptaţi?

Eu cred că vom depăşi 50% şi în turul întâi. Aşa cum spuneţi însă, primul tur e important ca poziţionare şi pentru a arăta, în interiorul partidelor, forţa. Turul întâi e foarte important pentru PSD. Pentru că asta e tactica lor. De aia au şi introdus. Sau sunt atâţia candidaţi pe dreapta. Să dea sentimentul că, uite, candidatul PSD-ului e preşedinte din primul tur.

De ce spuneţi „au introdus atâţia candidaţi pe dreapta”?

Pentru că asta e părerea mea. Eu cred că nu sunt candidaturi întâmplătoare.

Vă referiţi la toţi ...

A, nu, Doamne fereşte. Mă refer la doi.

Meleşcanu şi Tăriceanu?

Vă las să deduceţi.

Aţi fost şi în USL şi aţi văzut cum arată o campanie PSD din interior, aţi fost şi în Alianţa DA, şi în ACL, aţi avut şi campanii exclusiv al PNL. Prin ce diferă „reţeta Dragnea” de „reţeta Blaga” în organizarea unei campanii electorale?

PNL diferă mult, foarte mult de celelalte partide. Nu faci campanie în PNL dând dispoziţii. Nu, trebuie să-i convingi.

Dar în PSD faci dând dispoziţii?

E o armată mult mai disciplinată.

Cum arată armata asta? Sunt oameni care nu o ştiu, nu o înţeleg.

Păi nici eu n-o înţeleg, că dac-aş înţelege-o...

E altă formă de organizare?

Da. Şi electoratul lor e altfel decât al nostru.

La firul ierbii e diferenţa sau aici la Bucureşti?

Şi la Bucureşti, şi la firul ierbii.

E vorba doar de resurse?

A fost un partid: Alianţa Civică. N-a rezistat. Pentru că erau foarte mulţi oameni, fiecare cu foarte multe idei. E greu să conduci un partid de dreapta.

Spuneţi că au prea multe idei?

Prea multe personalităţi.

Şi pe stânga e mai uşor?

Sunt mai ordonaţi, să folosesc un cuvânt frumos.

Domnul Dragnea cum vi se pare în această postură?

Faptul că a obţinut rezultatele pe care le-a obţinut înseamnă că este un om care a ştiut cum să organizeze. Ce este evident, este evident.

Avantajul acesta care ţine de organizare vine în ziua votului, vine în ultima săptămână de campanie? Când face diferenţa?

Nu este suficient. Şi eu cred că părerile sunt formate. Cei două milioane care apar la turul doi îşi formează părerea mai târziu şi ei hotărăsc. Aţi văzut că ei hotărăsc de fiecare dată.

Vreţi să spuneţi că vă bazaţi pe două milioane de nehotărâţi apolitici?

Nu, mă bazez pe Klaus Iohannis. Eu cred că aceste alegeri vor fi alegeri în plan pozitiv. Că românii vor vota un om care le dă speranţa, nu împotriva unui om. Îmi doresc să fie un vot raţional.

CITEŞTE CONTINUAREA INTERVIULUI AICI

Citește mai departe:

Citește și: