Cristian ANDREI
9621 vizualizări 19 mar 2014

La câteva ore după ce şi-a dat demisia din PNL şi a anunţat că va încerca să strângă 100.000 de semnături pentru candidatura sa la europarlamentare, fostul senator Mircea Diaconu, a povestit într-un interviu pentru gândul cum i-a venit această idee şi unde pot semna oamenii pentru a-l sprijini în acest demers. Diaconu s-a prezentat ca "într-un film american", ca un personaj solitar care se luptă cu "sistemul nemilos şi cinic". Decizia lui Diaconu de a candida independent vine la o zi după ce conducerea PNL a decis să-l retragă de pe lista pentru europarlamentare din cauza stării de incompatibilitate sesizată de ANI şi validată de instanţa de judecată. "Formularul Diaconu" pentru strângerea de semnături poate fi solicitat la adresa de email: euromirceadiaconu@gmail.com, cont care a fost creat special astăzi.

De ce v-aţi dat demisia din PNL?
Mircea Diaconu: Pentru că este o problemă personală a mea cu sistemul, ca să spun într-o singură vorbă. Un sistem care atacă persoane, cariere, demnităţi de prin ţara asta şi le face praf şi nu te poţi apăra împotriva lor. Ca să pot să mă apăr trebuie să mă retrag şi să încerc să strâng 100.000 de semnături în cinci zile, ca să am statutul de candidat independent, ca să mă pot judeca în procedură de urgenţă şi să-mi caut mica mea dreptate în raport cu sistemul.

De ce nu aţi putut lupta cu sistemul din interiorul PNL?
Mircea Diaconu: PNL nu poate să îşi asume o problemă care nu este a PNL, este a mea. Nu  este normal să îşi asume nişte riscuri de tot felul PNL în întregul său, ci eu singur.

V-a supărat decizia de ieri a PNL care v-a retras în ultima şedinţă de pe listă?
Mircea Diaconu: Nu m-a supărat, este greu să spun că m-a supărat, dar m-a făcut mai înţelept.

Puteţi detalia să nu rămână neclar?
Mircea Diaconu: Nu. Păi să rămână neclar, pentru că lucrurile aşa sunt.

În ce relaţii aţi rămas cu preşedintele PNL, Crin Antonescu?
Mircea Diaconu: Nu are nicio legătură demisia mea.

Dacă veţi ajunge europarlamentar doriţi să vă reînscrieţi în PNL?
Mircea Diaconu: Nu, dacă sunt independent este un lucru serios. Dacă am fost în PNL, am fost în PNL, dacă sunt independent atunci exact despre asta este vorba. Dacă voi deveni un independent în PE, atunci voi avea o relaţie foarte concretă cu nişte oameni care m-au trimis acolo. Eu de acea relaţie trebuie să mă ţin. În politică relaţiile personale trebuie să conteze mai puţin, să conteze ideile, idealurile, ţintele şi nu chestiunile efectiv personale. Când e vorba de relaţii personale poţi spune că sunt grupuri de prietenii, ceea ce nu mi se pare normal.

Drumul dvs s-a despărţit definitiv de cel al PNL?
Mircea Diaconu: Nu, dar cu nimeni nu s-a despărţit definitiv. Pentru foarte mulţi oameni cu care am stat, am lucrat am respect şi admiraţie, prietenie.

Situaţia mea este asta. Vreau să fiu singur împotriva acestui sistem. Sunt foarte curios, este ca o provocare, dacă societatea românească reacţionează la această provocare. Ceea ce fac în clipa de faţă nu este politică, este civism. Este, ca într-un film american, de un om singur care se luptă cu un sistem uriaş, puternic, nemilos, cinic şi nedrept. O să vedem dacă există susţinere publică. Niciun sistem nu poate sta în faţa unei susţineri publice reale. Dacă există, voi învinge, dacă nu, nu.

Cine vă strânge semnăturile pentru candidatură?
Mircea Diaconu: Eu pun situaţia pe masă. Răspunsul va veni sau nu de la ei. Deja au început să vină. Aşa a şi început. Aseară după ce am plecat de la şedinţa PNL, mergeam cu maşina şi un om pe care nu-l cunosc, un profesor din Târgu Neamţ sau Roman, de literatură română, m-a sunat şi a zis: domnule ce părere ai dacă îţi propun să candidezi independent. Şi am spus: dar cine mă ajută? De unde atâtea semnături? Nu am reţea naţională, nu am nimic, sunt singur. Nu-I nimic a spus el, domnule nu eşti singur, sunt atâţia oameni care cred că vor să te sprijine. Vreau să văd şi eu acest lucru. Este uluitor. Deja răspunsul este uluitor, sunt câteva ore de când am deschis puţin subiectul, iar oameni pe care nu-i cunosc, oameni din ţară se oferă să strângă semnături.

Unde poate semna un om pentru candidatul Mircea Diaconu?
Mircea Diaconu: În hol la teatrul Nottara, în Bucureşti, se poate semna pentru mine. Oamenii din ţară mă contactează pe un mail şi acolo primesc formularul.

Aveţi o adresă de mail pentru acest formular?
Mircea Diaconu: Da, m-ar ajuta enorm. Emailul este anadiaconu@yahoo.com. De la acest mail fata mea trimite cui cere, oricine pe lume, un formular care se multiplică. Colegii mei de la Nottara şi-au manifestat dorinţa să fie alături de mine.

Credeţi că veţi avea succes cu această campanie?
Mircea Diaconu: O să vedem, nimeni nu poate fi sigur de nimic pe lume. Dacă tot am spus ca într-un film american, de ce să ştim finalul de la început?

De obicei, filmele americane sunt cu happy-end.
Mircea Diaconu: Să sperăm.

Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care doresc să vă susţină?
Mircea Diaconu: Sunt un om singur împotriva sistemului, nu sunt un om anti-sistem. Sunt curios să văd dacă sunt într-adevăr singur. Nu vreau să conving, cine vrea din ţara asta, mă contactează şi mă ajută să strâng aceste semnături. Mai departe este un alt subiect. Fără aceste semnături nu pot să mă lupt cu nimeni, trebuie să plec acasă să-mi tund trandafirii.

"Formularul Diaconu" pentru a candida la europarlamentare

 

Citește și: