Marian SULTĂNOIU
5452 vizualizări 9 nov 2011

Opiniile, la vârful PSD, în cazul Geoană, rămân divergente. Cei trei lideri importanţi ai partidului, Victor Ponta, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, aşteaptă şedinţa Biroului Permanent de luni pentru a lua o decizie unanimă.

"Ori ne asumăm riscul pierderii şefiei Senatului, mergând în plen - ceea ce arată ca o sinucidere colectivă -, ori ne liniştim, lăsăm lucrurile cum sunt şi analizăm, la sânge, comportamentul lui Mircea Geoană" a declarat, într-un interviu telefonic pentru gândul, Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare a explicat decizia BPN. "S-a propus şi am votat ceea ce s-a numit o rocadă între Geoană şi Corlăţean. Asta a fost discuţia, asta am votat. În plen s-a văzut că înlocuirea nu se poate face decât supusă aprobării plenului, ceea ce e foarte riscant. În consecinţă, luni, în Birou, avem, de ales - ori mergem în plen şi ne asumăm riscul pierderii conducerii Senatului, ori găsim o altă formulă", a declarat Iliescu, precizând că, personal, rămâne la părerea deja exprimată, anume că demersul înlocuirii lui Geoană, în atari condiţii, neluate în calcul iniţial, ar trebui stopat. "Eu nu cred că e cazul să pierdem locul în Senat " a mai spus Ion Iliescu.

"Nu sunt pentru excluderi din partid"

Preşedintele de onoare al PSD mai precizează că, "deşi Geoană are un comportament iresponsabil" şi că prin scrisoarea deschisă "nu a făcut decât să pună caz pe foc" nu se declară de acord cu excluderea sa din partid. "Trebuie analizat şi sancţionat, dar eu nu sunt pentru excluderi din partid. Tinerii ăştia sunt mai pripiţi, cum ajunge unul şef vrea să-i dea afară pe ceilalţi. Nu cred că e o soluţie". Altminteri, mai spune Iliescu, "Geoană, care face pe salvatorul partidului şi al naţiei - şi care, fie vorba între noi, are stofă de trădător, gândindu-ne cum s-a comportat el şi faţă de partid şi faţă de mine, care l-am susţinut şi în diplomaţie şi în politică - nu merită nicio concesie."

Năstase aşteaptă BPN-ul

Nici preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, nu renunţă la opinia sa. "Rămân la declaraţia deja exprimată, dar consider că nu are rost să înteţim aceast război. E o istorie mai lungă şi urmează ca luni, în BPN, să luăm o decizie" ne-a declarat Năstase.

Ponta: Singura variantă pe care o accept este excluderea

De cealaltă parte, preşedintele Victor Ponta declară pentru gândul că nici el nu se abate vreun milimetru de la hotărârile BPN - aceea de a-l înlocui pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, şi pe cea de exludere din partid a acestuia, pentru că nu s-a supus deciziilor forului de conducere amintit. "Eu cred că m-am exprimat foarte clar în acest sens. Nu este doar poziţia mea, ci a partidului, iar eu sunt preşedintele acestui partid şi-i pun în aplicare deciziile. Nu-mi schimb poziţia, indiferent dacă alţii, care au votat într-un fel în BPN, fac acest lucru" a afirmat Victor Ponta. Preşedintele PSD a declarat pentru gândul că nu ar fi de acord cu altă decizie a Comisiei de Integritate Morală în cazul Geoană decât excluderea.

Până la şedinţa de luni a Biroului Permanent Naţional, Mircea Geoană a fost convocat pentru duminică, în faţa Comisiei de Arbitraj şi Integritate Morală a partidului. Hotărârea Comisiei va fi supusă aprobării Biroului Permanent Naţional şi Comitetului Executiv Naţional.

Comitetul Executiv Naţional poate decide cu 2/3 din voturi excluderea din partid a lui Mircea Geoană.


Citește și: