Andrei Luca POPESCU
20919 vizualizări 2 sep 2012

Fostul ministru de Interne Ioan Rus, care şi-a dat demisia în urma scandalului privind numărul cetăţenilor români cu drept de vot aflaţi pe listele electorale permanente la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a relatat într-o emisiune televizată despre cum a făcut premierul Victor Ponta presiuni asupra sa, pentru a modifica cifra respectivă.

"Presiunile nu se fac aşa, la telefon. Eu am avut o discuţie cu premierul, care mi-a explicat că mulţi din conducerea USL consideră că s-ar putea acţiona aşa încât să fie mai puţini (alegători). Eu i-am explicat că nu este loc, constituţional, nici la stânga, nici la dreapta. Şi i-am zis că sunt două variante: fie eu mă ascund în spatele lui şi presiunile să fie suportate de el, fie eu plec. Eu nu mă ascund în spatele nimănui", a explicat Ioan Rus.

"Nu mi s-a cerut să mă răzgândesc şi chiar cred că (VIctor Ponta) ar fi acceptat să reziste presiunilor colegilor, dar avea atâtea presiuni pe cap atunci, şi cu plagiatul...", a mai spus Ioan Rus.

Fostul ministru a mai explicat că el s-a opus din start ideii acestui referendum de demitere: "Eu am explicat, cred că nu ne iese, cred că vor fi efecte perverse pe care le vom gestiona greu şi în interior, şi în exterior. Unii au spus că sunt omul lui Băsescu".

Ioan Rus a demisionat în mijlocul scandalului de la Curtea Constituţională, acuzând presiuni din partea fostului preşedinte interimar Crin Antonescu şi a preşedintelui Traian Băsescu, atunci suspendat. USL încerca să micşoreze numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, pentru a atinge pragul de validare a referendumului.

Citește și: