Cristian ANDREI
4542 vizualizări 11 aug 2014

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a contestat în instanţă Ordonanţa 45 şi Hotărârea de Guvern 520 privind organizarea alegerilor prezidenţiale şi data la care vor avea loc. Liberalul a precizat că nu doreşte schimbarea datei alegerilor, 2, respectiv 16 noiembrie, ci să se renunţe la avantajul pe care Victor Ponta şi l-a creat.

”Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele în care au loc alegerile, ci de a anula un act normativ care creează avantaj pentru unii dintre competitori. Am contestat întregul pachet cât şi HG 520 care decurge de acolo. Nu mi se pare normal ca guvernul, prin aceaste modificări, să creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta. În consecinţă, a trebuit contestată şi ordonanţa 45, lucru pe care l-am detaliat deja săptămâna trecută, şi sigur hotărârea 520 care decurge de acolo. Asta nu înseamnă că dacă se anulează hotărârea, guvernul nu poate să vină cu o altă hotărâre, una perfect legală, în baza vechii legislaţii şi să stabilească datele alegerilor pentru aceleaşi zile”, a declarat Iohannis, înaintea şedinţei conducerii PNL – PDL în care va fi anunţat candidat la prezidenţiale.

În urmă cu o săptămână, Klaus Iohannis a anunţat că a dat în judecată Guvernul pentru Ordonanţa 45.

”Prin ordonanţa 45, Guvernul a făcut ceea ce nimeni nu a făcut. Cu puţin timp înainte de alegeri a modificat legislaţia specifică pentru alegerile care vor avea loc în această toamnă. Considerăm, cum am mai declarat, total inadecvat procedeul. Este un avantaj pentru primul ministru Victor Ponta”, a precizat Iohannis.

Liderul PNL a acuzat Guvernul că prin această Ordonanţă pregăteşte o fraudă de proporţii la prezidenţiale prin intermediul turismului electoral.

”Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încercare de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproşeze că nu am făcut paşii necesari legali pentru a opri aşa ceva”, a precizat Klaus Iohannis.


sursa foto: Gândul - Cristian Andrei

”Articolul I punctul 15 din OUG nr 45/2014 care dispune că „alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare”. Sub pretextul eliminării votului multiplu realizat prin practicarea „turismului electoral”, conform expunerii de motive ataşată proiectului de ordonanţă, Guvernul României condus de dl. Victor Ponta creează premisa unei fraude electorale masive, tocmai prin încurajarea votului multiplu. Generalizarea votului pe listă suplimentară, la orice secţie de votare, conform art.I punctul 15 din OUG nr.45/2014, în situaţia în care un cetăţean nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului reprezintă o încălcare flagrantă a principiului siguranţei juridice în materie electorală determinând imposibilitatea verificării situaţiei în care un cetăţean votează de mai multe ori. Secţiile speciale de votare, dotate cu program electronic de verificare a identităţii votantului şi cu camere video de supraveghere reprezentau o garanţie că votul multiplu poate fi depistat imediat. Eliminarea acestei dispoziţii legale şi generalizarea procedurii de înscriere pe lista suplimentară a votantului aflat în altă localitate decât localitatea de domiciliu crează premisa unei fraude electorale prin metoda votului multiplu, aspect care situează reglementarea în afara sferei constituţionale”, susţin cei din PNL.

Citește și: