Dana Stanila
Raluca Pancu
1944 vizualizări 7 sep 2017

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, care va avea loc joi, 14 septembrie, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, se vor afla participarea forţelor navale ale Armatei Române la un exerciţiu militar al NATO şi strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

"Două elemente există pe ordinea de zi a acestei şedinţe şi anume participarea Armatei Române, cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul doi al anului 2017 şi strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă", a detaliat Dobrovolschi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a fost informat în permanenţă în legătură cu situaţia din MApN.

"Preşedintele României a fost informat în permanenţă în legătură cu situaţia din MApN. A avut un dialog, de asemenea, cu premierul, a cerut soluţionarea problemelor situaţiei din MApN, lucru care s-a întâmplat şi lucrurile sunt cele pe care le ştiţi. Premierul a primit demisia din partea ministrului, iar preşedintele a fost de acord cu poziţia premierului", a spus purtătorul de cuvânt.

Şedinţa CSAT vine în contextul demisiei lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind lipsa banilor pentru militari. Cu o zi în urmă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de vacantare a funcţiei de ministru al Apărării şi a acceptat numirea viceprim-ministrului, Marcel Ciolacu, la conducerea interimară a ministerului.

Totul a început după publicarea pe site-ul MApN a unui comunicat în care se spunea că angajaţii MApN nu ar fi urmat să îşi primească integral veniturile la data de 15 septembrie. În urma acestui comunicat, Adrian Ţuţuianu şi-a dat demisia, acceptată de premierul Mihai Tudose. La aproximativ trei ore după ce i-a semnat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării, Tudose a explicat, în direct la tv, "de unde a plecat nebunia".

Mai exact, noua "eroare de comunicare" a Guvernului ar fi pornit, potrivit premierului, de la o "recomandare" făcută de Ministerul Finanţelor Publice ca alocaţia de hrană a militarilor să se dea la finalul lunii şi nu în prima jumătate "pentru că e o plată în avans".

"Ministerul de Finanţe a spus că acolo (n.r - la MApN) ceva se întâmplă greşit. Acea alocaţie de hrană pe care o primesc militarii nu e normal şi corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, pentru că e o plată în avans şi recomandarea Ministerului de Finanţe este ca acea plată să se dea la finalul lunii. De aici încolo unii au înţeles altceva (...) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poţi să se ajungă de la aşa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuţia de vineri şi noi să aflăm din presă marţi? Deci este o nebunie”, a detaliat Tudose.

Premierul a descris şi discuţia pe care a purtat-o cu Adrian Ţuţuianu şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, odată ce comunicatul a fost dat publicităţii şi "au început să sune telefoanele".

"Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?", i-a întrebat premierul pe cei doi miniştri, potrivit propriilor spuse, iar răspunsul primit a fost că avusese loc "o discuţie".  "Cum poţi să discuţi despre aşa ceva?", a fost replica premierului, care a promis, în urma acestui episod, "mai multă responsabilitate în comunicarea publică".

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, deşi s-a declarat "supărat" şi "foarte trist" din cauza pierderii unui "ministru foarte bun", în persoana lui Adrian Ţuţuianu, exprimându-şi, în acelaşi timp, îndoiala cu privire la aşa-zisă "greşeală de comunicare" de la Apărare, a spus că nu-l mai susţine pe Ţuţuianu nici şef la Comisia SRI. Oficial, pentru că deja au început procedurile de înlocuire.

Şeful PSD a dezvăluit că a avut o discuţie privată cu fostul ministru al Apărării, fără a da însă detalii concrete. A dat în schimb despre cum a aflat despre ştirea că nu mai sunt bani pentru Armată şi cum a fost de acord că singura soluţie este o demisie.

"Sunt foarte supărat, foarte trist că am pierdut un ministru foarte bun, care se pare că a fost victima unei greşeli de comunicare sau nu, nu ştiu dacă a fost neapărat o greşeală de comunicare şi nu neapărat din partea lui. Nu există niciun fel de temeri, de motive pentru care salariaţii din MApN să îşi facă probleme că ar putea să nu îşi primească drepturile salariale", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat când a aflat de comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Dragnea a răspuns că în timp ce se afla cu premierul Mihai Tudose şi cu Marcel Ciolacu, la masă, a aflat de ştire.

"M-au invitat la prânz, cam târziu totuşi după două luni şi jumătate au lansat (n.r - invitaţia). Am acceptat, am fost şi acolo, pe terasă, au început să apară ştirile, a apărut şi comunicatul, am discutat cu amândoi, i-am rugat să îl cheme şi pe Ţuţuianu şi Mişa, să aibă o discuţie foarte serioasă şi să se gândească care sunt cele mai bune variante, eu spunându-i clar că dacă ajung la o concluzie, să mă sune şi împreună să convenim", a detaliat liderul PSD.

"L-am rugat pe Tudose să mă sune după ce discută cu ei doi şi să ne punem de acord. Mi-a spus despre discuţie, i-am spus că am aceeaşi părere: ministrul Ţuţuianu trebuie să îşi asume demisia. E un gest pe care nu l-aş fi dorit, dar un asemenea comunicat nu putea să fie fără urmări pentru că a pus sub semnul întrebării credibilitatea noastră în rândul partenerilor din NATO", a adăugat Dragnea.

 

Citește și: