Ana Petrescu
447 vizualizări 10 apr 2019

„Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum cu temă centrală justiţia, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt chiar foarte negativ prezentate de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Sunt dispus în marja acestor consultări să discut şi despre alte teme. Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele mi se pare de-a dreptul ciudat. Sigur eu nu oblig pe nimeni. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puţin ciudat. Dacă se răzgândesc sunt bineveniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles.

Întrebat ce paşi va face după consultările de la Cotroceni, şeful statului a răspuns scurt: „Asta o să vă spun la momentul potrivit”.

Klaus Iohannis a anunţat vinerea trecută că va invita la consultări partidele politice pe tema situaţiei justiţiei. Conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale, joi, au fost invitaţi reprezentaţii PNL, de la ora 15.00, ai USR de la ora 16.00, cei ai PMP de la ora 16.45, la 17.30 - UDMR şi la 18.15 Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri sunt invitate la Cotroceni delegaţiile PSD şi ALDE, de la ora 11.00, respectiv ora 12.00. În anunţ, Preşedinţia a mai precizat că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

În schimb, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au spus că nu vor fi prezenţi la Cotroceni.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face "mai eficient şi mai puternic".

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Citește și: