Ioana Sfârlea
689 vizualizări 7 iun 2019

Klaus Iohannis a vorbit la Alba Iulia despre pactul propus formaţiunilor politice, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai.

„Le-am propus un pact. PNL imediat a ieşit şi a spus foarte bine <semnăm acest pact>. Este exact ce vor românii: să schimbăm Constituţia aşa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanţele, să interzicem amnistia, dar şi să revenim la discuţia pe legile Justiţiei care au fost stricate tot de PSD şi le-am spus-o în faţă la consultări: <voi le-aţi stricat, nu aveţi decât să veniţi şi să le reparaţi>”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că a propus PSD „să se mişte, da' iute” şi să schimbe legislaţia şi organizarea pentru alegeri.

„Aţi văzut că iarăşi în străinătate şi-au bătut joc de românii noştri, au stat oamenii cu miile la cozi, mulţi în ploaie, mulţi au rămas afară”, a adăugat preşedintele.

Revenind la pactul propus, Iohannis a spus că PNL şi USR au răspuns pozitiv, însă „Cine face fiţe? PSD. Păi se poate? După ce şi-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se aşteaptă acum să facă ce trebuie. Ei nu fac De ce? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea PSD-istă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel şi fel de poveşti (...), chestiuni de-ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum PSD caută tot felul de şmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiţiei, legile pentru următoarele alegeri. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”, a conchis Iohannis.

Iohannis, despre pactul propus partidelor: PSD încearcă să boicoteze implementarea referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Alba Iulia, că PSD se eschivează de la semnarea pactului propus partidelor, acuzându-i pe social democraţi să încearcă acum boicotarea implementării referendumului pe justiţie. 

„Vedeţi eu am lansat după consultările cu partidele parlamentare un pact care conţine elementele care trebuie lămurite şi rezolvate pentru a satisface voinţa exprimată de români la alegeri şi referendum. Am văzut că PNL şi USR a acceptat imediat acest pact, dar PSD a început să facă tot felul de figuri. În realitate, PSD se eschivează. PSD încearcă acum să boicoteze implementarea referendumului. Se vede că PSD nu a înţeles încă lecţia dată de popor care e suveran. E regretabil, dar alegerile pentru europarlamentare au dat un vot foarte clar, dar un au schimbat majoritatea la Bucureşti. Pentru asta mai avem şi alte alegeri. Românii au spus că vor o bună guvernare. PSD nu livrează o bună guvernare. Această majroitate toxică va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că şi propunerea PSD, de a aduce amendamente pactului, e o formulă de tergiversare.

„E o formulă de a tergiversa. PSD deja se comportă ca şi cum ar fi condus de undeva din umbră, de la cineva care a fost acolo”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propune de preşedintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României.

 

Citește și: