Anca SIMINA
1514 vizualizări 16 feb 2015

Într-un mesaj adresat astăzi primarilor de comune, şeful statului le-a cerut acestora "mai multă responsabilitate, mai multă integritate şi mai multă transparenţă în exerciţiul funcţiilor publice şi în politică", asigurându-i, în schimb, de "deschidere pentru consultare şi dialog" din partea Preşedinţiei.

"Ne aflăm în această perioadă în plin proces de trecere la o nouă etapă a construcţiei democratice, determinată de noi realităţi politice, dar şi de aşteptarea publicului. Această etapă înseamnă, pe de o parte, o reformare a instituţiilor politice, iar pe de altă parte de o schimbare de mentalitate şi atitudine (...) Avem în primul rând nevoie de reguli clare şi durabile cu privire la sistemul electoral, la finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Şi, în al doilea rând, de un alt mod de a face politică, mai puţin centrat pe conflicte politice sau personale şi mai orientat spre rezolvarea problemelor", le-a transmis Klaus Iohannis primarilor la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, prin şeful Cancelariei, Dan Mihalache.

Preşedintele a redeschis totodată subiectul descentralizării şi pe cel al regionalizării, abandonate în ultimele luni. "Dezbaterea despre descentralizare, dar şi despre regionalizare, va trebui reluată, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale. Proiectul de descentralizare şi regionalizare trebuie să reprezinte o nouă viziune asupra statului român şi organizării administrativ-teritoriale, având ca scop reducerea decalajelor şi dezvoltarea. Aceasta este o dezbatere la care dumneavoastră, ca reprezentanţi ai autorităţilor locale, va trebui să luaţi parte activ", le-a transmis Iohannis primarilor, sugerând că principiile enunţate de ministrul Liviu Dragnea legate de regionalizare ar trebui modificate.


 

 

Citește și: