21865 vizualizări 31 ian 2018

„Am discutat despre România şi a existat un interes proporţional cu evenimentele de acasă, inclusiv pe tema Justiţiei, într-o notă pozitivă, constructivă şi mi-au făcut plăcere. Personal, sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi îmbunătăţile, legi care pot fi folosite practic. Dar cel mai important obiectiv al meu rămâne acelaşi: independenţa justiţiei este intangibilă. Mă voi implica total şi voi face absolut tot ce poate face un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”, a spus preşedintele, la finalul întâlnirii cu Juncker. 

Şeful statului a admis „avem o problemă majoră cu legile justiţiei şi cu Codurile în România. Însă această problemă trebuie să o rezolvăm în România”.

„Degeaba aşteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluţie. Soluţia este la noi şi, din acest motiv, am insistat mai mult decât în alte situaţii să avem soluţii legislative care, sigur, satisfac şi nevoile sistemului de acasă, dar care satisfac şi criteriile general valabile pe care le numim noi valorile europene. De aceea, mă implic foarte mult şi sunt optimist în ce priveşte parcursul final, acum suntem într-o fază intermediară. Aţi văzut că deja a doua lege a fost trimisă înapoi de CCR pentru îmbunătăţiri. Acest proces va mai dura o vreme. Şi, evident că aşteptarea mea este ca la final să avem legi care ţin cont de deciziile Curţii Constituţionale şi vin să îmbunătăţească întregul cadru, dar pe de altă parte legi care păstrează, garantează, întăresc independenţa justiţiei şi înlesnesc actul de justiţie în România. Şi pentru asta, cel puţin eu mă agit destul de mult. Se vede, nu se vede, este partea a doua”, a susţinut Iohannis.

Ulterior, şeful statului a mai răspuns la câteva întrebări din partea jurnaliştilor şi a subliniat că România are două dosare - MCV şi aderarea la Schengen, pe care trebuie să le trateze optimist şi că nimeni nu a zis vreodată că în România nu mai funcţionează statul de drept. 

„Avem două dosare, MCV-ul ţine de Comisia Europeană şi ţine şi de felul în care preşedintele Juncker vede lucruile, aici cred că putem să fim optimişti, depinde în mare măsură de noi, dacă suntem suficient de capabili să avem o legislaţie pe justiţie stabilă, şi modernă, atunci lucruruile vor fi uşor de rezolvat. De partea noastră negociază Guvernul. (...) Aceste discuţii pe justiţie nu ajută procesul Schengen, părerea mea este să ne ocupăm de legile just să le facem bune, pentru români bune, nu pentru altcineva.

Nu a început cineva să creadă că în România nu mai funcţionează statul de drept. Nu trebuie să intrăm în panică aşa in oficiu şi pe orice temă. Statul de drept este o chestiune vitală şi nu au fost îndoilei în această privinţă nici acasă, nici la Bruxelles", a transmis preşedintele de la Bruxelles. 

La rândul său, şeful Comisiei Europene a precizat  că „statul de drept a făcut progrese şi se află într-un stadiu acceptabil”. „Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil şi am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoştinţă de faptul ca am fost dezinformat, dar vă anunţ că sunt bine informat în ceea ce priveste deciziile privind statul de drept”, a spus el referindu-se la observaţiile PSD-ALDE că oficialii de la Bruxelles sunt dezinformaţi în privinţa legilor justiţiei. 

 Juncker a adăugat că sistemul de justiţie din România funcţionează şi, în niciun caz, nu se pune problema aplicării unor sancţiuni similare Poloniei, respectiv activarea articolului 7 din Tratatul UE şi suspendarea dreptului de vot. „Nu cred în niciun caz că vorbim de articolul 7”, a spus el. 

„Dacă legile vor fi adoptate aşa cum se are în vedere de către Parlament, atunci discuţiile despre Mecanismul de Verificare şi aderarea la Spaţiul Schengen se vor pune în alţi termeni", a precizat însă Juncker.

"Vizita Preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Preşedintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică", anunţă Administraţia Prezidenţială..

Sursa citată precizează că va fi discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Preşedinţia României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată şi obiectivă, în interesul Uniunii şi al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană", se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

La finalul vizitei la Bruxelles, Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu domnul Joseph Daul, Preşedintele grupului Partidul Popular European.

Întâlnirea preşedintelui cu Juncker vine după ce în această săptămână Comisia Europeană a avertizat România în privinţa legilor Justiţiei. Comisia Europeană a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că este bine informată privind procesul modificărilor legilor justiţiei, după ce Liviu

Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au transmis o scrisoare CE, în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de informarea incorectă despre acest proces.

„Comisia a primit scrisoarea transmisă de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. În acest moment studiem documentul în cauză. De asemenea, Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor legate de modificările legilor din domeniul justiţiei de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informaţi privind acest proces, mizele aflate în joc precum şi potenţialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul şi Parlamentul României, precum şi cu sistemul judiciar şi societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns preşedintelui şi vicepreşedintelui CE, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”. După avertismentul primit, miercuri, de la Comisia Europeană, în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de preşedinţi ai Parlamentului, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de "modul incorect în care a fost informată ComisiaEuropeană". 

Citește și: