2958 vizualizări 2 nov 2017

Trecând în revistă măsurile fiscale anunţate de executivul susţinut de PSD şi ALDE, precum şi rezultatele economice din ultima perioadă, Klaus Iohannis a afirmat că „am luat-o pe arătură” în privinţa comportamentului fiscal, iar clamata revoluţie fiscală promisă de actuala putere nu creează decât bulversare şi nu aduce nimic românilor. 

Vorbind despre transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, şeful statului a precizat a făcut un calcul pornind de la salariu mediu brut care în prezent este de 3.329 de lei brut, respectiv 2.235 de lei net, aplicând normele anunţate de Guvern, iar rezultatul a fost că un român cu acest venit nu va câştiga în plus decât 3 lei. 

„E caraghios. De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscală.? (...)  Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni, Iar, în legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale, fiindcă nu îmi doresc şi nimeni nu îţi doreşte o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi şi poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică care rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar, la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist.”, a spus Iohannis. 

Şeful statului a amintit că atunci când a învestit Guvernul, a avut „o solicitare simplă: să termine cu această ţopăială fiscală”, însă acest lucru nu s-a întâmplat. El  a amintit că nivelul investiţiilor este foarte redus, colectarea a ajuns la un minim istoric, veniturile fiscale scăzând deşi economia creşte. 

„Avem un adevărat paradox: o creştere record a PIB şi o creştere record a datoriei.  (...)  În privinţa cadrului fiscal bugetar, există multiple preocupări, avertismente, discuţii şi acţiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană a declaşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. În privinţa comportamentului fiscal am luat-o pe arătură”, a comentat el.

 Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui: 

Acum câteva luni de zile când am învestit acest guvern am avut o solicitare simplă: să termine cu această ţopăială fiscală. nu s-a întâmplat aşa ceva.

Lipsa investiţiilor e un semnal foarte îngrijorător şi nu vorbesc doar de investiţiile în ecomonia privată. 

-Economia creşte, iar veniturile fiscale scad. 

-Colectarea a ajuns la un minim istoric. 25% este extrem de puţin şi acest lucru trebuie să ne îngrijoreze. Avem un adevărat paradox: o creştere record a PIB şi o creştere record a datoriei. 

- În privinţa cadrului fiscal bugetar, există multiple preocupări, avertismente, discuţii şi acţiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană a declaşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. În privinţa comportamentului fiscal am luat-o pe arătură. 

-Guvernul a anunţat un pachet de măsuri fiscale. Acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală. Se propune trecerea CAS şi reducerea impozitului pe venit. La prima vedere pare interesant. La o analiză, se pare că aceste măsuri complică problemele. Coaliţia PSD-ALDE spune că transferă CAS la angajat, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate, care rămâne la angajator. 

- Pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare şi întrebarea pe care şi-o pune orice român. Mare, bulversare mare. 

- Nimic nu se schimbă nimic. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut 3329 de lei. La un total cost al angajatorului de 4086 de lei, salariatul câştigă în plus 3 lei. Marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care câştigă acum 2235 lei 3 lei în plus. E caraghios. 

-De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscală.?

-Solicit Coaliţie aflate la Guvernare să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care genereaza neîncredere. Recomand prudenţă la nivelul deciziei politice. 

- Avertizez decidenţii politici să aibă grijă şi să judece la rece, ca să nu-i bage pe români într-o aventură cu final trist. 

Despre legile justiţiei

- Mă refer la procedură. S-a reuşit cu rezultate remarcabil de negative să demonstreze că se poate mai neclar. Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare. Ministrul se duce în parlament, îşi dă fizic proiectele din mână, parlamentari din coaliţiile le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă.

- Cu siguranţă, unele prevederi sunt bune, oportune şi necesare. Însă de la a corecta legislaţia, până la a o ciopârţi este cale lungă. 

Despre abuzul în serviciu

-Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi mă tem de ciopârţiri ale legislaţiei în vigoare. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric. 

Despre Tăriceanu

-E puţin obsedat, iar persoane obsedate nu fac bine politicii.

- Inspecţia Judiciară, ca opine a persoanei Klaus Iohannis, Inspecţia trebuie să rămână la CSM. Argumentele că oamenii nu s-ar înţelege acolo sunt detalii care se pot remedia foarte uşor. Principiul este ancorat în Constituţie. 

-Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană. Se foloseşte în aplicarea justiţiei, nu în aplicarea politicii. În politică nu există aşa ceva. În politică, există promisiuni electorale, integritate, aşteptări. Ca un politician să fie credibil, trebuie să fie credibil. Dacă nu, nu are ce căuta în politică. 

Despre şeful SIE

- Am de gând să fac o propunere, nu am orizont de timp

Despre refendumul pe justiţie

- Sunt dispus să folosesc toate părghiile pentru a interveni în acest proces în apărarea independenţei justiţiei. 

Despre remaniere

- Cred că Tudose îşi doreşte în continuare o echipă performantă. 

 

Citește și: