6683 vizualizări 27 apr 2018

Şeful statului a criticat decizia premierului de a nu veni la discuţiile pe tema conflictului Guvern-PSD-BNR, dar şi adoptarea în sedinţa executivului a memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim. 

Preşedintele a comentat că la depunerea jurământului Viorica Dăncilă şi-a asumat respectarea „colaborării loiale în interesul României şi al românilor”, însă „a preferat să execute ordinele venite de la partid”.

„Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de Prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de Prim-ministru al României” a spus Iohannis.

Constituţional, în cazul unui refuz al premierului de a demisiona, preşedintele nu poate face nimic. Şeful Guvernului îşi poate pierde mandatul doar în urma adoptării unei moţiuni de cenzură. 

Declaraţia integrală a preşedintelui.:

„Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenţionat să le comunic astăzi românilor.

Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern şi PSD, pe de o parte, şi Banca Naţională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri.

Rolul Băncii Naţionale a României este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează.

BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate.

Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă”

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea aşa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituţia, legile ţării. Asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Preşedinte şi Prim-ministru, că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, toate aceste în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de Prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de Prim-ministru al României.

După o rundă de discuţii cu şefii BNR, preşedintele Klaus Iohannis trebuia să se întâlnească azi cu premierul Viorica Dăncilă, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

Întrevederea venea în contextul contrelor dintre şeful statului şi PSD pe tema vizitei în Israel a premierului şi a şefului PSD. De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bacău, că o va întreba la întâlnirea de vineri pe Viorica Dăncilă de ce a plecat în Israel într-o secretomanie totală, „fără măcar din politeţe să treacă pe la mine”.

"Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie s-a dus în Israel, fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să treacă pe la mine. Chiar dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii, eu răpsund de politica externă", a declarat Iohannis.

Şi în privinţa relaţiei Guvern-BNR, viziunile sunt diferite. În vreme ce preşedintele crede că s-a întrecut măsura cu atacuri repetate la adresa băncii centrale, liderii PSD, inclusiv ministrul Finanşelor, susţin că nu este vorba de vreun conflict. 

"Putem să constatăm o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie în curtea BNR. Există o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat. Şi dacă veni vorba de BNR, trebuie să înţeleagă toată lumea- PSD, Guvern sau preşeidntele Camerei - că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa", a declarat Iohannis. 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, crede că nu era nevoie de mediere atâta timp cât BNR şi Guvernul nu au solicitat acest lucru.

"O discuţie poate să existe în orice structură publică. E normal să fie în acest fel. În schimb, nu mediere, în sensul în care preşedintele a încercat să îl transmită în spaţiul public. Nu trebuie să fie cineva din afară să stea între Guvern şi Banca Naţională. (...) Ne-am întâlnit, ne vom întâlni, ştiţi foarte bine că săptămâna viitoare joi doamna prim-ministru se întâlneşte cu domnul guvernator. Iată că nu e nevoie să stea cineva la masă, să ne pună la aceaaşi masă să discutăm. Dacă părţile nu îşi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva să vrea cu orice preţ să medieze? Sunt convins că şi Banca Naţională îi va spune domnului preşedinte acelaşi lucru astăzi. Că nu are un conflict cu partea guvernului, că nu politica fiscală este ce acare a dus la nivelul inflaţiei de astăzi", a spus Eugen Teodorovici.

După întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Administraţia Prezidenţială a anunţat că acesta din urmă a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din afara sferei de acţiune a politicii monetare.

"În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care Preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acţiune a politicii monetare", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: