Cristian ANDREI
Departamentul Corespondenţi
9684 vizualizări 1 aug 2013

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, îi dă o veste proastă vicepremierului Liviu Dragnea, cel care insistă pentru proiectul regionalizării: „aproape sigur nu o facem anul acesta”. Iohannis , care a coordonat comisia PNL care se ocupă de regionalizare, dă şi un nou termen pentru reuşita acestui proiect – 2022.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi liderii din teritoriu ai PSD continuă să susţină că regionalizarea şi revizuirea Constituţiei pot deveni realitate în acest an. De cealaltă parte, în PNL se vorbeşte tot mai mult despre amânarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar regionalizarea nu pare să reprezinte o prioritate.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că „aproape sigur regionalizarea nu se va face în acest an” din cauza faptului că revizuirea Constituţiei este puţin probabil să se întâmple în acest an.

„Dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot. Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum”, a fost poziţia exprimată de Klaus Iohannis.

Liberalul demontează şi tema centrală a campaniei vicepremierului Liviu Dragnea pentru regionalizarea: urgenţa reprezentată de atragerea fondurilor europene. În totală contradicţie cu afirmaţiile vicepremierului Dragnea, Iohannis susţine că actuala împărţire administrativă nu este un impediment în atragerea fondurilor europene. Mai mult, Iohannis susţine că regionalizarea se poate face şi în 2022.

„Nu există un risc real, nu văd acest risc ca fiind unul real. România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene, a completat prim-vicepreşedintele PNL.

Pentru amânarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei s-au pronunţat până în prezent premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Cum regionalizarea nu se poate face fără noua Constituţie, deoarece actuala Lege Fundamentală nu vorbeşte de regiuni ca unităţi administrativ teritoriale, proiectul lui Liviu Dragnea va fi amânat.

Vicepremierul Dragnea a declarat că o decizie în privinţa datei pentru referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi luată la sfârşitul aceste luni în USL şi că nu este exclus ca regionalizarea şi Constituţie să devină realitate la finele acestui an.

Vicepreşedinte PSD: "Sunt chestii legate de orgolii"

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, insistă că este nevoie de regionalizare pentru absorbţia fondurilor europene şi că acest proiect nu trebuie amânat.

„Foarte multe lucruri se pot face peste 20 de ani sau peste 50 de ani. Şi un preşedinte al ţării spunea că avem nevoie de autostrăzi peste 50 de ani. Nu le-am făcut la timp am suferit. Dacă începeam proiectele de investiţii în urmă cu 10 – 12 ani eram în altă zonă, trăiau mai bine oamenii. Atunci când avem responsabilităţi politice şi administrative trebuie să vedem cum facem”, a spus pentru gândul Nichita.

El a prezentat situaţia municipiului Iaşi care a reuşit să se dezvolte datorită proiectelor cu fonduri europene. Nichita spune că procesul regionalizării a trezit foarte multe orgolii şi că mulţi se opun din cauza faptului că nu au şanse să conducă aceste regiuni.

„Dacă nu e capitala regională nu ştiu unde sunt supăraţi şi nu vor regionalizare. Dacă nu sunt şeful şeful regiunii, nu vrea regionalizare. Dacă ajunge Popescu sau Ionescu şeful regiunii,  nu mai convine regionalizarea. Până la urmă sunt chestiuni de orgolii. Ne racordăm la Europam, sunt regiuni în Europa? Trebuie să depăşim stadiul de competiţie între unii şi alţii”, a spus pentru gândul primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita – vicepreşedinte al PSD. 


 

Citește și: