Gandul.info
Cristina ANDREI
3011 vizualizări 29 ian 2018

„La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eşec cu guvernele anterioare. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze şi această ţopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăţi. După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenţă la nivelul politicilor publice, nici de garanţia că valorile şi preocuparea faţă de cetăţean sunt cele care stau la baza actului de guvernare. Dimpotrivă, este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice", a spus Iohannis. 

Preşedintele a avertizat că nu există până acum progrese notabile nici în sănătate, nici în educaţie, iar în cazul infrastructurii marile proiecte „impresionează prin absenţă". Şeful statului s-a referit în special la Legile justiţiei. 

„În justiţie schimbarea legislaţiei a fost forţată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar şi numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noştri externi. Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat! Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susţină în stradă statul de drept", a adăugat acesta. 

Iohannis a avut critici pe linie la adresa coaliţiei de guvernare şi a adus în discuţie şi domeniul fiscal, acolo unde schimbările au bulversat atât populaţia, cât şi mediul de afaceri şi că, în loc ca lucrurile să fie simplificate, s-a ajuns la probleme care pot aduce instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore. „În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea". 

„Vă începeţi, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveţi o misiune dificilă, va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice şi administrative făcute de precedentele două cabinete. Preluaţi, aşadar, din start şi factura eşecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, şi aveţi, cu atât mai mult, obligaţia să depuneţi toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgaşul normal", a mai atras atenţia Iohannis. 

Prea mult timp a fost irosit şi prea multe oportunităţi au fost ratate, tocmai pentru că, în loc să ţină cont de promisiunile făcute în campania electorală, coaliţia de guvernare le-a ignorat încă de la început, a mai spus preşedintele, insistând că lucrurile trebuie îndreptate urgent. 

„Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari aşteptări din partea românilor. Cetăţenii aşteaptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu năzuinţele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituţiilor de sub ameninţarea corupţiei. Oamenii îşi doresc prosperitate într-o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, o ţară care ştie ce vrea şi încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum", şi-a încheiat şeful statului discursul. 

Cele mai importante declaraţii ale lui Klaus Iohannis: 

- La doar un an de la alegerile parlamentare am ajuns deja la ai treilea cabinet, după un dublu eşec. Nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii.

- Sper să înceteze şi această ţopăială guvernamentală. 

- Este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei au venit în faţa românilor şi ceea ce se întâmplă acum.

- Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absenţă. Iar în Justiţie modificarea legilor a fost forţată.

- Există o linie roşie pe care guvernanţii nu trebuie să o depăşească. Coaliţia de la putere nu trebuie să ignore semnalul a sute de mii de români.

- Va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus. Preluaţi, din start, şi factura guvernelor anterioare şi aveţi datoria să depuneţi tot efortul.

- S-a irosit prea mult timp, tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind bunăstarea cetăţenilor au fost uitate încă de la început.

- Lucrurile trebuie îndreptate urgent. Este anul în care celebrăm un moment unic în istoria naţiunii române. Este nevoie de coerenţă, de solidaritate, (...) pentru a trasa în primul rând direcţiile României viitoare. 

- Cetăţenii aşteptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu dorinţa de întărire a statului de drept de sub ameninţarea corupţiei. 

- Sunt lucruri pe care puterea politică nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceţi. Vă doresc în acest sens mult succes. 

Guvernul a trecut astăzi de Parlament cu 282 de voturi „pentru". Acesta a fost criticat în plen de opoziţie, care au acuzat-o pe Viorica Dăncilă că este o marionetă a lui Liviu Dragnea, argumentând că în Cabinet există miniştrii incompetenţi care nu pot ocupa un loc în conducerea ţării. 

„În seara aceasta ne vom duce la depunerea jurământului, după care vom merge la guvern să avem o primă întâlnire cu miniştrii. Apoi, miercuri vom avea prima şedinţă de guvern. Eu cred că voi duce acest mandat trei ani de zile. Am să conduc cu încredere, cu toată încrederea pe care mi-au acordat-o toţi cei care au votat acest Guvern. (...) Voi urmări cu stricteţe fiecare punct al programului de guvernare, să am o bună colaborare cu toţi miniştrii, fiecare să ducă la bun sfârşit misiunea sa din programul de guvernare. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose, eu sunt pe un principiu, principiu european, al dialogului", a spus Viorica Dăncilă la scurt timp după ce Cabinetul său a primit votul de încredere al Parlamentului. 

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a susţinut în Parlament că va conduce un guvern politic şi acesta va răspunde doar în faţa parlamentului şi nu a altor instituţii. „Niciun alt centru de putere, nicio altă instituţie nu va putea spune guvernului ce are de făcut. Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin”, a spus ea.

La rândul său, şeful PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că misiunea noului Cabinet este în logica suveranităţii României. „Guvernul este propus de o majoritate parlamentară rezultată din alegeri democratice, libere, constituţionale. Coaliţia PSD-ALDE vine cu o echipă guvernamentală care are în faţă o misiune: România e stat suveran, e de datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. (...) Adversarii noştri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm”, a spus liderul social-democrat. Liviu Dragnea i-a mulţumit lui Mihai Tudose pentru cum a condus guvernul şi i-a transmis noului premier că aşteaptă „să dea o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană”.

 

 

Citește și: