Raluca Pancu
594 vizualizări 22 sep 2016

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că votul senatorilor împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă "arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, de o curăţire a clasei politice şi de o reformă parlamentară". 

"Până ce nu reuşim să avem oameni curaţi, dedicaţi în Parlament, nu vom putea să mişcăm lucrurile. Nu vreau să se înţeleagă greşit, nu am nimic de împărţit cu nimeni (...) În faţa legii cu totii suntem egali, dar, în politică, mai apar şi alte considerente. Cum să aibă un cetăţean încredere în Parlament dacă acolo sunt mai mulţi parlamentari care sunt urmăriţi penal, alţii care sunt condamnaţi penal? Până nu reuşim să rezolvăm această chestiune, să nu mai avem parlamentari care sunt şantajabili, care nu merg acolo (n.r - în Parlament) să facă avere, o să avem o problemă. Fără această primenire a clasei politice nu vom putea să mergem mai departe", a declarat Klaus Iohannis, după ce a participat la campania "Pedalăm pentru Invictus 2017".

Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să îşi dea demisia, Iohannis a ţinut să sublinieze faptul că "Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să înţeleagă că acolo nu se votează vinovăţia sau nevinovăţia".

"Asta se stabileşte în instanţă, acolo se votează dacă e posibil să se continue procedura urmăririi penale sau nu", a mai spus Iohannis.

În ceea ce priveşte eliminarea imunităţilor din Constituţie, variantă avansată, marţi, de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a spus că "aici se creează, intenţionat bănuiesc, o falsă problemă".

"Nu e nevoie să se renunţe la toate imunităţile. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să îşi dea acordul. Problema se pune doar la foşti şi actuali miniştri. Ceea ce trebuie schimbat e cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari, şi foşti sau actuali miniştri. Aici trebuie intervenit. Trebuie rezolvată abordarea faţă de miniştri", a explicat şeful statului.

"Esenţa problemei este dacă se poate sau nu începe urmărirea penală când Parchetul solicită. Cu arestarea e o problemă un pic mai complicată. Părerea mea e că şi aici se poate relaxa legislaţia pentru a permite justiţiei să îşi facă treaba", a mai spus Iohannis.

Pe de altă parte, întrebat în legătură cu declaraţia făcută în 2014, în timpul campaniei prezidenţiale, potrivit căreia ar renunţa la imunitatea prezidenţială, Iohannis a spus că "este dispus să discute şi această chestiune".

"Nu am ce ascunde. E o problemă care trebuie discutată, unde trebuie să avem opiniile unor specialişti de drept constituţional", a completat Iohannis.

Citește și: