Alexandru Costea
1916 vizualizări 23 apr 2019

„În legţtură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situaţia şi după părerea mea şi remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare, chit că de aşa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită", a declarrat Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniştri- Tudorel Toader, Natalia Intotero şi Rovana Plumb- aşteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri.

„Nu iau act de aceste demisii până când nu ştiu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute şi să mă anunţe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ţinuta necesară pentru a ocupa aceste poziţii", a mai spus preşedintele.

El a mai spus că dacă Parlamentul ”încearcă” o restructurare guvernamentală, atunci ar fi vorba despre o ocolire a preşedintelui şi va decide ce acţiuni juridice se impun.

„Deocamdată suntem în situaţia unei remanieri solicitate pe care tocmai am refuzat-o de principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuşi în Parlament, dar o astfel de încercare aş trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli şi vom vedea, împreună cu departamentul de specialitate ce acţiuni juridice s-ar impune atunci”, a mai spus Iohannis.

Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Codrin Ştefănescu: Iohannis se crede vătaf peste moşie. PSD va avea o replică în cel mai scurt timp

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, în urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a nu accepta remanierea celor trei ministere, propusă de PSD, că şeful statului "se crede vătaf peste moşie" şi că PSD va avea o replică "în cel mai scurt timp".

„Ceea ce face Klaus Iohannis în acest timp este halucinant. Se crede vătaf peste moşie, că poate decide de unul singur sau cu camarila sa toate ideile care îi trec prin cap. Propunerile au fost sprijinite de majoritatea parlamentară, aleasă democratic. Aceste propuneri sunt legale, constituţionale, democratice. Ce face n-are legătură cu democraţia, cu realitatea. PSD va avea o replică în cel mai scurt timp", a afirmat Codrin Ştefănescu.

Buzatu: Restructurarea nu e planul B, e un plan legal. Cum să facem altfel?

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marţi că PSD va merge, cel mai probabil, pe varianta restructurării Guvernului, în urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza miniştrii propuşi, afirmând că nu este exclus să fie şi un şantaj la parlamentari pentru blocaj în Parlament.

„Planul B nu e planul B , ci unul legal, de restructurare a guvernului în condiţiile în care preşedintele refuză remanierea. Va căuta toate variantele posibile pentru a le împiedica. Să nu ne înşelăm. Preşedintele spune asta gândindu-se că va găsi ceva poate chiar să şantajeze indivizi care au calitatea de deputaţi pentru ca coaliţia să nu poate vota restructurarea", a declarat Dumitru Buzatu, pentru Digi24.

Întrebat dacă PSD va merge pe varianta restructurării, Buzatu a completat: „Cum să facem altfel? Preşedintele, prin refuzul remanierii, ne pune în imposilitatea de a continua”.

Întrebat cu privire la motivele care ar sta la baza refuzului de numire a celor trei miniştri propuşi, liderul PSD Vaslui a afirmat ironic: „Propunerile nu sunt destul de înalte şi trebuie 1,70 m ca să fii primit în miliţie. Domnul Iohannis fiind mai vechi şi-a însuşit si acest criteriu. Nu ştiu dacă i-a măsurat. (...) Nu e guvernul lui, ci PSD-ALDE, important este să se guverneze ţara”.

Citește și: