Cristian ANDREI
1089 vizualizări 7 iul 2015

Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o zi nu doar în Uniunea Europeană, ci şi în comuniune. 

"Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule Preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune.

Republica Moldova trebuie ca în viitor să facă eforturi susţinute pentru a împlini procesul de reformare a statului. Consolidarea statalităţii înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor şi principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova”, a fost mesajul lui Iohannis.

 

Citește și: