Anca SIMINA
8089 vizualizări 19 feb 2015

După ce premierul Victor Ponta a absentat astăzi dimineaţă la ceremonia de depunere aa jurământului Simonei Teodoroiu la CCR, la scurt timp după o discuţie la Cotroceni, preşedintele şi-a expus în această seară, pentru prima daată, nemulţumirile în relaţia cu Guvernul. Prima a fost aceea legată de noul Cod Fiscal,  în varianta discutată miercuri în Guvern. A doua, de faptul că Ponta nu l-a informat pe Iohannis, lăsândul să afle „pe surse” şi „prin consilieri” cum va aarăta propunerea de Cod Fiscal. A treia, de posibilitatea avansată de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, de a nu mai prelungi acordul cu FMI.

„E foarte frumos să venim în faţa electoratului să spunem «nu mai plătiţi impozite, nu mai plătiţi benzină», dar vine cineva şi spune «şi statul cu ce mai funcţionează?». Aceste lucruri trebuie făcute după o analiză foarte, foarte atentă. Acest lucru nu se face într-o săptămână sau două, în luni de zile”, a reclamat preşedintele, arătând că situaţia i se pare similară reducerii CASS la angajator din toamna trecută, „o măsură foarte bună, dar care nu poate să vină singură”.

În opinia sa, proiectul lui Ponta a avut o unică raţiune: „Dă bine”.

Dincolo de conţinut, Iohannis s-a arătat nemulţumit că a aflat de proiect prin consilierii săi „bine informaţi” şi nu de la premier. „Nu a ajuns la mine niciun fel de draft. Bănuiesc că va ajunge şi atunci voi putea să fac o analiză mai detaliată. Am aflat un pic înaainte. Din sursele mele. Am consilieri foarte buni. Fiţi asiguraţi că mai curge multă apă până să avem o lege care să prevadă aceste reduceri”, a sugerat însă preşedintele că o astfel de formă finală a legii nu va avea acordul său, la promulgare.

Rezerve există la cotroceni şi faţă de calculele guvernamentale de a renunţa la acordul cu FMI din această toamnă. „Nu e doar treaba Guvernului să hotărască dacă trebuie să avem acord cu Fondul”, a intervenit Iohannis, reproşând, ca principiu, Guvernului, că nu îşi fundamentează deciziile. „Aşa, pur şi simplu să ne spună că nu mai e nevoie de acord... Se iau în Guvern decizii aşa, fără motivaţie? Ar fi destul de grav”.

Pentru Victor Ponta a avut însă un mesaj ţintit: „Este o artă şi a vorbi. Fără să vorbim, greşim”.

Întrebat însă ce calcule face la rândul său pentru răsturnarea actualui Cabinet Ponta, prin configurareaa unei noi majorităţi parlamentare, preşedintele a făcut un pas înapoi faţă de tactica asumată timp de 10 ani de predecesorul său, Traian Băsescu. „Cum a făcut domnia sa. Că a şi rezolvat problema. Fiecare cu stilul lui”, l-a ironizat Iohannis pe Băsescu, cel care i-a sugerat recent să nu îi mai „caaute în coarne” lui Ponta.

Mai exact, noul preşedinte a respisn orice implicare a sa în refaacerea majorităţii. „Dacă s-ar putea face schimbarea, mi-ar conveni şi mâine să se facă. Doar că nu depinde de mine, ci de majorităţile din Parlament. Îmi doresc un guvern condus de PNL, dar îmi dau seama că pentru România nu ar fi bună o ceartă laa vârful ţării. Îmi asum această colaborare. Preşedintele nu este pus să facă politică de partid, să facă şi să desfacă majorităţi în Parlament. Acest film l-am avut, nu a funcţionat”, a concluzionaat Iohannis. Cu toaate acestea, preşedintele sussţine că, din informaţiile sale, „”situaţia evoluează de aşa natură că pot să spun că există o şansă rezonabilă ca printr-o moţiune de cenzură să se schimbe Guvernul”.

Cât despre implicarea numelui premierului în scandalul legat de arestarea cumnatului său, Iulian Herţanu, Iohannis a evitat, pentru moment, să cmenteze situaaţia, dând înssă de înţeles că demisia ar fi o decizie corectă în opinia sa. „Deocamdată suntem foarte la începutul acestor verificări şi prefer să nu mă pronunţ. dar dacă se prelungeşte această fază, se va pune tot mai mult în spaţiul public această întrebare. Răspunsul vine de la cel în cauză. Am spus şi în campanie, când am mai avut o situaaţie similară, dacă aş fi fost eu în această situaţie, aş fi demisionat”, a arătat preşedintele.

Citește și: