Clarice DINU
20909 vizualizări 26 mar 2015

Klaus Iohannis reclamă, în sesizarea înaintată CCR, procedura diferită în Camera Deputaţilor şi Senat în privinţa avizării cererilor de reţinere şi arestare care dus la blocarea posibilităţii instanţelor de a se pronunţa asupra temeiurilor solicitărilor procurorilor. Astfel, preşedintele susţine că, deşi CCR s-a pronunţat în privinţa cvorumului de adoptare a hotărârilor parlamentului, respectiv majoritatea parlamentarilor prezenţi, Senatul modificat prevedrile contrare din regulamentul propriu.

„Această omisiune a generat un regim juridic diferit în soluţionarea cererilor de încuviinţare a reţinerilor şi arestării preventive a unui deputat faţă de un senator şi a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie. Astfel, prin raportare la o majoritate – în esenţă neconstituţională - Parlamentul a blocat posibilitatea instanţelor de judecată/procurorului de a se pronunţa asupra temeiurilor cererii de arestare preventivă/reţinerii în condiţiile prevăzute de lege, prin prisma imperativului asigurării intereselor urmăririi penale sau a judecăţii, şi a fost încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi cel al obligativităţii unui comportament loial al autorităţilor”publice faţă de Constituţie”, se arată în sesizarea preşedintelui. 

 Astfel, Iohannis aminteşte că, la Camera Deputaţilor,  cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Theodor-Cătălin Nicolescu aprobată cu 174 de voturi pentru şi 99 de voturi împotrivă, hotărârea fiind adoptată  ţinându-se cont de votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în vreme ce la Senat, solicitarea DNA privind arestarea lui Dan Şova, care a întrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra, a fost respinsă pe motiv că nu a întrunit voturile a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

„Aplicarea diferită a normelor legale şi regulamentare referitoare la majoritatea necesară încuviinţării acestor cereri a creat un statut juridic diferenţiat între deputaţi şi senatori, fapt ce contravine prevederilor Art. 69-72 coroborate cu cele ale Art. 65 alin. (2) lit. j) şi ale Art. 73 alin. (3) lit. c) din Constituţie, republicată, ce consacră un statut nediferenţiat deputaţilor faţă de senatori”, susţine Iohannis. 

 

 

Citește și: