Petriana Condrut
8475 vizualizări 12 sep 2018

Jurnalistul Ion Cristoiu face o analiză a ieşirii publice a ministrului Justiţiei şi crede că, prin atitudinea sa, Tudorel Toader arată că vrea să fie dat afară din Guvern. Jurnalistul vorbeşte şi despre "planul B" al liderul PSD, şi anume, ordonanţele de urgenţă care nu mai au nevoie de avizare.

"Am urmărit cu atenţie intervenţia din această seară a lui Tudorel Toader pentru a vedea opoziţia sa ca ministru al Justiţiei la cele două mari indicaţii ale lui Liviu Dragnea. Acesta din urmă a cerut în mod expres Guvernului, adică şi ministerului Justiţiei, să se adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să fie anulate protocoalele şi efectele lor. În legătură cu asta, Tudorel Toader, în stilul său didactic, a respins, fără să o spună, orice posibilitate de a da ordonanţă în legătură cu protocoalele şi a invocat posibilitatea unei legi, nu a unei ordonanţe, prin care cei ce se consideră că s-au folosit probe ilegale din cadrul protocoalelor, să se adreseze unui judecător care să accepte sau nu revizuirea procesului prin scoaterea probelor", a declarat jurnalistul Ion Cristoiu pentru Mediafax.

"Procesul pe fond este gândit de Tudorel Toader ca un proces în care sunt scoase probele ilegale şi există posibilitatea ca judecătorul pe fond să confirme decizia anterioară. În legătură cu anularea protocoalelor, a insistat că în Parlament se va discuta ordonanţa de urgenţă a Ralucăi Prună, cea din martie 2016, şi că aici legiuitorul se poate pronunţa pe efectele ordonanţei. Există însă şi alte protocoale încheiate anterior. Dacă legiuitorul va respinge ordonanţa, respingerea nu înseamnă automat anularea efectelor. Spunea şi că legea va merge la promulgare şi există posibilitatea ca preşedintele să o trimită la Curtea Constituţională. Adică a sesizat că şi aici poate fi boală lungă", precizează Ion Cristoiu.

Într-un interviu pentru Antena 3, ministrul Justiţiei a declarat că problema protocoalelor trebuie rezolvată printr-o ordonanţă de urgenţă care să permită celor care se consideră nedreptăţiţi revizuirea procesului.

”Eu spuneam că este posibilă o ordonanţă, un act juridic cu putere de lege, prin care să-i permită celui care crede că a fost condamnat pe protocoale, pe echipe mixte, pe aceste procedee probatorii, altele decât le permite legea. Să i se dea posibilitatea de a declara o procedură de admisibilitate în principiu să verifice dacă în dosarul lui a avut la bază astfel de procedee nelegale.”

Prin comportamentul său, ministrul arată că vrea să fie dat afară din Guvern, afirmă Ion Cristoiu.

"A doua indicaţie - amnistia. Liviu Dragnea spunea că nu este o iluzie juridică. Tudorel Toader a precizat că în minister nici nu s-a luat în discuţie posibilitatea unei ordonanţe, a spus că sigur, în anul Centenar, legiuitorul poate fi generos, dar dacă legiuitorul dă o lege a amnistiei, ea trebuie să vizeze multe excepţii. Aici, ministrul a completat moderatorul, care enumera mai multe fapte, şi a spus şi "corupţia". Părerea mea este că domnul Toader, prin felul în care s-a manifestat în seara asta, vrea să fie dat afară. Nu îndeplinea nimic din indicaţiile lui Liviu Dragnea. Dacă ordonanţă nu, la ce ar mai folosi Toader? Tudorel Toader a avut tot timpul o agendă proprie şi nu va semna în veci ordonanţa pe amnistie. Toader a spulberat azi orice iluzie a lui Dragnea că se va putea rezolva ceva prin ordonanţă", a afirmat Ion Cristoiu, pentru Mediafax.

În aceste condiţii, "planul B" al lui Liviu Dragnea ar viza tocmai ordonanţele de urgenţă şi modul în care se emit acestea.

"Liviu Dragnea are un plan B. Planul B prevede că se va da o ordonanţă de urgenţă prin care ordonanţele de urgenţă nu mai au nevoie de avizul ministerelor. Avizul va fi dat de o comisie de avizare de la Secretariatul General al Guvernului. Atunci nu va mai fi nevoie de avize. Aşa că în planul B se vorbeşte despre schimbarea doamnei Lambru de la SGG, pentru a pune un pesedist şi vom avea paradoxul ordonanţelor care nu vor fi avizate de ministere. Pretextul a fost folosit deja, şi anume că se obţin greu avizele de la ministere. Şi atunci, dacă nu ar mai fi nevoie de avize, ordonanţele vor trece în acest fel, inclusiv amnistia", a concluzionat Ion Cristoiu.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că nu există, la Ministerul Justiţiei, un proiect privind amnistia sau graţierea şi a arătat cu degetul spre Parlament, afirmând că legiuitorul ar putea fi generos în an centenar.

„În istorie au fost multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, eventual la graţiere. De fiecare dată, emitentul a prevăzut condiţiile, dar şi excepţiile - nu e normal să graţiezi, să amnistiezi faptele grave împotriva persoanei. Suntem în an Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos. Există în Parlament de anul trecut un proiect privind amnistia şi graţierea. E vorba de o voinţă politică, o politică penală pe care legiuitorul are deplină libertate să o promoveze. Vom vedea dacă aceasta e calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, nici în elaborare sau avizare un proiect de act normativ - lege sau OUG - de amnistie sau graţiere”, a precizat Tudorel Toader la Antena 3.

 

Citește și: