Monica Mihai
Gabriela Antoniu
4392 vizualizări 10 mar 2019

Ion Cristoiu atrage atenţia că singura şansă a lui Klaus Iohannis este să-şi schimbe felul de a fi, să-şi umanizeze imaginea şi să devină cât mai populist.

“Din punct de vedere al electoratului, sigur o să scadă, dacă merge aşa. Nu este exclus - nu ştiu, nu mă pricep - ca toată această perioadă, în care nouă ni se pare că el e abulic, să fie totul o tactică. Nu e bine să intri în campanie cu un scor foarte mare, că nu ai de unde lua. Adică un scor foarte mare obţinut din consum. Klaus Iohannis este cel de acum. Are un scor, problema este că, ori rămâne aşa şi este terminat pentru că vin contracandidaţii care iau din electorat, se duc prin pieţe, cutare, cutare, ori el se schimbă - e posibil - şi începe să lucreze. Se duce prin piaţă, se apucă să dea interviuri, se pune să dea flori şi în acel moment, şocul electoral e uriaş. Sunteţi de acord, da? Păi, stai puţin, că ăsta nu e chiar aşa. El are un mare avantaj, e atât de jos în acest moment.”

Dacă Iohannis nu va sta bine în sondaje, se va aplica ”metoda Stolojan”

În cazul în care Iohannis se va menţine foarte jos, nimeni nu îşi îngăduie să piardă Preşedinţia şi va rămâne pe tuşă. Întrebat dacă este posibil ca Iohannis să se retragă sau să fie retras, Ion Cristoiu a răspuns: ”Să fie retras, că nu e după el. Nu îşi îngăduie nimeni să piardă preşedinţia.(...) Dintre concurenţii lui, Codruţa e cea mai bine plasată şi la care se lucrează. Noi am spus că în cazul ei, sunt două scenarii: ăla cu procurorul european şi cel electoral, la care se lucrează întruna.”

Jurnalistul a explicat că dacă Iohannis va sta prost în sondaje, se va aplica metoda prin care Stolojan a fost înlocuit de Băsescu în campania la alegerile prezidenţiale din 2004. “Va fi plânsul lui Traian. Stolojan era blocat în 2004, nu mai creştea şi atunci au făcut sondaje - din câte vedeţi, viaţa e făcută din sondaje. Şi atunci au spus ”are potenţial Traian”. Băsescu promisese electoratului din Bucureşti că nu renunţă la funcţia de primar şi atunci au înscenat povestea că ăla e bolnav şi Băsescu de aceea a plâns, a plâns că moare Stolojan. Ca să vedeţi ce comedie, că uite - slavă Domnului! - trăieşte, bine mersi. Şi atunci s-a făcut această schimbare, mult în avantajul lui Traian, al dreptei. Dacă vii înainte de campanie sau cu o lună, două, şi spui ”Jale mare, domnul Iohannis are 20% şi Dragnea 80%!”, atunci începe alarma. Şi începe presiunea electoratului, ”Băi, faceţi şi voi ceva, găsiţi o soluţie. Să se retragă ăla şi să o rugăm în genunchi pe Codruţa!”. Nu vi se pare normal? Va fi o situaţie de alarmă.”

Un scenariu plauzibil: Codruţa renunţă să mai fie procuror, ca să nu vină ciuma roşie la putere

În opinia sa, un astfel de scenariu este plauzibil într-o Românie în care se poate lucra foarte uşor cu emoţiile electoratului. ”Cel mai uşor scenariu este cel de emoţie. Trebuie să creezi o emoţie de jale mare. Ciuma roşie pune mâna. Ce credeţi, ca să salvăm ţara, trebuie să se sacrifice Codruţa, care poate să fie procuror şi să renunţe? Renunţă, ca să nu vină ciuma roşie. Doar nu credeţi că renunţă ca să ajungă preşedinte? Iar ălălalt nu are ce să facă, că vin la el şi îi spun: ”Ne pare rău, dar decât să te bată...” Cum a făcut atunci Emil. Emil Constantinescu nu a renunţat că l-a şantajat cineva, a văzut că pierde în sondaje,” a reamintit Ion Cristoiu.

El a explicat şi de ce Iohannis ar putea fi înlocuit cu Laura Codruţa Kovesi, şi nu cu Dacian Cioloş sau cum se realizează imaginea de “inimă neînfricată” pentru fosta şefă a DNA: ”Dacă se va vedea că nu creşte în sondaje, atunci el va fi înlocuit şi nici într-un caz cu Cioloş, ci cu cineva care... dacă observaţi cariera politică a lui Kovesi, este mult mai bine lucrată decât a lui Cioloş. Ea e hărţuită. Dacă va mai fi şi reţinută, ea e victima lui Dragnea, a ciumei roşii, deci emoţia în cazul ei nu e creată în sine. Dacă nu ar exista Dragnea şi PSD, ea nu ar exista, ea există prin antiteză. Ăia de la PSD, dinozaurii ăia, au pus mâna pe vulturiţa noastră şi ea nu se lasă,” arată Ion Cristoiu.

Emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată de la ora 17:00, pe Gândul şi Mediafax.ro.

 

Citește și: