370 vizualizări 25 feb 2009

Iniţiativa i-a aparţinut domnului Ion Iliescu, care de altfel a fost şi naşul acestei organizaţii, domnia sa găsind formula şi titulatura. Fostul senator Răzvan Theodorescu a anunţat, ieri, pentru Gândul, înfiinţarea unei noi mişcări politico-civice, construită în jurul lui Ion Iliescu. Naşterea „Clubului de la Bucureşti”, numit iniţial „Clubul de la Atena”, a adunat la biroul lui Iliescu din stada Atena nr. 11, personalităţi importante, membri şi nemembri ai PSD, simpatizanţi ai stângii româneşti, mulţi dintre ei revenind astfel în atenţia publicului, după o lungă perioadă de eclipsă. Printre aceştia s-au numărat Ioan Solcanu, Alexandru Athanasiu, Valer Dorneanu, Victor Opaschi, Tudorel Postolache, Dragoş Şeuleanu, Valentin Nicolau, Hildegard Puwak, Mircea Maliţa, Gelu Voican-Voiculescu, Emil Calotă, dar şi Adrian Năstase şi Marian Săniuţă. Structura de conducere a fost aleasă în următoarea componenţă: Ion Iliescu, preşedinte; Răzvan Theodorescu, Alexandru Athanasiu şi Victor Opaschi, vicepreşedinţi; Ionuţ Vulpescu, secretar general.

„Nu vreau un partid. Dacă voiam partid îl făceam în 2005”

„Nu vreau un partid! Dacă voiam un partid îl făceam în 2005, după Congres, când veneam cu goarna şi m-ar fi urmat o mulţime de oameni”, le-a spus Iliescu oaspeţilor săi, în cadrul acestei prime întâlniri „consultativ-exploratorii”, care a durat mai bine de trei ore. Precizarea a venit după ce mai mulţi dintre cei din sală au spus că discuţiile şi întâlnirile pe teme doctrinarea sunt bune, dar nu trebuie uitat că suntem în an electoral şi orice mişcare de acest gen trebuie să aibă şi o încărcătură politică. După şedinţă, cei prezenţi au negat categoric ideea înfiinţării unui nou partid.

„În niciun caz, organizaţia nu are o conotaţie politică imediată şi nici de viitor. Vrem să fie un loc unde se vor aduna reprezentanţii vieţii academice, universitare şi politice care să discute strategia stângii, o zonă care până acum nu exista”, a precizat Răzvan Theodorescu.

„Este o formulă de reflecţie, de analiză, în încercarea de a găsi soluţii problemelor societăţii”, a încercat şi Valer Dorneanu să definească scopul noii organizaţii. „Dar, în niciun caz, nu-şi propune să elaboreze soluţii politice sau partizane. Nu vrem să devenim o alternativă politică, nici să acoperim un partid. Şi, mai ales, nu constituim o disidenţă în PSD”. Pentru a nu exista dubii, vicele Alexandru Athanasiu a făcut precizarea că participanţii nu doresc să formeze „un grup al celor care nu se mai regăsesc în structuri”. „Iar dacă vor fi doritori care să folosească soluţiile noastre le stăm la dispoziţie, oriunde s-ar afla. Ca o părere personală, însă, nu am sentimentul că PSD are nevoie de o consultanţă academică”, a apreciat, în final, Răzvan Theodorescu.

Citește și: