Cristian ANDREI
7520 vizualizări 26 apr 2012

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru gândul, că Victor Ponta ar greşi dacă ar accepta funcţia de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură a USL este adoptată în Parlament.

Iliescu îl sfătuieşte pe liderul PSD, Victor Ponta, să nu accepte funcţia de premier dacă aceasta îi este oferită de preşedintele Traian Băsescu.

"Nu sunt favorabil unei asemenea chestiuni, ca Victor Ponta să accepte o nominalizare la funcţia de premier. S-ar impune un Guvern tranzitoriu pentru o perioadă scurtă, format din oameni independenţi, cunoscuţi, cu o anumită pregătire, care să se ocupe exclusiv de pregătirea alegerilor aşa cum a fost în 91 cu guvernul Stolojan", susţine Iliescu.

El precizează că nu se poate vorbi de fugă de responsabilitate a USL în acest caz.

"De ce este frică de responsabilitate? Aud asemenea interpretări, este aberant. Sunt născociri, sunt diabolice. Asta e fuga de răspundere? Cred că USL trebuie să vină la putere după alegeri care să-i dea o poziţie solidă în Parlament să poate să-şi asume răspunderea înnoirii ţării", a subliniat preşedintele de onoare al PSD.

Afirmă că a remarcat în ultima perioadă că Victor Ponta este împins să accepte funcţia de premier dacă moţiunea de cenzură a USL este adoptată în Parlament. Printre cei care au declarat că USL trebuie să "reclame funcţia de premier" pentru Victor Ponta a fost liderul PNL, Crin Antonescu.

"Văd că unii îl împing din spate pe Victor Ponta să facă acest pas. Eu cred că ar fi un pas greşit. Nu este nevoie de aşa ceva. Nu vreau să judec pe nimeni, dar mi se par necugetate asemenea păreri", a spus pentru gândul Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD susţine că nu se poate discuta acum despre suspendarea preşedintelui Băsescu, chiar dacă USL va obţine majoritatea în Parlament, deoarece sunt alte urgenţe: alegerile locale şi parlamentare. Potrivit fostului preşedinte subiectul poate fi deschis după alegerile parlamentare.

Despre premierul Ungureanu, Ion Iliescu are o părere bună, dar crede că îi lipseşte experienţa politică.

"Ungureanu este un om cu multe calităţi, cu pregătire solidă, cu deschideri intelectuale, dar asta nu-i suficient. Îi lipseşte fără îndoială experienţa politică pentru misiuni de mare responsabilitate şi pentru perioade atât de dificile", este descrierea făcută premierului de Ion Iliescu.


Citește și: