75 vizualizări 27 mai 2009

Ieri seara, la Crowne Plaza, s-a semnat actul de naştere al “Clubului de la Bucureşti”, organizaţie nonguvernamentală politico-civică, în fapt, un for al stângii româneşti, idee iniţiată şi susţinută de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu alături de care s-au aflat colaboratorii săi cei mai apropiaţi, Răzvan Theodorescu, Mircea Maliţa, Ioan Solcanu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Victor Opaschi, precum şi o bună parte a pesediştilor rămaşi, în ultima vreme, în afara jocurilor politice.

“România se află astăzi într-o reală criză de proiect de viitor. Este o realitate pe care nu o putem ocoli sau ignora” a spus Iliescu în luarea sa de cuvânt, anunţând astfel obiectivul principal al clubului, acela de “creator de proiecte şi de confruntare liberă, a ideilor”.

Pe holuri se reface CFSN

Pe holurile hotelului, în aşteptarea primelor “cuvântări”,  şi-au dat întâlnire, printre mulţi necunoscuţi, şi câţiva membri marcanţi ai vechiului CFSN, figuri de multişor timp dispărute din arealul politic, între care Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Gelu Voican Voiculescu. Alături de ei, Mircea Ciumara, Nicolae Văcăroiu, Victor Opaschi, Dan Ioan Popescu, Ioan Solcanu, Dinu Girescu şi Radu Câmpeanu. Se schimbă prime impresii, se vaită lumea de canicula timpurie - “căldură mare, mon cher” -, se beau sucuri naturale la carafă, se face vânt cu batista.

Marii absenţi, preşedintele PSD Mircea Geoană, precum şi miniştrii cabinetului Boc, indiferent de culoarea lor politică.

La prezidiu se combate criza

La “prezidiu”, relaxaţi, stau confortabil în fotolii Ion Iliescu, Răzvan Theodorescu, Mircea Maliţa, Aurelian Dochia şi Mişu Negriţoiu.

Cu toţii vorbesc despre criză, despre efectele ei, despre proasta gestionare, despre lipsa suportului social, despre destrămarea vechii economii, despre ideea nefericită de desfiinţare a CAP-urilor, şi despre poziţia dominantă a Chinei în economia mondială.

Între altele, Ion Iliescu îşi prezintă volumul “Criza şi consecinţele ei”.

În sală, Adrian Năstase stă lângă sosia Elenei Udrea

În sala, peste 200 de oameni – membrii fondatori ai Clubului şi câţiva dintre invitaţi care au onorat evenimentul. Locuri cam puţine. Patronul Copos apare însă din pământ, din iarbă verde şi ia măsuri pentru dublarea spaţiului. “Haide, haide!! Clubul domnului Iliescu are nevoie de spaţiu de acţiune” spune Copos, împingându-şi oamenii de la spate. 

Pe primul rând, Mircea Ciumara, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase. Lângă Năstase, foarte apropae, o doamnă blondă, leit Elena Udrea. Discută cu Năstase, dă din cap aprobator la spusele vorbitorilor. În răstimpuri scoate cochet pudriera şi se priveşte în oglindă. “Cine-i doamna?” se interesează asistenţa.

“Doamna Ionescu, o veche militantă”, vine şi răspunsul...

Năstase, la început, militant şi el, răspunde domanei. Apoi, odată cu trecerea timpului şi intervenţiile cam lungi ale vorbitorilor, cedează, ba chiar îşi ascunde, disimulat, un căscat.

Ce vrea Clubul 

În concluzie, potrivit declaraţiei de principii, “Clubul vrea să fie un cadru de dezbateri libere şi de confruntare a ideilor, pe o bază consensuală, în vederea promovării de sugestii şi soluţii în sprijinul factorilor de decizie.”

Iniţiatorii săi se declară convinşi că organizaţia răspunde unei ”nevoi reale de funcţionare a democraţiei româneşti, de stimulare a dezbaterii publice şi a dialogului între toţi cei care gândesc şi cărora le pasă de viitorul României”.

La final

Cu zece minute înainte de final, intră în trombă şi se aşează în primul rând fostul preşedinte Emil Constantinescu. Până să se facă oarecum comod, şi să afle despre subiectul discuţiei, în aplauzele susţinute ale asistenţei, se încheie lucrările primei sesiuni a “Clubului de la Bucureşti”.

 

Citește și: