Cristina ANDREI
2841 vizualizări 1 feb 2017

Florin Iordache a întrerupt la scurt timp conferinţa pe care o începuse la Parlament, după ce mai mulţi parlamentari USR l-au înconjurat cu foi pe care scria „Ruşine!”. Iordache i s-a adresat celui care stătea jos, în faţa pupitrului: "Vă rog frumos, puteţi...nu suntem în piaţă...".

"Nu sunt în piaţă, sunt în Parlamentul României", i-a replicat parlamentarul USR, dar Iordache s-a întors şi a plecat spre sala de grup, unde a invitat şi reprezentanţii presei pentru a putea continua conferinţă.

La intrarea în sala de grup, un parlamentar PSD i-a apostrofat pe reprezentanţii USR. "Băi sălbaticilor, băi! Băi nesimţiţilor, băi", li s-a adresat social-democratul parlamentarilor USR, intrând în sala de grup.

„Referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unei posibile sancţiuni la CEDO, am precizat foarte clar că am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-am primit şi oportunitatea a stabilit-o Ministerul Justiţiei. Am plecat de la două condiţii foarte clare, mai întâi recuperarea prejudiciului, pentru că este o prioritate pentru noi, ca ţară. În al doilea rând, ţinând cont de  supraaglomerarea din închisori, peste 150%, şi a condiţiilor precare. Proiectul graţierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici cei care au făcut fapte grave, nici corupţi şi nu vizează persoane sau oameni politici. Este un proiect de lege care să rezolve o situaţie care există în acest moment", a spus Iordache la Parlament. 

„Doresc să subliniez faptul că referitor la abuzul în serviciu că emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative există deja în Codul Penal actual la conflictul de interese, deci nu este un element de noutate absolută în legislaţia din România. În stabilirea plafonului am avut în vedere legislatia naţională, opniile Convenţiei de la Veneţia, jurisprudenţa CEDO şi prevederile Codului Penal actual", a explicat Iordache, care a scos în evidenţă ideea că, din punctul de vedere al CEDO, „dispoziţiile de drept penal referitoare la abuzul în serviciu şi interpretarea sunt moştenite din vechiul sistem legal sovietic". 

Ministrul Justiţiei a precizat şi că în stabilirea plafonului de 200.000 de lei s-a pornit de la articolul 183 din Codul Penal în vigoare, apreciindu-se că acesta se aliniază legislaţiei internaţionale şi negând ideea că abuzul în serviciu ar fi dezincriminat, în condiţiile în care, spune Iordache, se va aplica răspunderea administrativă, iar prejudiciul va fi recuperat cu prioritate.

Iordache a făcut din nou trimitere la opoziţia instituţiilor judiciare, mai ales a CSM, faţă de această ordonanţă şi a susţinut că punctul de vedere al Consiliului este consultativ şi că a luat act de îndoielile privind urgenţa în această situaţie.  

„Păi ce vrei urgenţă mai mare când în instituţii există practică neunitară, într-un an de zile sunt soluţii în cadrul instanţelor date diferit? Am considerat că atât timp cât Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţiile sale constituţionale, că este de datoria Guvernului să reglementeze prin OUG", s-a întrebat Iordache, care a insistat că, indiferent că vorbim despre o ordonanţă de urgenţă, comisiile specializate din Parlament pot face modificări şi trebuie să se ocupe cu prioritate de această iniţiativă.

Florin Iordache a spus că legea poate fi aplicată fie de Parlament, fie de Guvern, şi că actualul Cabinet a făcut acest lucru pentru că cei din vechea legislatură (din care şi el a făcut parte) au avut obligaţia ca în 45 de zile să facă modificările cerute de CCR, şi că nu înţelege de ce este criticat, pentru că el s-a consultat inclusiv cu societatea civilă. Ministrul nu a ratat ocazia să sublinieze că organele judiciare trebuie să aplice legea şi că Executivul a urmărit prin măsurile adoptate asigurarea unui echilibru între puterile statului.

„Eu voi milita în continuare că legile trebuie aici modificate, aici adoptate, ultimul cuvânt trebuie să-l aveţi dumneavoastră (n.r. Parlamentul). Noi am comunicat, dar din păcate s-a comunicat trunchiat, fiecare citeşte legea cum doreşte şi o interpretează diferit. Doresc să transmit un semnal de calm, toţi cei care doresc să protesteze, este dreptul lor constituţional. Şi la Ministerul Justiţiei pe toţi cei care au dorit să protesteze, i-am aşteptat, am discutat, dar oportunitatea este a ministrului. pe chestiunea de oportunitate am elaborat această ordonanţă", a încheiat Iordache.

Citește și: