42 vizualizări 26 nov 2005
In cadrul unei emisiuni "Cap si pajura" de la Realitatea TV, presedintele Traian Basescu a incercat joi seara sa-si lamureasca situatia locativa. "Nu am avut casa inainte in Bucuresti, nu am vandut o alta casa in Bucuresti cand am facut cererea. Asta e tot, pe scurt. Apartamentul din Mihaileanu a fost dobandit legal", a afirmat Traian Basescu. Declaratia corecta a presedintelui Romaniei ar fi trebuit sa sune astfel: "Nu detin, nu am detinut si nu am instrainat o locuinta proprietate personala pe teritoriul Romaniei� si nici nu detin la data dobandirii, in calitate de chirias, nici o alta locuinta".

Aceasta este declaratia pe care legislatia in vigoare o impune, sub sanctiunea Codului Penal, celor care au primit o locuinta construita cu banii statului.   Or, este de notorietate ca, pana sa vina in Capitala, domnul presedinte a locuit in Constanta, intr-o casa cumparata de la stat, iar la momentul formularii cererii avea contract de inchiriere cu Regia Protocolului de Stat.  Mai mult, domnia sa a locuit in casa de protocol din Maresal Prezan nr. 4 pana cand s-a mutat in vila proprietate personala de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. In timp ce aburea ziaristii cu declaratii ca "un om politic trebuie sa-si construiasca propria casa si sa nu stea intr-una de la stat" sau "mai am de zugravit si pe urma ma mut din casa de protocol in propria mea casa", fostul primar general Traian Basescu isi tragea pe sest o casa din fondul locativ de stat. El a incalcat legea inca din clipa in care a semnat contractul de inchiriere. Fiind o casa de stat, familia cetateanului Basescu ar fi avut dreptul la suprafata utila de maximum 74 de metri patrati. Atat prevede Legea nr.114 - cea a locuintei. Daca ar fi fost vorba de un cetatean oarecare, acesta ar fi trebuit sa scoata certificate medicale si de insotitor pentru toata familia. Numai asa ar fi avut dreptul la cei 334 metri patrati suprafata locuibila. Mai mult, locuinta din Stefan Mihaileanu nu a fost una oarecare, ci fosta resedinta  a consulului Germaniei. Ca sa-i fie repartizata fostului edil, Primaria Capitalei a cerut Regiei Protocolului de Stat sa rezilieze contractul de inchiriere pe care aceasta il avea cu Ambasada Germaniei. La nici doua luni de la primirea repartitiei, adica pe 3.10.2002, Traian Basescu solicita Primariei Capitalei sa-i vanda imobilul din Stefan Mihaileanu.

Proprietar in Constanta, chirias de lux in Maresal Prezan si locatar pe hartie in Stefan Mihaileanu, Traian Basescu devine, doua saptamani mai tarziu, pe 21.10.2002, proprietarul unei superbe vile de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Cu 280.000 de dolari, chiriasul la stat a cumparat de pe piata libera  300 de metri patrati de constructie si 722 de metri patrati de gradina. In mai putin de o luna, adica pe 12 noiembrie 2002, Traian Basescu doneaza vila de la iesirea din Otopeni fiicei sale Ioana. Practic, in nici trei luni, Traian Basescu  primeste repartitie pentru o casa de stat, depune cerere sa o cumpere, achizitioneaza de pe piata libera o vila la iesirea din Bucuresti si apoi o doneaza fiicei sale. Scopul donatiei era crearea unei aparente legalitati, pentru ca familia Basescu sa poata cumpara si imobilul nationalizat din strada Stefan Mihaileanu. Pe 4.02.2003, Primaria Capitalei ii vinde lui Traian Basescu intregul etaj, garajul si casa scarilor din imobilul din Stefan Mihaileanu, cu echivalentul a 19.000 de dolari. Tranzactia s-a facut cu incalcarea Legii 112 - cea a caselor nationalizate. Articolul 6 din normele de aplicare ale Legii 112 spune ca "dreptul de a cumpara apartamentele in care locuiesc il au numai chiriasii care, avand un contract de inchiriere valabil incheiat, ocupau apartamentele respective la data intrarii in vigoare a legii". Legea 112 a intrat in vigoare in a doua jumatate a anului 1996, iar contractul de inchiriere al domnului Basescu era din 14.08. 2002. Prins cu mata-n sac, Traian Basescu a anuntat, la inceputul acestui an, ca va da casa inapoi. Imediat insa, se razgandeste si declara ca nu va mai inapoi imobilul statului decat daca Parchetul va stabili daca l-a cumparat sau nu legal. Recent, in interviul acordat suplimentului revistei Capital "Top 300", la intrebarea daca are proprietati imobiliare, Traian Basescu a trecut sub tacere casa din Stefan Mihaileanu raspunzand sec: "Nu, nu mai am. Am avut. Casa din Otopeni am trecut-o pe numele fiicei mele". 

Citește și: