Cristina ANDREI
1287 vizualizări 14 mar 2018

Iniţiativa unei legi anti-defăimare nu este una nouă şi a aparţinut, în urmă cu 10 ani, tot PSD. Deputatul Eugen Nicolicea propunea, la vremea respectivă, pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru „comunicarea  sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aduca atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României”.

La vremea respectivă, Eugen Nicolicea dădea exemplul fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care, spunea el, „a indus în eroare organismele internaţionale despre politica din România”. Şi acum, după 10 ani, Liviu Dragnea vine cu acelaşi exemplu al Monicăi Macovei. Acum PSD este la guvernare, atunci susţinea şi avea influenţă în guvernul minoritar condus de Călin Popescu Tăriceanu. Acesta din urmă, acum partener oficial la guvernare cu Liviu Dragnea, susţine deschis iniţiativa anunţată de şeful PSD. 

„Ţinând cont de faptul că defăimarea a devenit activitatea preferată a unora, poate n-ar fi rău să ne gândim că responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare şi interesul de a apăra imaginea ţării, interesul naţional, nu ar trebui cumva să cuprindă nişte norme mai stricte. Responsabilitatea trebuie să existe, declaraţiile se fac cu o uşurinţă nepermisă, România are de suferit şi pentru lucrul ăsta nimeni nu păţeşte nimic. Cred că libertatea de exprimare este esenţială, dar cred că libertatea de exprimare trebuie să fie însoţită şi de responsabilitate şi cei care fac declaraţii defăimătoare la adresa României nu au nicio responsabilitate şi o fac într-un mod care, zic eu, nu e nepermis de lege, ci nepermis de bunul simţ. Cred că această libertate, mai ales spentru cei care au funcţii de înaltă responsabilitate, trebuie să existe", a comentat Călin Popescu Tăriceanu anunţul lui Dragnea privind elaborărea unei legi anti-defăimare, acum la un alt nivel faţă de încercarea de anul trecut în care propunea doar amendarea celor care defăimează anumite categorii sociale. . 

Care ar fi, însă, rezultatul unei asemenea reglementări?

Mircea Toma, directorul ActiveWatch, răspunde: „reinstaurarea cenzurii politice în România, lucru care de la 1989 încoace nu mai era posibil", fragmentarea societăţii într-una obedientă, de o parte, şi una care ar putea fi critică, dacă nu ar fi scoasă în afara legii. 

„Este logica tradiţională a dictatorilor care spun că 'atunci când dai în mine, dai în ţară'", explică Mircea Toma, care subliniază că trebuie făcută o diferenţă clară între criticile la adresa şefului PSD, a oricărei alte persoane sau a Guvernului şi afirmaţiile legate de ţară şi de poporul român. Executivul poate fi criticat, este un lucru esenţial în democraţie, tocmai „ca să n-o ia razna, aşa cum a luat-o razna acum mintea domnului Dragnea şi a colegilor dumnealui de coaliţie politică". 

„Este o iniţiativă care ne duce din nou spre gândul de erdoganizare a României şi de mers pe un trend în care, dacă nu putem să controlăm felul în care vorbesc oamenii, ne apucăm să legiferăm aceste lucruri. Nu cred că o lege anti-defăimare este ce e necesar în acest moment. Sinceră să fiu, primul gând care mi-a venit în minte când am auzit de aşa ceva, a fost că ne apucăm de băgat cu toţii gunoiul sub preş", este de părere Elena Calistru, preşedintele Funky Citizens.

Ea atrage atenţia că o legislaţie specifică pe această temă ar putea oricând să devină extrem de periculoasă şi „cumva dintr-o altă epocă şi dintr-o altă regiune a lumii pe care nu cred că vrem s-o imităm în termeni de apucături". 

Are statul dreptul să sancţioneze opiniile cuiva? „O fi avut dreptul acum mulţi, mulţi ani - răspunde Elena Calistru -  În acest moment chiar nu mai trăim în epoca în care un stat să poată să controleze tot ce se spune despre el. Să ne uităm inclusiv la faptul că, nu vreau să forţez o comparaţie, dar chiar şi în regimurile în care avem ceva mai mult autoritarism, sunt fapte şi realităţi care ies la iveală. Şi nici mama controlului unui stat nu va putea să facă în aşa fel încât din Turcia lui Erdogan să nu iasă informaţii, din Coreea de Nord să nu iasă informaţii sau din Rusia lui Putin să nu iasă informaţii. Pur şi simplu nu mai trăim în acea perioadă". 

„Nici Dragnea şi niciun alt lider politic, niciun ministru şi niciun guvern nu au dreptul să se substituie identităţii României sau a cetăţenilor români”

ActiveWatch i-a cerut public lui Liviu Dragnea să îşi anunţe public sprijinul pentru dreptul la liberă exprimare şi să revină asupra declaraţiilor privind promovarea unei legi care să sancţioneze persoanele care defăimează România în străinătate.

"ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România. (...) ActiveWatch consideră că denunţarea către instituţii europene a corupţiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucureşti nu înseamnă defăimarea, ci apărarea ţării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituţiei, care stipulează simplu şi clar că 'cenzura de orice fel este interzisă'", se arată într-un comunicat ActiveWatch.

Potrivit sursei citate, în toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii. 

„Prin urmare, aşa zisele „defăimări” invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care „Conducătorul suprem” se identifica cu poporul şi cu ţara şi în care denunţa orice acuzaţie sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă naţiunii înseşi. Nici Dragnea şi niciun alt lider politic, niciun ministru şi niciun guvern nu au dreptul să se substituie identităţii României sau a cetăţenilor români”, se mai arată în comunicat. 

Aleşii PSD, despre legea defăimării: Se poate ajunge la retragerea cetăţeniei

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, marţi, că „dacă vrei să fii naţionalist cum e americanul, care stă cu steagul pe casă, ca francezul, polonezul ori ca ungurul măcar, trebuie să existe o astfel de lege a defăimării în care măcar să îţi respecţi faptul te-ai născut în ţara şi eşti român”.

„Ar fi oportun, sigur că ar fi oportun, pentru că eu nu am auzit încă pe cineva în lumea asta, în Europa cel puţin, dar în Statele Unite mai ales - ştiu că acolo e o incriminare puternică, ca cineva să-şi defăimeze ţara. Noi despre asta discutăm – defăimarea ţării, nu cum spunea cineva la o televiziune sau nu ştiu pe unde că dacă spui că nu s-au făcut kilometri de autostradă... Nu, e defăimarea ţării în exterior, adică să te duci să-ţi defăimezi, să-ţi blamezi ţara în exterior. Da, cred că este oportun pentru că dacă vrei să fii naţionalist cum e americanul, care stă cu steagul pe casă, sau ca francezul, care este la fel, ca ungurul măcar sau ca polonezul, trebuie să existe o astfel de lege a defăimării în care măcar să îţi respecţi faptul te-ai născut în ţara asta şi eşti român. Chestiunile care te deranjează se discută în interiorul ţării, nu în afara ţării, ci în interiorul ţării şi în interiorul partidelor”, a declarat pentru MEDIAFAX Cătălin Rădulescu.

Şi Adrian Solomon, deputat PSD, spune că sancţiunile pot merge până la retragerea cetăţeniei: „Depide de gravitatea lor, lucrurile pot merge până la retragerea cetăţeniei. Se vorbeşte şi în Constituţie despre lucrul acesta. Nu este o lege care să pună în aplicare prevederile constituţionale, dar cred că un cetăţean de bună credinţă nu poate să defăimeze ţara", a declarat Adrian Solomon.

Luni seară, preşedintele PSD Liviu Dragnea lansat ipoteza elaborării unei legi anti-defăimare, afirmând că este nevoie de o astfel de reglementare împotriva celor care defăimează România, „gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară”, astfel încât „statul român să corecteze aceste lucruri”.

„Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni - gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic”, a declarat Liviu Dragnea la România TV.

El a mai spus că trebuie făcută o lege care să dea dreptul statului român „să corecteze aceste lucruri”.

„Nu ştiu acum cum, dar în alte ţări poate există aşa ceva. Nu poţi să stai indiferent şi inactiv. Vi se pare bine ca despre ţara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase?Eu nu vorbesc de infracţiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, a mai spus Dragnea luni seară. 

 

Citește și: