Clarice DINU
3224 vizualizări 1 apr 2015

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat, miercuri, la GÂNDUL LIVE, că prin voturile pe care senatorii şi deputaţii le dau asupra cererilor procurorilor s-a ajuns să se stabilească dacă „justiţia trebuie să-şi facă demersurile”, încălcându-se astfel independenţa acesteia.

„S-a ajuns ca puterea legiuitoare să stabilească o dacă o persoană este sau nu vinovată, dacă trebuie sau nu începută urmărirea penală, dacă trebuie sau nu arestată, practic dacă justiţia trebuie să-şi facă demersurile. Astfel, noi am stabilit în plenul CSM că toate dezbaterile din ultima perioadă cu privire la unii membri ai Parlamentului sau membri ai guvernului afectează independenţa justiţiei. Se încalcă principiul independenţei justiţiei pentru că există nişte dosare care acum sunt blocate înadins la procuror prin voinţa legiutorului”, a spus magistratul CSM.

Vorbind despre sesizarea pe care CSM a transmis-o Curţii Constituţionale în cazul Şova, Danileţ a spus că el ar fi mers mai departe invocând „că în ultimul an, în mod repetat Parlamentul foloseşte atribuţiile pe care le are în baza Constituţiei pentru a bloca anumite dosare să ajungă în faţa judecătorului”

„Aş fi arătat că acest lucru afectează independenţa justiţiei şi un alt principiu, al egalităţii cetăţenilor în faţa legii, pentru că în momentul de faţă avem nişte parlamentari în privinţa cărora judecătorii nu pot decide dacă este cazul să se ia sau nu măsuri procesuale şi avem nişte membri ai guvernului cu privire la care există nişte suspiciuni că au săvârşit nişte abuzuri în funcţiile pe care le-au exercitat şi procurorii nu pot să demareze procedurile normale de stabilire a adevărului. Deci avem nişte dosare blocate şi altele în care nu se pot lua măsuri”, a arătat el.

Judecătorul a declarat cp toate dezbaterile din Parlament sunt asemenea celor dintr-o instanţă de judecată şi este nefiresc ca dosarele să fie transmise integral aleşilor, fiind suficient doar referatul procurorilor care prezintă detaliat faptele de care este acuzat un demnitar.

„Toate dezbaterile sunt asupra vinovăţiei, probelor, procedurilor, sunt nişte dezbateri  ca într-o instanţă de judecată. Ce caută dosarele noastre acolo, de ce DNA trebuie să trimită un dosar în întregime, un dosar care se află în faza de urmărire penală nepublică,  la Comisia juridică în care mai multe persoane din afară să vadă probele, să analizeze probele şi să facă un referat”, a explicat el.

Danileţ a criticat şi deciziile Parlamentului care nu a fost de acord cu începerea urmăririi penale în cazu foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely.

„Cât timp putem sta cu dosarele în nelucrare, până se prescriu?  Înseamnă că avem un sistem în care cineva, dintr-o chestiune de procedură beneficiază de impunitate. Am transformat imunitatea în impunitate”, a spus el.

URMĂREŞTE EMISIUNEA INTEGRALĂ MAI JOS


 

Citește și: