Sorina Ionaşc
344 vizualizări 4 mar 2015

Junga din Senat- aşa ar putea fi redenumită camera superioară, după dezbaterile de miercuri pe proiectul de lege privind interzicerea animalelor sălbateice în circuri. Totul metaforic, bineînţeles, având în vedere că senatorii au făcut referire, în repetate rânduri, la lei ca fiind regele junglei, dar folosind şi proverbe africane.

”Această propunere legislativă ar însemna un pas moral înainte în societatea românească”, şi-a început Remus Cernea, iniţiatorul, expunerea de motive, continuând cu un citat din Mahatma Gandhi.

CITEŞTE AICI PROIECTUL DE LEGE

”Nivelul de civilizaţie al unei societăţi se măsoară şi prin modul în care civilizaţia tratează animalele. La circ, animalele sălbatice sunt chinuite, torturate, de multe ori sunt îmbătate prin înfometare, se folosesc şocuri electrice şi chiar bătaia pentru a le învăţa acele trucuri. Nu ne poate amuza suferinţa acestor animale. Până şi copiii înţeleg că un animal chinuit la circ este un animal care suferă. Mii de părinţi şi mii de copii vă vor iubi dacă veţi lua această decizie înţeleaptă”, a încercat Cernea să-şi convingă colegii să dea un vot favorabil proiectului său.

La un moment dat, senatorul PNL Dumitru Oprea a citat dintr-un proverb african, adaptându-l la situaţia din Senat.

”Înlocuiesc doar un cuvânt dintr-un proverb african, ei folosesc o trimitere la istorici, eu am să-i înlocuiesc cu legiuitori . Până când leii nu vor avea şi ei legiuitorii lor, istoria legislaţiei Senatului va fi numai în favoarea vânătorilor”, a spus Oprea.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a vorbit şi el despre lei, spunând că aceştia, deşi sunt regii junglei, au o singură temere: hiena.

Deşi Guvernul nu susţine această iniţiativă, susţinând că ar trebui reformulat, senatorii au sărit în apărarea animalelor.

”Pe mine mă depăşesc aceste discuţii, cine de cine are frică. Mie mi-e frică doar de nevasta mea. Din punctul meu de vedere, singura specie care ar trebui să se producă în circuri este homo sapiens. Şi dresura este o formă de exploatare a animalelor. Haideţi să acordăm o şansă acestui proiect de lege”, a spus şi senatorul PNL Sebastian Grapă.

Astfel, unii  au cerut retrimiterea la comisie a proiectului de lege, pentru a fi modificat şi pentru a fi aprobat. În opinia penelistului Octavian Motoc, circul reprezintă doar ”o formă de satisfacere a capriciilor şi curiozităţilor”, motiv pentru care animalele ar trebui protejate de chinuri.

”Este nefiresc să ne opunem în acest secol, atunci când vedem că în fiecare an dispar noi specii. Circul este o formă de satisfacere a capriciilor şi curiozităţilor noastre, a celor care, de foarte multe ori, ne îndepărtăm de natură, şi preferăm să aducem părţi din natură cât mai aproape de noi, în oraşe. Ceea ce se întâmplă cu animalele la circ este un chin recunoscut chiar de dresori.”, a spus şi Motoc, în plen.

Pe de altă parte, au fost şi voci care au avut şi contraargumente. În opinia senatorului PSD, Georgică Severin, programele de la circ reprezintă o bucurie pentru copii şi nu ar trebui interzise.

”Nu pot să nu mă gândesc şi la bucuria copiilor din provincie, unde nu există grădini zoologice. Când vine circul, se duc toţi copiii din orăşelul respectiv să vadă elefantul sau elefanţii, se duc la cuşca leului şi se bucură că au apucat şi ei să vadă un animal pe viu,pe care îl ştiau doar de la televizor. Această bucurie a copiilor nu cred că trebuie s-o răpim pentru că, în fond, de câte animale sălbatice vorbim în România? Eu înţeleg că vrem să fim foarte ecologişti, foarte în trend. Dar sunt nişte bucurii cu care am crescut şi noi şi nu cred că ar trebui să le interzicem”, a spus Severin.

La rândul lui, Remus Cernea i-a replicat faptul că astfel de bucurii nu trebuie întreţinute.

”Nu cred că trebuie să menţinem acele tipuri de bucurii care au în spate o mare de suferinţă. Mulţi copii înţeleg că animalele sunt chinuite”, a răspuns el.

În final, proiectul de lege a fost respins de Senat, însă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor. De altfel, majoritatea senatorilor au dat speranţe iniţiativei legislative pentru a fi adoptată de forul decizional, după anumite amendamente.

Precizăm că, la dezbaterile pe acest proiect de lege, în plen au fost prezenţi maxim 40 de senatori, din totalul de 168.

Citește și: